Richard Barrett / WWF-UK
04 september 2016

Het gaat beter met de reuzenpanda

Wanneer de internationale Rode Lijst van bedreigde soorten een update krijgt, zorgt dat meestal voor sombere berichten. Maar dit keer is er ook hoopvol nieuws, en wel voor WWF’s eigen mascotte: de reuzenpanda.

Op de nieuwe Rode Lijst is de status van de reuzenpanda aangepast van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Het aantal reuzenpanda’s is namelijk iets toegenomen de afgelopen jaren. Dat betekent dat goede natuurbescherming effect heeft.

Wereldwijd symbool

De Chinese overheid werkt sinds de jaren tachtig samen met WNF aan het beschermen, uitbreiden en verbinden van de leefgebieden van reuzenpanda’s. De directeur van WNF in China, Lo Sze Ping: “De reuzenpanda staat wereldwijd symbool voor natuurbescherming. We vieren het succes dat er voor het eerst een voorzichtig herstel is. Maar we beseffen ook dat we er nog lang niet zijn, want die 1.864 panda’s in het wild zijn er nog steeds niet veel. De bedreigingen zoals slecht geplande wegenprojecten en klimaatverandering kunnen we niet makkelijk oplossen, maar de aanhouder wint!”

Gerelateerde artikelen

Panda

Bernard De Wetter / WWF

Reuzenpanda’s op de gevoelige plaat

Dat er in de vochtige bergen van het Anzihe Natuurreservaat in China reuzenpanda’s in het wild leefden was voor veel mensen in de streek niet meer dan een fabel. Dankzij het gebruik van infraroodcamera’s kunnen parkwachters nu laten zien dat er wel degelijk nog panda’s in het park te vinden zijn.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).