Greg Armfield / WWF-UK
01 december 2020

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”

Merijn van Leeuwen, Amazone-expert van het Wereld Natuur Fonds rekent voor: “Er is in de Braziliaanse Amazone in één jaar tijd een gebied weggekapt vergelijkbaar met het totale aeraal bos in Nederland en dat maal drie! Grote stukken regenwoud, bos en savanne worden in Brazilië ontbost en in brand gestoken voor met name landbouw en veeteelt. Wat het nog erger maakt is dat bestaande landbouwgronden veel beter benut kunnen worden. Je hoeft hiervoor geen boom meer om te hakken.”

 

EU is topimporteur

Volgens Van Leeuwen moeten we niet alleen kijken naar de Braziliaanse autoriteiten, maar zeker ook naar onszelf: “De EU en ook Nederland is nog altijd topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees. We zijn in Europa verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheden CO2 die vrijkomen bij de branden en bijdragen aan klimaatverandering en slecht zijn voor de gezondheid.”

 

Ruim 1,1 miljoen Europeanen willen een sterke bossenwet

Op dit moment is er geen Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten waarvoor ontbost is niet de Europese markt kunnen bereiken. WWF voert daarom samen met ruim 100 andere organisaties zoals Greenpeace en Vogelbescherming Nederland druk uit op de EU en de Nederlandse overheid voor een stevige Europese Bossenwet. Tot en met 10 december kunnen Europese burgers aan de Europese Commissie laten weten wat er in zo’n wet moet komen te staan. Al ruim 1,1 miljoen mensen hebben hun stem laten horen voor een wet die moet vastleggen dat de EU geen soja, palmolie of andere grondstoffen meer toelaat als hiervoor tropisch woud of savanne recent ontbost is. 

 

Eigen belang

Alleen maar denken aan eigen belang kan niet meer, vindt WWF. Het Amazonegebied beïnvloedt de rest van de wereld. Het is van groot belang om te voorkomen dat we een onomkeerbaar punt van verdroging van het gebied bereiken. Dit heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor de dieren die er voorkomen, maar ook voor de mensen die er leven.

Gerelateerde artikelen

Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).