Greg Armfield / WWF-UK
01 december 2020

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”

Merijn van Leeuwen, Amazone-expert van het Wereld Natuur Fonds rekent voor: “Er is in de Braziliaanse Amazone in één jaar tijd een gebied weggekapt vergelijkbaar met het totale aeraal bos in Nederland en dat maal drie! Grote stukken regenwoud, bos en savanne worden in Brazilië ontbost en in brand gestoken voor met name landbouw en veeteelt. Wat het nog erger maakt is dat bestaande landbouwgronden veel beter benut kunnen worden. Je hoeft hiervoor geen boom meer om te hakken.”

 

EU is topimporteur

Volgens Van Leeuwen moeten we niet alleen kijken naar de Braziliaanse autoriteiten, maar zeker ook naar onszelf: “De EU en ook Nederland is nog altijd topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees. We zijn in Europa verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheden CO2 die vrijkomen bij de branden en bijdragen aan klimaatverandering en slecht zijn voor de gezondheid.”

 

Ruim 1,1 miljoen Europeanen willen een sterke bossenwet

Op dit moment is er geen Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten waarvoor ontbost is niet de Europese markt kunnen bereiken. WWF voert daarom samen met ruim 100 andere organisaties zoals Greenpeace en Vogelbescherming Nederland druk uit op de EU en de Nederlandse overheid voor een stevige Europese Bossenwet. Tot en met 10 december kunnen Europese burgers aan de Europese Commissie laten weten wat er in zo’n wet moet komen te staan. Al ruim 1,1 miljoen mensen hebben hun stem laten horen voor een wet die moet vastleggen dat de EU geen soja, palmolie of andere grondstoffen meer toelaat als hiervoor tropisch woud of savanne recent ontbost is. 

 

Eigen belang

Alleen maar denken aan eigen belang kan niet meer, vindt WWF. Het Amazonegebied beïnvloedt de rest van de wereld. Het is van groot belang om te voorkomen dat we een onomkeerbaar punt van verdroging van het gebied bereiken. Dit heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor de dieren die er voorkomen, maar ook voor de mensen die er leven.

Gerelateerde artikelen

©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.