Meer bos voor de jaguar

Toekomstkunde les 25

WWF / Staffan Widstrand

Elke twee seconden verdwijnt er op de wereld een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Hierdoor verliest de jaguar zijn thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Afgesloten zijn van soortgenoten is daar een pijnlijk gevolg van.

Gelukkig zijn er oplossingen! WWF helpt de jaguar door zijn bos te beschermen en nieuwe bossen aan te leggen. Dat ontdekken kinderen met deze les.

Groep 5 en 6

Kinderen leren over het leefgebied van de jaguar: het regenwoud. Vervolgens stappen ze in de huid van een ranger en denken ze na over hoe bossen beschermd kunnen worden. Met een creatieve opdracht ontwerpen kinderen een poster om aandacht te vragen voor de jaguar.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

De juiste antwoorden zijn:

Nederlands bos: het is hier vaak koud en vochtig, het grootste roofdier dat hier leeft is een wolf, er leven hier geen giftige slangen, er komen hier wel 80 verschillende bomen voor.

Tropisch regenwoud: het is hier vaak warm en nat, het grootste roofdier dat hier leeft is een jaguar, er leven hier veel giftige slangen, er komen hier wel 440 verschillende bomen voor.

Opdracht 2

Het filmpje is te vinden op deze webpagina. Of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. De volgende dieren komen voorbij: vlinder, apen, spin, mieren, vogel (kolibrie) en een tapir.

Opdracht 4

Laat bij 4a. het kind zich voorstellen hoe het is om een ranger te zijn. Rangers zetten zich in voor de bescherming van jaguar door het vangen van stropers en door illegale kap van bossen tegen te gaan. Probeer het inlevingsvermogen te stimuleren door te door te vragen.

Bij 4b. is het goed om te bedenken hoe je dit samen met boeren en bewoners uit het gebied kunt doen. Ook zijn er oplossingen in de techniek, zoals gebruik van drones om ontbossing op te sporen of satellieten om te voorspellen waar er ontbost gaat worden.

Opdracht 5

Ga samen met de kinderen los op een mooie slogan! Schrijf bijvoorbeeld eerst wat woorden op waar jullie aan denken bij de jaguar en/of het regenwoud. Naar rijmwoorden zoeken kan ook helpen.

WWF-Brazilië / Andre Dib

Leuke resultaten?

Deel het met #toekomstkunde op social media! Of mail het naar: toekomstkunde@wwf.nl

Groep 7 en 8

Kinderen leren over het tropisch regenwoud: het thuis van de jaguar en duizenden andere dieren. Ze ontdekken dat de jaguar bedreigd wordt door ontbossing en gaan aan de slag met oplossingen. Vervolgens tekenen ze een stripverhaal om de noodzaak van het beschermen van de jaguar duidelijk te maken.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Een aantal woorden waar kinderen aan kunnen denken: heel veel verschillende dieren en planten, warm en vochtig, jaguar, Zuid-Amerika, Brazilië, Argentinië, vlinders, vogels.

Opdracht 2

Het filmpje is te vinden op deze webpagina. Of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. De volgende dieren komen voorbij: vlinder, apen, spin, mieren, vogel (kolibrie) en een tapir.

Opdracht 5

Praat bij 4a. over de gestelde vraag en vraag ook door op wat er geantwoord is. Dat kan het inlevingsvermogen stimuleren.

Bij 4b. mogen kinderen zelf een plannetje bedenken. Een aantal onderwerpen waar ze aan kunnen denken: gebruik van techniek zoals satellieten en drones, in gesprek gaan met stropers of houtkappers.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info
WWF-Brazilië

Bosherstel: voor dier, natuur en mens

Meer bos betekent meer biodiversiteit, meer bescherming tegen klimaatverandering en meer leefgebied voor mens en dier. Onze collega’s in Brazilië werken daarom hard aan het herstellen van het Atlantisch Regenwoud. Ooit was dit prachtige woud dertig keer zo groot als Nederland, daar is nog slechts vijf keer van over. Samen kunnen we het tij keren. Voor 2030 wil WWF 12 miljoen hectare natuur herstellen in verschillende natuurgebieden in Brazilië. Dat is bijna drie keer Nederland!
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info
Adriano Gambarini / WWF-Brazil

Belangrijke stap voor de natuur: Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing

1,2 miljoen mensen deden een oproep via #together4forest en hun stem is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om producten waarvoor natuur vernietigd is van de Europese markt te weren.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.