Bernard De Wetter / WWF
10 april 2017

Reuzenpanda’s op de gevoelige plaat

Dat er in de vochtige bergen van het Anzihe Natuurreservaat in China reuzenpanda’s in het wild leefden was voor veel mensen in de streek niet meer dan een fabel. Die zijn toch al lang verdwenen? Het maakte het werk van de parkwachters er niet altijd makkelijker op. Dankzij het gebruik van infraroodcamera’s kunnen ze nu het bewijs leveren dat er wel degelijk nog panda’s in het park te vinden zijn.

Het Anzihe-reservaat maakt, samen met 66 andere parken in het midden van China, deel uit van het versnipperde leefgebied van de in totaal 1864 reuzenpanda’s die er nog in het wild leven. Tweederde van de wilde panda’s leeft in deze beschermde gebieden, een derde leeft daarbuiten. Panda's kwamen vroeger voor in bijna alle laaglandbossen van Oost- en Zuid-China, Noord-Vietnam en Noord-Birma. Nu alleen nog maar in China. Hun leefwereld staat onder druk door toenemende hout- en bamboekap en de aanleg van wegen en andere infrastructuur.

Parkwachters

Het werk van parkwachters in parken als Anzihe is dan ook onmisbaar bij de bescherming van de bedreigde dieren. Zij patrouilleren in de parken en monitoren de wilde dieren die er leven. Hun werk werd tot voor kort door de inwoners van de dorpen rond het reservaat niet altijd serieus genomen, vertelt Zhou Honglin, een van de parkwachters van Anzihe. Niemand geloofde nog dat er reuzenpanda’s leefden. Sterker nog, de meeste parkwachters zelf hadden er nog nooit eentje gezien, alleen hun sporen en uitwerpselen. “Ze zeiden dat ons werk nutteloos was en dat we maar foto’s moesten maken van de panda’s”, vertelt Zhou Honglin. “Elke keer als ik zo’n opmerking hoorde, wist ik niet hoe ik moest reageren.”

Infraroodcamera's

De afgelopen jaren heeft WWF de Chinezen niet alleen geholpen met het opzetten van reservaten, maar ook met het trainen van mensen zoals Zhou Honglin en met onderzoek van de pandapopulaties. Om daarbij te helpen kregen de parkwachters in Anzihe automatische infraroodcamera’s. Door zo’n camera op een verborgen plek op te hangen kun je stiekem elk dier dat binnen een straal van 25 meter van de camera komt, fotograferen of filmen.


Heel slimme dieren

En zo kwamen Zhou Honglin en zijn collega’s voor het eerst ‘oog in oog’ te staan met de reuzenpanda’s in hun eigen reservaat. Daarnaast zagen ze veel meer dieren in beeld komen, zoals sneeuwluipaarden en stompneusapen. Zhou Honglin: “De cameravallen maken ons zelfverzekerder in ons werk. Ook het monitoren van de dieren wordt veel makkelijker.” De reden dat de panda’s niet eerder gezien zijn is dat het gewoon heel intelligente dieren zijn, legt Zhou Honglin uit. “Ze lijken nogal onhandig, maar zijn eigenlijk best wel slim. Ze ruiken ons al van ver. Dan verstoppen ze zich of rennen ze weg.”

Geheugenkaart vervangen

Eén keer per maand trekken de parkwachters via kleine bergpaadjes, die ze vaak met een mes moeten vrijmaken, de bergen in om de batterijen en geheugenkaartjes van de camera’s te vervangen. Op één zo’n kaartje passen ongeveer 7000 foto’s of 1000 minuten aan videomateriaal. “Het zijn zware tochten, maar het vooruitzicht om weer nieuwe foto’s en filmpjes te krijgen maakt het helemaal goed.”

Panda's toegenomen

In totaal werken nu 30 natuurreservaten in de provincies Sichuan, Shaanxi en Gansu met infraroodcamera’s van WWF. De bescherming van de panda’s begint zijn vruchten af te werpen. In de afgelopen elf jaar is hun aantal alleen maar toegenomen. Onder meer dankzij het werk van bevlogen parkwachters zoals Zhou Honglin.

Gerelateerde artikelen

Panda

Sharon Fisher

Hoe energiezuinige kooktoestellen de panda helpen

De Yi-gemeenschap in China kookt al heel lang op hout. Door het kappen van bomen is het leefgebied van de panda kleiner geworden.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het gaat beter met de reuzenpanda

Op de nieuwe Rode Lijst is de status van de reuzenpanda aangepast van bedreigd naar kwetsbaar. Het aantal reuzenpanda's is namelijk iets toegenomen de afgelopen jaren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).