Hkun Lot
13 januari 2021

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world van WWF.

WWF identificeert in het rapport 24 zogenaamde ‘ontbossingsfronten’: dit zijn hotspots in 24 landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika waar bossen en andere natuur bedreigd wordt. Negen van de 24 zijn in Latijns-Amerika, waar met name in de Cerrado en de Amazone een alarmerende afname van populaties wilde dieren te zien is. Acht van de 24 ontbossingsfronten zijn in Afrika, zoals Madagaskar. En zeven van de 24 zijn in Azië, met Indonesië en Maleisië als ‘topontbossers’; leefgebied van bedreigde soorten als tijgers en Aziatische olifanten.

Geen ver-van-ons-bed show

Merijn van Leeuwen van WWF-NL reageert: “Bijna niet voor te stellen dat een gebied van tien keer Nederland is kaalgekapt voor landbouw. En dit is geen ver-van-ons-bed show. Een van de grootste oorzaken van ontbossing in tropische gebieden is de grote vraag uit Europa naar palmolie, soja voor veevoer en cacao. We moeten onze boodschappen kunnen doen in de wetenschap dat hier niet voor ontbost is. Daar is stevige Europese wetgeving voor nodig.”

Andere relatie met natuur

Van Leeuwen vervolgt: “We moeten echt naar een andere relatie met de natuur om ons heen. De coronacrisis laat ook zien dat de manier waarop we met natuur en dieren omgaan grote risico’s met zich meebrengt. Het moet niet langer draaien om korte termijn economische groei koste wat kost. Maar er is gelukkig ook hoop, want er zijn onderzoeken die aangeven dat zelfs als je meer soja en andere gewassen wilt verbouwen, dit kan door bestaande landbouwgrond beter te benutten.”

Aanbevelingen

In het rapport staan diverse aanbevelingen richting bedrijven, overheden, beleidsmakers en burgers om wereldwijde ontbossing te stoppen:

  • Kom met wetgeving om bossen te beschermen;
  • Eet vaker plantaardig;
  • Stop met het kopen van producten waarvoor ontbost is;
  • Bescherm de rechten van inheemse bevolkingsgroepen;
  • Bescherm waardevolle natuurgebieden;
  • Zorg als bedrijf voor verduurzaming in de hele keten.

Geef nu een Bosje Bomen

We hebben de kans om ontboste gebieden weer te herstellen. Geef nu een Bosje Bomen! Voor elk gegeven Bosje Bomen herstellen wij een stuk bos in het Atlantisch Regenwoud, en we sturen nog een leuk aandenken naar de ontvanger. Het mooiste cadeau op aarde!

Kies nu jouw Bosje Bomen

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).