Zelf groente kweken

Toekomstkunde les 26

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Al duizenden jaren lang zorgen mensen voor hun eigen voedsel. En ook vandaag de dag zijn de moestuintjes enorm populair.

Deze les gaat daar verder op in en maakt een klein uitstapje naar voedselproductie en overschot. Als werkvorm ontdekken kinderen dat het erg makkelijk is om zelf groente te kweken. Ze denken eerst na over voedsel in het algemeen en zaaien vervolgens zelf een tomaat.

Groep 5 en 6

Kinderen leren over voedsel van de toekomst en beseffen dat zelf voor eten zorgen een handige vaardigheid is. Ze kweken zelf een tomatenplant en verzorgen deze tot het eetbaar is.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Een aantal mogelijke antwoorden:

Rode groenten: rde paprika, bietjes, radijs, tomaten.
Groene groenten: groene paprika, beorenkool, spinazie, spruitjes, diverse soorten sla.
Oranje groenten: wortel, pompoen, zoete aardappel, oranje paprika.

Opdracht 2

Het zelf kweken van groenten heeft veel voordelen:

  • Je hoeft niet naar een winkel om groente te kopen.
  • je kunt precies kweken wat jij lekker vindt.
  • je kunt de groenten zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen kweken.
  • de groenten zijn altijd super vers.
  • het is vaak een leuke bezigheid.
Opdracht 4

Laat kinderen bij deze opdracht vrij nadenken. Iets met veel fantasie of iets grappigs kan ook een antwoord zijn. Vraag eventueel mondeling door voor een onderbouwing en oefen zo ook gespreksvaardigheden.

Opdracht 5

In de bron lees je een instructie voor het kweken van tomatie. Nb: toezicht door een volwassene i.v.m. gebruik van en mes is hierbij aanbevolen. 

Toekomst-tip

Bij deze toekomst-tip kunnen kinderen hun gedachten van opdracht 2 verder uitwerken.

Shutterstock

Groep 7 en 8

Kinderen leren over voedselverspilling en denken na over voedsel van de toekomst. Ze ontdekken dat zelf kweken van voedsel handig is en gaan zelf aan de slag met hun eigen tomatenplant.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Een aantal mogelijk antwoorden:

Rode groenten: rode paprika, bietjes, radijs, tomaten.
Groene groenten: groene paprika, boerenkool, spinazie, spruitjes, diverse soorten sla.
Oranje groenten: wortel, pompoen, zoete aardappel, oranje paprika.

Opdracht 2

Het zelf kweken van groenten heeft veel voordelen:

  • Je hoeft niet naar de winkel om groenten te kopen.
  • Je kunt precies kweken wat jij lekker vindt.
  • Je kunt de groenten zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen kweken.
  • De groenten zijn altijd super vers.
  • Het is vaak een leuke bezigheid.
Opdracht 4

A: Laat kinderen vrij nadenken. Iets met veel fantasie of iets grappigs kan ook een antwoord zijn.

B: Een aantal denkrichtingen hierbij zijn: meer doen met restjes, belonen bij niet weggooien, of oplossingen aan de logistieke kant.

Opdracht 5

In de bron lees je een instructie voor het kweken van tomaten. Nb: toezicht door een volwassene i.v.m gebruik van een mes is hierbij aanbevolen.

Toekomst-tip

Bij deze toekomst-tip kunnen kinderen hun gedachten van opdracht 2 verder uitwerken.

Moestuin kalender

Heeft deze les je groene vingers gegeven en wil je meer soorten groenten kweken? Bekijk dan de moestuin-kalender. Hierop is handige informatie te vinden over wanneer je groenten het beste kunt zaaien, planten en oogsten!

Het groeien van je eigen groenten is niet alleen erg leuk en gezond, maar ook goed voor het milieu. Een andere manier om het milieu te helpen is door lokale seizoensgroente of fruit te eten. Dit is minder belastend voor het milieu omdat deze producten niet vervoerd zijn uit landen buiten Europa of in verwarmde kassen zijn gekweekt.

Klik hier om te zien welke groenten er in welk seizoen passen.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

naturepl.com / Jerry Monkman / WWF

Gezond eten binnen de grenzen van één aarde

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: moeten we naar een planeetaardige Schijf van Vijf?
Meer info
Bas Meelker / WWF

De Biodiversiteitsmonitor – goed voor natuur en boeren!

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL vertelt over de Biodiversiteitsmonitor.
Meer info
Elizabeth Dalziel / WWF-UK

5 redenen om nu te starten met 0% BTW op groente en fruit

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.
Meer info

Week zonder vlees en zuivel: plantaardig in de lift

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.
Meer info

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet natuurpositieve landbouw eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst?
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde