Corné van Dooren werkt bij het Wereld Natuur Fonds. Hij weet alles over voedsel. Ook weet hij hoe je goed voor de aarde kunt zorgen door te letten op wat je eet of drinkt. Janouk van Toekomstkunde vroeg hem om uitleg. Want hoe zit het nou met vlees en zuivel? Is dat slecht voor de natuur?

Van en door dieren

Vlees komt van dieren. Dieren hebben voedsel nodig om te kunnen groeien of bijvoorbeeld om melk te kunnen geven. Zoals een koe. Die koe is nooit in zijn eentje, dus samen met alle andere koeien, eten ze flink wat. En je weet: Als je eet, komt het er ook weer een keer uit. Ook bij koeien. Die koeienscheten zorgen ervoor dat er veel broeikasgassen vrijkomen. Als jij een stuk vlees eet van een koe, dan heeft dat veel voer gekost, er zijn veel broeikasgassen vrijgekomen, maar er is ook heel veel energie en water gebruikt om het vlees van die koe in mooie biefstukken te maken. En omdat al die koeien dol zijn op gras, wordt er ook veel landbouwgrond gebruikt. Het lijkt een omweg, maar het antwoord is ja: het eten van veel vlees is niet goed voor de natuur.

irrigatiesysteem soja veld Peter Caton / WWF-UK

Landbouwgrond

Koeien eten ook sojabonen, dat zijn peulvruchten. Ze groeien alleen bij warm weer, dus in werelddelen zoals Zuid-Amerika en Azië. In het regenwoud worden er bomen gekapt om sojaplantages te maken. Dat is natuurlijk niet goed voor de natuur daar. En ook niet voor het klimaat. Bomen helpen met broeikasgassen uit de lucht halen en geven zuurstof af, maar gekapte bomen kunnen dat niet meer. En weet je wat? Die sojabonen moeten ook nog helemaal naar Nederland gebracht worden!

Vervuilend

Dat elke dag vlees eten slecht voor de natuur is, wist je misschien al wel. Wist je dat zuivel ook een probleem is? Zuivel is een andere naam voor melk en melkproducten. Een paar voorbeelden zijn: yoghurt, kaas, kwark en melk. Vaak wordt voor zuivel de melk van een koe gebruikt. Die melkkoe moet elk jaar 1 kalfje ter wereld brengen om melk te blijven geven. Er worden ook veel stoffen gebruikt om de zuivel voor de klant klaar te maken, zoals brandstof, verpakkingen en water. 

Afwisselen

Moeten we dan stoppen met zuivel? Nee dat hoeft niet. Zuivel bevat vitamines en belangrijke stoffen die je nodig hebt om te groeien en gezond te blijven. Het is wel goed om bewust na te denken en niet je te veel zuivel eten of drinkt. Wissel eens af! Kies bijvoorbeeld vaker voor een ander broodbeleg dan kaas, of probeer eens een zuivelvervanger zoals sojadrink. Dat is melk van de sojaboon (die de koe dus ook eet), maar dan is er direct melk van gemaakt. Een stuk makkelijker dus, zodat er minder land en vervuiling voor nodig is!