Staffan Widstrand / WWF

Op onze planeet zijn ontelbaar veel verschillende diersoorten. Sommige hebben patronen en andere weer schutkleuren. Maar er zijn ook dieren met hele felle kleuren. Lees de tekst en kom er achter waarom dit zo is!

Janouk over kleuren en patronen bij dieren

Jullie hebben vast wel eens mensen gezien die in het leger werken. Of misschien juist wel niet! Ze hebben namelijk camouflage kleding aan, en dat betekend dat ze bijna in ieder landschap aanwezig kunnen zijn, zonder dat ze opvallen. Dat komt omdat de kleding die ze dragen dezelfde kleuren heeft als het landschap waar ze zich in bevinden. Ook dieren maken gebruik van camouflage. Lees verder om te leren hoe ze dat doen...

Schutkleur
Dieren hebben een schutkleur om niet op te willen vallen. Ze willen niet dat een vijand ze ziet, maar het kan ook zo zijn dat een schutkleur juist handig is om een prooi te besluipen. Dieren zijn meesters in het gebruik van camouflage. Ze zorgen ervoor dat hun uiterlijk niet opvalt in hun omgeving. Ze passen zelfs kun bewegingen aan zodat ze niet te zien zijn. Een schutkleur is een vorm van camouflage. De naam zegt het eigenlijk al een beetje; de dieren zijn beschut door de kleur. Om zich ook in de verschillende seizoenen goed te kunnen verstoppen hebben veel dieren ook een andere kleur in een ander seizoen. Een poolvos is daar een mooi voorbeeld van.

Bron_Poolvos.png

Er zijn ook dieren die rekening houden met licht en donker. Zo is de buik van een dolfijn, walvis of haai lichter dan de bovenkant. Als je namelijk vanuit de zee naar boven kijkt dan kijk je naar het licht en als je van boven naar de zee kijkt, dan kijk je in het donker. Zo vallen deze waterdieren dus niet op. 

Patronen
Dieren met een schutkleur hebben vaak ook strepen, vlekken of patronen. De natuur bestaat namelijk ook niet uit hele vlakken die dezelfde kleur hebben. Door de patronen vallen de dieren daarom dan ook minder goed op. Des te beter de huid of vacht van het dier, des te beter zijn de patronen waardoor het dier niet goed opvalt. 

Kan jij het dier van de linker afbeelding spotten?

Bron_Tijger.png      

Niet alleen zorgt een patroon ervoor dat een dier niet opvalt, het kan ook voor verwarring zorgen. Zwart-witte zebra's hebben namelijk geen patroon dat lijkt op hun omgeving maar als ze dicht bij elkaar gaan staan kan een roofdier alle streepjes niet meer uit elkaar halen. Het roofdier kan dan niet meer zien waar de ene zebra ophoudt en de andere zebra begint. Het is veel makkelijker om op één dier te jagen, dan op een hele kudde.

Bron_Kikker_© Bruno Pambour.jpg

Felle kleuren

Er zijn ook dieren die juist het tegenovergestelde hebben van schutkleuren. Namelijk: felle kleuren. Deze dieren vallen juist heel erg op. Ze kunnen zich dan ook moeilijk verstoppen. Daarom hebben zij een ander trucje, namelijk dat ze gevaarlijk zijn. Als roofdieren de felle kleuren zien dan weten ze dat ze daar niet aan moeten komen want ze kunnen dan vergiftigd, gestoken of misschien wel gewurgd worden. Maar beter uit de buurt blijven van die mooie felle kleuren dus...

Janouk_handtekening_transparant.png

Als je klaar bent met dieren kleuren en printjes: