Natuurmonumenten
15 oktober 2018

Werken aan nieuwe natuur in het Haringvliet: Zuiderdiepgorzen

 
 

De werkzaamheden in de Zuiderdiepgorzen aan het Zuiderdiep bij Stellendam zijn gestart. 70 hectare voormalige landbouwgrond wordt omgevormd tot open, waterrijke natuur. De komende tijd zijn graafmachines aan het werk om oude kreken open te graven. De grond wordt verplaatst naar plekken waar van nature een verhoogd reliëf is.

 

Ontwikkeling

Op de hogere delen legt de gemeente Goeree-Overflakkee een nieuw fietspad en een wandelpad aan, zodat bezoekers de natuur in de Scheelhoek en de Zuiderdiepgorzen zelf kunnen gaan beleven. Naar verwachting wordt het gebied in het voorjaar van 2019 geopend voor publiek.

De ontwikkeling van natuur en recreatiemogelijkheden in de Zuiderdiepgorzen maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee, waarin Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland samen werken. De werkzaamheden worden uitgevoerd met steun van het Droomfondsproject Haringvliet.

Dynamische nieuwe natuur

Boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten: “De openheid en water in het gebied gaat gegarandeerd zorgen voor veel vogels. Er komen zeker broedvogels op af als kievit en tureluur. Maar het gebied is in de rest van het jaar ook aantrekkelijk voor voedselzoekende soorten als lepelaar en strandloper. Tot het voorjaar zal het kaal en modderig zijn, maar in de lente komt het tot leven en kan de natuur zich verder ontwikkelen. Eind 2019, wanneer het gebied op noodzakelijke plaatsen is uitgehard, komt de nieuwe natuur in verbinding met het Zuiderdiep te staan. Hierdoor wordt het dynamischer en nog natuurrijker.”

Droomfondsproject Haringvliet

In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en WWF – met steun van de Nationale Postcodeloterij samen aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Dit doen zij in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen op 15 november waarmee er weer een verbinding komt tussen zee en rivier.

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).