Meer bos voor de jaguar

Toekomstkunde les 25

WWF / Staffan Widstrand

Elke twee seconden verdwijnt er op de wereld een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Hierdoor verliest de jaguar zijn thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Afgesloten zijn van soortgenoten is daar een pijnlijk gevolg van.

Gelukkig zijn er oplossingen! WWF helpt de jaguar door zijn bos te beschermen en nieuwe bossen aan te leggen. Dat ontdekken kinderen met deze les.

Groep 5 en 6

Kinderen leren over het leefgebied van de jaguar: het regenwoud. Vervolgens stappen ze in de huid van een ranger en denken ze na over hoe bossen beschermd kunnen worden. Met een creatieve opdracht ontwerpen kinderen een poster om aandacht te vragen voor de jaguar.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

De juiste antwoorden zijn:

Nederlands bos: het is hier vaak koud en vochtig, het grootste roofdier dat hier leeft is een wolf, er leven hier geen giftige slangen, er komen hier wel 80 verschillende bomen voor.

Tropisch regenwoud: het is hier vaak warm en nat, het grootste roofdier dat hier leeft is een jaguar, er leven hier veel giftige slangen, er komen hier wel 440 verschillende bomen voor.

Opdracht 2

Het filmpje is te vinden op deze webpagina. Of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. De volgende dieren komen voorbij: vlinder, apen, spin, mieren, vogel (kolibrie) en een tapir.

Opdracht 4

Laat bij 4a. het kind zich voorstellen hoe het is om een ranger te zijn. Rangers zetten zich in voor de bescherming van jaguar door het vangen van stropers en door illegale kap van bossen tegen te gaan. Probeer het inlevingsvermogen te stimuleren door te door te vragen.

Bij 4b. is het goed om te bedenken hoe je dit samen met boeren en bewoners uit het gebied kunt doen. Ook zijn er oplossingen in de techniek, zoals gebruik van drones om ontbossing op te sporen of satellieten om te voorspellen waar er ontbost gaat worden.

Opdracht 5

Ga samen met de kinderen los op een mooie slogan! Schrijf bijvoorbeeld eerst wat woorden op waar jullie aan denken bij de jaguar en/of het regenwoud. Naar rijmwoorden zoeken kan ook helpen.

WWF-Brazilië / Andre Dib

Leuke resultaten?

Deel het met #toekomstkunde op social media! Of mail het naar: toekomstkunde@wwf.nl

Groep 7 en 8

Kinderen leren over het tropisch regenwoud: het thuis van de jaguar en duizenden andere dieren. Ze ontdekken dat de jaguar bedreigd wordt door ontbossing en gaan aan de slag met oplossingen. Vervolgens tekenen ze een stripverhaal om de noodzaak van het beschermen van de jaguar duidelijk te maken.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Een aantal woorden waar kinderen aan kunnen denken: heel veel verschillende dieren en planten, warm en vochtig, jaguar, Zuid-Amerika, Brazilië, Argentinië, vlinders, vogels.

Opdracht 2

Het filmpje is te vinden op deze webpagina. Of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. De volgende dieren komen voorbij: vlinder, apen, spin, mieren, vogel (kolibrie) en een tapir.

Opdracht 5

Praat bij 4a. over de gestelde vraag en vraag ook door op wat er geantwoord is. Dat kan het inlevingsvermogen stimuleren.

Bij 4b. mogen kinderen zelf een plannetje bedenken. Een aantal onderwerpen waar ze aan kunnen denken: gebruik van techniek zoals satellieten en drones, in gesprek gaan met stropers of houtkappers.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
Meer info

Europa staat (weer) in brand

Jaar op jaar lezen we berichten over hoge temperaturen, bosbranden en veel slachtoffers. We hadden enorm gehoopt dit jaar ander nieuws te kunnen brengen, maar helaas. Ook dit jaar breken de branden weer record na record. Hoge temperaturen, droogte en harde wind zorgen voor grote en oncontroleerbare vuurzeeën.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
naturepl.com / Staffan-Widstrand / WWF

Ssssssst…. Geluid verdwijnt uit Amazone door branden

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Vogels die zingen, insecten die tjirpen, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten pasgeleden dat het in de Amazone juist steeds stiller wordt.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.