Shayasta Tuladhar / WWF-Nepal
nieuwsbrief

En dan staat er ineens een olifant in je tuin

Sommigen van ons zouden weleens een olifant in hun achtertuin willen zien. Thaba niet.

De Nepalese Thaba Sarki werkt als boerin en leeft volledig van de gewassen die ze zelf verbouwt. Je kunt je voorstellen dat zij dan verre van blij is wanneer ongenode gasten zoals wilde zwijnen, luipaarden en olifanten haar oogst opeten en vertrappen. Iets wat een tijdje terug dagelijks gebeurde. Het was op een gegeven moment zo erg dat wanneer de tijd was aangebroken om te oogsten er bijna niets meer over was voor Thaba en haar gezin. Laat staan om te verkopen.

Thaba vertelt

“Het was moeilijk. We voelden ons vaak hulpeloos omdat we niets kunnen doen als een olifant onze gewassen vertrapt of onze huizen vernielt, wanneer een luipaard onze dieren doodt, een wild zwijn de oogsten opeet of wanneer onze kinderen deze dieren tegenkomen op weg naar school.”

 

Mens-dierconflict

Het verhaal van Thaba is een voorbeeld van mens-dierconflict. Vóór 2010, toen er nog minder wilde zwijnen waren had Thaba gerust genoeg eten voor haar familie én om te verkopen op de lokale markt. Toen in 2010 het Banke National Park werd opgezet groeide het aantal dieren – door betere bescherming - gestaag. Prachtig nieuws natuurlijk, maar minder fijn voor Thaba en andere mensen die afhankelijk zijn van eigen oogsten voor hun overleven.

Thaba: “Een paar maanden terug durfden we niet in huis te slapen, bang dat de dieren onze gewassen zouden vernielen. We bleven nachtenlang de wacht houden om onze velden te beschermen.”

Thaba zit.jpg

Een groot hek

Gelukkig kreeg Thaba hulp zodat zij en haar gezin niet hoeven te verhuizen. Samen met WWF-Nepal werd er een groot hek geplaatst van het nationale park in de richting van Thaba’s dorp zodat wilde dieren niet bij hun akkers kunnen komen. Sinds het plaatsen van dit hek is het vernielen van gewassen met 50% afgenomen.