John Van Den Hende
18 november 2018

Satellietzenders onthullen cruciaal voedselgebied walvissen

 
 
 
 
 

Het is lang onduidelijk geweest waar bultrugwalvissen precies eten en rusten. Dankzij satellietzenders is die informatie nu beschikbaar. Dat is belangrijk want nu we weten van welke gebieden de walvissen vooral afhankelijk zijn voor rust en voedsel, weten we ook welke gebieden de hoogste prioriteit hebben om te beschermen.

Zenders

Tussen 2012 en 2017 zijn er meer dan 60 zenders geplaatst op bultrugwalvissenin Antarctica. Op onderstaande kaart met de verzamelde data, is  goed te zien dat de bultruggen voor zowel eten als rust afhankelijk zijn van het Antarctisch Schiereiland in het meest noordelijke gedeelte van het vaste land van Antarctica. Dit bevestigt hoe belangrijk het is dat juist dit gebied, goed beschermd wordt.  

 
Voedselgebied bultrugwalvissen in kaart gebracht Antarctica
 
 

De kaart maakt deel uit van het rapport: 'Whales of the Antarctic Peninsula'. Dit rapport is gemaakt door de Universiteit van California in Santa Cruz en Chris Johnson, senior manager bij het WWF Antarctische programma. Het rapport is gepresenteerd op de avond van de jaarlijkse vergadering van de Commissie voor de instandhouding van levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR). Tijdens de vergadering zijn er nieuwe voorstellen besproken voor beschermde zeegebieden in Antarctica, waaronder Peninsula.

Toenemende druk voor wildlife Antarctisch gebied

De  regio rond de Zuidpool oftewel het Antarctische gebied staat onder toenemende druk door klimaatverandering, krillvisserij en groeiend toerisme. ‘’We zitten in een race tegen de klok om deze zeegebieden te beschermen voor het te laat is. De aanleg van een netwerk van beschermde zeegebieden langs het schiereiland is van cruciaal belang om de Antarctische natuur te kunnen beschermen’’, aldus Johnson.  

Wildcrowd

Het toenemende toerisme op Antarctica heeft twee kanten. Aan de ene kant vormt het risico’s, maar toerisme kan ook bijdragen aan de wetenschap. Om deze kans te benutten hebben WWF en Apple de app Wildcrowd ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen die op Antarctica in het toerisme werken en toeristen zelf, de dieren die ze zien registreren. Deze informatie helpt om te zien waar verschillende diersoorten, zoals walvissen of pinguïns, zich bevinden en wat voor impact de klimaatverandering heeft op de zones waar zij eten.

Bultrug walvis springt uit het water Jeff Duerr

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).