Jonne Seijdel / WWF-Netherlands

Alarm, alarm! Vogels waarschuwen neushoorns voor gevaar

Neushoorns zijn groot, gevaarlijk en… slechtziend. De enorme dieren hebben gevaar vaak pas in de gaten als het al voor hun neus staat. Niet zo handig voor een dier waar veel op gejaagd wordt. Gelukkig hebben de dieren een oplossing voor dit probleem: ze nemen vogels mee op hun rug. Die waarschuwen de neushoorns als er gevaar komt. Dat hebben onderzoekers ontdekt.

De vogels op de neushoorns zijn om precies te zijn roodsnavelossenpikkers. Veel mensen dachten al langer dat zij de neushoorns beschermen. In een van de talen van Zuid-Afrika worden ze zelfs Askari wa kifaru genoemd. Dat betekent 'wachter van de neushoorn'. Toch wist niemand zeker of de dieren echt samenwerkten.

De roodsnavelossenpikker wordt ook wel 'wachter van de neushoorn' genoemd. (Foto: Jed Bird)

Nog een stukje dichterbij…

Daarom is de afgelopen 2,5 jaar een onderzoek gedaan. De onderzoekers probeerden zo dicht mogelijk bij de neushoorns te komen. En wat denk je? Bij neushoorns met een vogelwachter op de rug konden ze veel minder dichtbij komen dan bij neushoorns zonder wachter. Volgens de onderzoekers laat dat zien dat de vogels de neushoorns waarschuwen voor gevaar.

Feestmaal

Die vogels krijgen trouwens wel iets terug voor hun hulp. Ze mogen bijvoorbeeld alle teken uit de huid van de neushoorn eten. Nou… jammie?

 

Door: Myrthe Timmers/NUjunior.nl

Opdracht 4 (voor groep 7/8)

Dit is het filmpje dat je nodig hebt voor opdracht 4. Onder de knop staat extra uitleg. Maar probeer eerst zelf de opdracht te maken!

Extra uitleg: wat gebeurt er in het filmpje?

De drongo waarschuwt de stokstaartjes voor een jagende adelaar. De stokstaartjes slaan op de vlucht. Wanneer ze terug zijn en voedsel gaan zoeken, wil de drongo het voedsel graag zelf hebben. Hij waarschuwt dus weer…. maar dit keer is het vals alarm!

Als hij het een derde keer probeert trappen de stokstaartjes er niet meer in. Maar dan horen de stokstaartjes een waarschuwing van één van hun eigen soort en slaan op de vlucht! Maar wat blijkt? Die slimme drongo heeft geleerd om het geluid van de stokstaartjes na te doen en kan hen dus steeds weer voor de gek houden.

Of de stokstaartjes blij zijn met de Drongo is moeilijk te zeggen. Hij steelt steeds hun eten door hen voor de gek te houden dus misschien wel niet! Maar misschien waarschuwt hij ook wel bij echt gevaar...