Zelf groente kweken
Les 26: Toekomstkunde over voedsel kweken. Kinderen leren over voedsel, voedselverspilling én ontdekken hoe makkelijk het is om zelf groente te kweken thuis.


Uit eigen tuin
Al duizenden jaren lang zorgen mensen voor hun eigen voedsel. En ook vandaag de dag zijn de moestuintjes enorm populair.
Deze les gaat daar verder op in en maakt een klein uitstapje naar voedselproductie en overschot. Als werkvorm ontdekken kinderen dat het erg makkelijk is om zelf groente te kweken. Ze denken eerst na over voedsel in het algemeen en zaaien vervolgens zelf een tomaat.
LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6
Kinderen leren over voedsel van de toekomst en beseffen dat zelf voor eten zorgen een handige vaardigheid is. Ze kweken zelf een tomatenplant en verzorgen deze tot het eetbaar is.
LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8
Kinderen leren over voedselverspilling en denken na over voedsel van de toekomst. Ze ontdekken dat zelf kweken van voedsel handig is en gaan zelf aan de slag met hun eigen tomatenplant.

Moestuin kalender
Heeft deze les je groene vingers gegeven en wil je meer soorten groenten kweken? Bekijk dan de moestuin-kalender. Hierop is handige informatie te vinden over wanneer je groenten het beste kunt zaaien, planten en oogsten!
Het groeien van je eigen groenten is niet alleen erg leuk en gezond, maar ook goed voor het milieu. Een andere manier om het milieu te helpen is door lokale seizoensgroente of fruit te eten. Dit is minder belastend voor het milieu omdat deze producten niet vervoerd zijn uit landen buiten Europa of in verwarmde kassen zijn gekweekt.
Klik hier om te zien welke groenten er in welk seizoen passen.