Meer bos voor de jaguar

Toekomstkunde les 25

WWF / Staffan Widstrand

Elke twee seconden verdwijnt er op de wereld een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Hierdoor verliest de jaguar zijn thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Afgesloten zijn van soortgenoten is daar een pijnlijk gevolg van.

Gelukkig zijn er oplossingen! WWF helpt de jaguar door zijn bos te beschermen en nieuwe bossen aan te leggen. Dat ontdekken kinderen met deze les.

Groep 5 en 6

Kinderen leren over het leefgebied van de jaguar: het regenwoud. Vervolgens stappen ze in de huid van een ranger en denken ze na over hoe bossen beschermd kunnen worden. Met een creatieve opdracht ontwerpen kinderen een poster om aandacht te vragen voor de jaguar.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

De juiste antwoorden zijn:

Nederlands bos: het is hier vaak koud en vochtig, het grootste roofdier dat hier leeft is een wolf, er leven hier geen giftige slangen, er komen hier wel 80 verschillende bomen voor.

Tropisch regenwoud: het is hier vaak warm en nat, het grootste roofdier dat hier leeft is een jaguar, er leven hier veel giftige slangen, er komen hier wel 440 verschillende bomen voor.

Opdracht 2

Het filmpje is te vinden op deze webpagina. Of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. De volgende dieren komen voorbij: vlinder, apen, spin, mieren, vogel (kolibrie) en een tapir.

Opdracht 4

Laat bij 4a. het kind zich voorstellen hoe het is om een ranger te zijn. Rangers zetten zich in voor de bescherming van jaguar door het vangen van stropers en door illegale kap van bossen tegen te gaan. Probeer het inlevingsvermogen te stimuleren door te door te vragen.

Bij 4b. is het goed om te bedenken hoe je dit samen met boeren en bewoners uit het gebied kunt doen. Ook zijn er oplossingen in de techniek, zoals gebruik van drones om ontbossing op te sporen of satellieten om te voorspellen waar er ontbost gaat worden.

Opdracht 5

Ga samen met de kinderen los op een mooie slogan! Schrijf bijvoorbeeld eerst wat woorden op waar jullie aan denken bij de jaguar en/of het regenwoud. Naar rijmwoorden zoeken kan ook helpen.

WWF-Brazilië / Andre Dib

Leuke resultaten?

Deel het met #toekomstkunde op social media! Of mail het naar: toekomstkunde@wwf.nl

Groep 7 en 8

Kinderen leren over het tropisch regenwoud: het thuis van de jaguar en duizenden andere dieren. Ze ontdekken dat de jaguar bedreigd wordt door ontbossing en gaan aan de slag met oplossingen. Vervolgens tekenen ze een stripverhaal om de noodzaak van het beschermen van de jaguar duidelijk te maken.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Een aantal woorden waar kinderen aan kunnen denken: heel veel verschillende dieren en planten, warm en vochtig, jaguar, Zuid-Amerika, Brazilië, Argentinië, vlinders, vogels.

Opdracht 2

Het filmpje is te vinden op deze webpagina. Of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. De volgende dieren komen voorbij: vlinder, apen, spin, mieren, vogel (kolibrie) en een tapir.

Opdracht 5

Praat bij 4a. over de gestelde vraag en vraag ook door op wat er geantwoord is. Dat kan het inlevingsvermogen stimuleren.

Bij 4b. mogen kinderen zelf een plannetje bedenken. Een aantal onderwerpen waar ze aan kunnen denken: gebruik van techniek zoals satellieten en drones, in gesprek gaan met stropers of houtkappers.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.