Persoonlijke verzorging kan ook duurzaam

Shampoobars

Duurzaam voor jezelf zorgen

Tanden poetsen, scheren, make-up verwijderen, voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Maar heb je ook wel eens bedacht hoeveel afval je produceert met de verpakkingen waarin deze producten geleverd worden? Voor velen zijn er duurzame alternatieven en we hebben zelfs een paar recepten om bijvoorbeeld je eigen deodorant of lippenbalsem te maken.

vrouw met winkelkar kijkt naar make-up in winkel

Zelf deodorant maken

Wil je minder plastic gebruiken en af van de spuitbussen met drijfgassen? Maak dan je deodorant zelf. Dat scheelt wegwerpverpakkingen. En een eigen deodorant kan je van natuurlijke ingrediënten maken. Het is super simpel en hij werkt heel goed! Hoe? Pak een leeg (crème)potje, een vuurvast schaaltje en een steelpan. Doe water in de steelpan en breng dit zachtjes aan de kook. Doe 3 eetlepels kokosvet in het vuurvaste schaaltje en zet dit in het hete water zodat het kan smelten. Doe er 3 eetlepels maizena en 3 eetlepels baking soda bij. Voor een lekkere geur kun je er ook nog 5 druppels etherische olie bij doen, bijvoorbeeld lavendelolie. Roer alles tot een glad papje, schenk het in je lege potje en zet het potje daarna in de koelkast om de deo op te laten stijven. Daarna kun je het in je badkamer zetten en de deo met je vingers (of een spateltje) over je oksels smeren. Klaar!

Istockphoto.com / WWF-Canada

Hoe kies je duurzame producten?

Voor bijna elk product wat je koopt zijn alternatieven beschikbaar, sommige producten gebruiken alleen vegan of biologische ingrediënten of verpakkingen zijn bijna helemaal of volledig afbreekbaar. En we hebben tips om zelf deodorant, lipgloss of tandpasta te maken. Zo kan je een oude verpakking recyclen en weet je precies wat er in jouw product zit.

 • 1

  Lippenbalsem maken

  Meng drie eetlepels plantaardige olie, een eetlepel bijenwas of een halve eetlepel candelilla, en een eetlepel plantaardige boter door elkaar. En als je wil kan je hier nog 10-15 druppels etherische oliën aan toe voegen. Gebruik alkanetwortel voor een rode/roze kleur.

 • 2

  Tandpasta

  Nog zo'n vervuiler, plastic tandpastatubes en tandenborstels, miljarden verdwijnen er wereldwijd op de vuilnisbelten. Met toothy tabs (tandpasta tabletten) produceer je geen afval meer want de tabletten worden in hergebruikte flesjes geleverd. Of maak je tandpasta zelf, lekker duurzaam. Verwarm twee eetlepels kokosolie en roer er een eetlepel baking soda doorheen en voeg 10-15 druppels etherische olie toe. Voeg daarna eventueel een halve tot een hele theelepel xylitol. 

 • 3

  Duurzame tandenborstel

  En die alternatieven op de standaard tube tandpasta smeer je natuurlijk met een bamboe tandenborstel op je tanden. Een duurzaam alternatief voor een plastic tandenborstel. Kijk eens naar de actie van The Bamboovement; zij doneren 1 euro aan WWF voor iedere bamboe tandenborstel die ze verkopen.

 • 4

  Haren wassen met een blokje

  Hoeveel shampoo flessen gooi jij per jaar in de prullenbak? Er zijn een paar shampoo merken die voor de fles ander materiaal dan plastic gebruiken. Maar helemaal geen flessen meer gebruiken kan ook al met shampoobars. Daarmee douche je plasticvrij. Eén shampoobar gaat zo'n tachtig wasbeurten mee en vervangt drie shampoo flessen. En het is ook nog eens makkelijk mee te nemen op reis.

 • 5

  Zonder plastic scheren

  Koop nooit meer wegwerpmesjes maar investeer eenmaal in een goed scheermesje en koop losse mesjes.

 • 6

  Geen gepeuter meer in je oren met plastic

  Wattenstaafjes behoren tot de meest gevonden plastic items aan de kust. Ze worden door het toilet gespoeld, maar worden vaak niet goed uit het afvalwater gefilterd en komen via de waterzuivering in rivieren terecht. In de rivieren en zee drijven miljoenen wattenstaafjes rond. Er werden in 2016 aan de Britse kust gemiddeld 23,7 staafjes gevonden per 100 meter strand. Gelukkig zijn er alternatieve wattenstaafjes (zoals bamboe of metaal) en een vochtig doekje werkt ook prima.

 • 7

  Wasbare wattenschijfjes

  Make-up watjes zijn van katoen gemaakt en komen bij het restafval terecht. Het kost 20.000 liter water om een kilo katoen te produceren. Hoeveel van die watjes gooi jij op jaarbasis in de prullenbak? Overweeg om wasbare wattenschijfjes bestaan er voor verschillende doeleinden, make-up, om je nagels van nagellak te ontdoen.

 • 8

  Vegan gezichtsverzorging

  Gezichtscreme, make-up remover, gezichtsreinigingsdoekjes, wist je dat ze allemaal in vegan varianten bestaan? Zelfs de verpakkingen zijn verantwoord gemaakt van bioplastic of FSC gecertificeerd hout.

 • 9

  Duurzame tampons en maandverband en alternatief

  Wist je dat de tampons en het maandverband van het Nederlandse merk Yoni van 100% katoen zijn? Of gebruik een menstruatiecup dan heb je helemaal geen tampons of maandverband meer nodig.

 • 10

  Cosmetica keurmerken wijzer

  Neem de cosmetica keurmerkenwijzer door voordat je iets aanschaft, zo weet je wat alle verschillende logo's betekenen en kan jij de juiste keuze maken. 

 • 11

  Zonnebrandcrème die niet de koraalriffen aantast

  Beschermen tegen de zon kan heel duurzaam door bedekkende kleding aan te trekken. Want wist je dat in de meeste zonnebrandcrème een stof zit die koraalriffen aantast? Check voordat je een nieuwe tube koopt of er oxybenzone in de zonnebrandcrème zit, dit is de stof dat een negatief effect heeft op koraal. Gelukkig zijn er veel alternatieven waar deze stof niet in zit zoals van het merk Naiif. Als je de keuze hebt tussen een tube en een spray, kies dan voor de tube. Tijdens sprayen gaat er zonnebrandcrème verloren, niet goed voor het milieu. En smeer 30 minuten voordat je de zon of het water in gaat.

Germund Sellgren / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!