toekomstkunde19-20

Zelf groente kweken

Les 26: Toekomstkunde over voedsel kweken. Kinderen leren over voedsel, voedselverspilling én ontdekken hoe makkelijk het is om zelf groente te kweken thuis.

  • Deze les kan goed thuis uitgevoerd worden!

Uit eigen tuin

Al duizenden jaren lang zorgen mensen voor hun eigen voedsel. En ook vandaag de dag zijn de moestuintjes enorm populair.

Deze les gaat daar verder op in en maakt een klein uitstapje naar voedselproductie en overschot. Als werkvorm ontdekken kinderen dat het erg makkelijk is om zelf groente te kweken. Ze denken eerst na over voedsel in het algemeen en zaaien vervolgens zelf een tomaat.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over voedsel van de toekomst en beseffen dat zelf voor eten zorgen een handige vaardigheid is. Ze kweken zelf een tomatenplant en verzorgen deze tot het eetbaar is.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over voedselverspilling en denken na over voedsel van de toekomst. Ze ontdekken dat zelf kweken van voedsel handig is en gaan zelf aan de slag met hun eigen tomatenplant.

Moestuin kalender

Heeft deze les je groene vingers gegeven en wil je meer soorten groenten kweken? Bekijk dan de moestuin-kalender. Hierop is handige informatie te vinden over wanneer je groenten het beste kunt zaaien, planten en oogsten!

Het groeien van je eigen groenten is niet alleen erg leuk en gezond, maar ook goed voor het milieu. Een andere manier om het milieu te helpen is door lokale seizoensgroente of fruit te eten. Dit is minder belastend voor het milieu omdat deze producten niet vervoerd zijn uit landen buiten Europa of in verwarmde kassen zijn gekweekt.

Klik hier om te zien welke groenten er in welk seizoen passen.

Achtergrondinformatie van WWF

Jacomijn Pluimers

Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt over hoe we samen kunnen werken om zo de natuur én de boeren een oplossing te bieden.
Meer info
Pauliina Heinänen / WWF

Ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet

Dat wat je eet invloed heeft op het klimaat is inmiddels welbekend. Daar is al veel over gepubliceerd. Wie keek er bijvoorbeeld niet naar één van de vele Netflix-documentaires over de gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie. Maar wist je dat ons voedingspatroon ook veel impact heeft op de biodiversiteit? Door te letten op wat je eet, help je het biodiversiteitsverlies te stoppen!
Meer info
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte

Open brief aan de Rabobank

We staan in Nederland voor grote uitdagingen om biodiversiteit te herstellen, ons aan te passen aan klimaatverandering, de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en een aantrekkelijke leefomgeving te realiseren waarbij een gezonde lucht, voldoende en schoon water, en een levende bodem een vanzelfsprekendheid wordt. Een transitie naar een natuurvriendelijke kringlooplandbouw is hiervoor van cruciaal belang.
Meer info
Shutterstock

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.
Meer info
Willemina Heijenga

Natuurorganisaties steunen stevige keuzes stikstof

Vandaag presenteerde minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) de maatregelen die nodig zijn om uit de stikstofimpasse te komen. LandschappenNL, de Natuur- en Milieufederaties, IVN, IUCN Nederland, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds steunen de minister en roepen op nu snel werk te maken van de uitvoering van haar plannen.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Europeaan eet onbewust veel soja

Volgens nieuw onderzoek van WWF consumeert de gemiddelde Europeaan 60,6 kg soja per jaar, waarvan het merendeel gelinkt kan worden aan ontboste gebieden en omgebouwde savannes en graslanden in Zuid-Amerika. Stiekem zit er veel meer soja in je dagelijks eten dan je denkt. Kijk in de virtuele ‘verborgen soja’-koelkast van WWF en ontdek hoeveel.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!