Martin Harvey / WWF
toekomstkunde19-20

Dieren helpen elkaar

Les 27: Toekomstkunde over dieren die samenwerken. Kinderen leren over de bijzondere banden die ontstaan tussen dieren die elkaar helpen te overleven. 

 

 

Helpers

Het leven is een stuk beter met vrienden, toch? Dit geldt net zo goed voor mensen als voor veel dieren. Daarom hebben verschillende diersoorten manieren gevonden om elkaar een handje te helpen om te overleven. Deze dieren vertrouwen op elkaar voor het vinden van voedsel, onderdak en bescherming tegen roofdieren.

Welke dieren werken samen en hoe helpen ze elkaar? In deze les leren kinderen meer over bijzondere samenwerkingen!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over vriendschap en samenwerkigen tussen dieren. Ze ontdekken hoe verschillende dieren elkaar een handje helpen. Vervolgens stappen ze in de huid van een dier en schrijven ze een gedicht voor hun dierenvriend.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken dat dieren in het wild overleven door samen te werken. Ze leren over de bijzondere band tussen stokstaartjes en de drongo (een vogel). De kinderen gaan hier verder op in door een vriendenboekje in te vullen voor een behulpzaam dier.

Slimme dolfijnen

Waarom harder werken als je ook slimmer kunt werken? Ook dieren van dezelfde soort helpen elkaar. Verrijk je les met deze video waarin tuimelaar dolfijnen op een unieke manier vissen vangen. Ze verstoren de zeebodem door met hun staart in een cirkel te zwemmen. Hiermee creëren ze een visnet van modder. Voor de vissen blijft er maar één optie over: recht omhoog springen. Hiermee komen ze recht in de monden van de dolfijnen terecht!

Bekijk de video hier.

Achtergrondinformatie van WWF

Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info
Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!