Greg Armfield / WWF-UK
01 december 2020

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”

Merijn van Leeuwen, Amazone-expert van het Wereld Natuur Fonds rekent voor: “Er is in de Braziliaanse Amazone in één jaar tijd een gebied weggekapt vergelijkbaar met het totale aeraal bos in Nederland en dat maal drie! Grote stukken regenwoud, bos en savanne worden in Brazilië ontbost en in brand gestoken voor met name landbouw en veeteelt. Wat het nog erger maakt is dat bestaande landbouwgronden veel beter benut kunnen worden. Je hoeft hiervoor geen boom meer om te hakken.”

 

EU is topimporteur

Volgens Van Leeuwen moeten we niet alleen kijken naar de Braziliaanse autoriteiten, maar zeker ook naar onszelf: “De EU en ook Nederland is nog altijd topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees. We zijn in Europa verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheden CO2 die vrijkomen bij de branden en bijdragen aan klimaatverandering en slecht zijn voor de gezondheid.”

 

Ruim 1,1 miljoen Europeanen willen een sterke bossenwet

Op dit moment is er geen Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten waarvoor ontbost is niet de Europese markt kunnen bereiken. WWF voert daarom samen met ruim 100 andere organisaties zoals Greenpeace en Vogelbescherming Nederland druk uit op de EU en de Nederlandse overheid voor een stevige Europese Bossenwet. Tot en met 10 december kunnen Europese burgers aan de Europese Commissie laten weten wat er in zo’n wet moet komen te staan. Al ruim 1,1 miljoen mensen hebben hun stem laten horen voor een wet die moet vastleggen dat de EU geen soja, palmolie of andere grondstoffen meer toelaat als hiervoor tropisch woud of savanne recent ontbost is. 

 

Eigen belang

Alleen maar denken aan eigen belang kan niet meer, vindt WWF. Het Amazonegebied beïnvloedt de rest van de wereld. Het is van groot belang om te voorkomen dat we een onomkeerbaar punt van verdroging van het gebied bereiken. Dit heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor de dieren die er voorkomen, maar ook voor de mensen die er leven.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).