Nicolas Villaume / WWF-US
24 november 2021

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.

Het instituut meldt dat in twaalf maanden tijd maar liefst 13.235 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. Hoewel de regering-Bolsonaro tijdens de klimaattop in Glasgow beloofde ontbossing te verminderen en zich in te zetten voor natuur, steeg de ontbossing sinds zijn aantreden ieder jaar. Tijdens zijn bewind verdween een gebied groter dan België aan regenwoud.

Beschermde gebieden gered van verkleining

Na dit dieptepunt kwam er gelukkig ook goed nieuws: het Hof van Justitie van de deelstaat Rondônia garandeerde begin deze week de bescherming van het Jaci-Paraná Reservaat en het Guajará Mirim Park. Beide gebieden zouden – op initiatief van de staat Rondônia – in totaal 219.000 hectare verkleind worden, een voorstel dat experts ‘de grootste tegenslag voor natuur in de geschiedenis van Rondônia’ noemden. De verkleining van deze beschermde gebieden zou het illegaal ontbossen en innemen van land in de hand werken, én een enorme uitstoot van CO2 veroorzaken.

Volgens het Hof van Justitie heeft de overheid de plicht om het milieu te beschermen en te  behouden. De overheid is volgens het Hof verplicht om beschermde gebieden in te stellen en te beheren, en kan illegale activiteiten en de bezetting door indringers dan ook niet legaliseren. Het verkleinen van deze gebieden zou ook niet hebben mogen gebeuren zonder natuurcompensatie, een diepgaand onderzoek en instemming van de getroffen gemeenschappen. Het is nu aan de gouverneur van de staat om het Guajará Mirim Park te beschermen en de indringers te verwijderen uit het reservaat, om een begin te kunnen maken met het herstel van de vernietigde gebieden en het opnieuw huisvesten van de bewoners die met geweld werden verdreven. WWF hoopt dat deze uitspraak de basis zal vormen voor andere rechtbanken en vergelijkbare zaken.

Agroforestry biedt winst

De bescherming van het Guajará Mirim Park is cruciaal voor de biodiversiteit en het verminderen van klimaatverandering. Het herstellen van het Jaci-Paraná Reservaat is de beste optie qua duurzame ontwikkeling in Rondônia. Het herstellen van vernietigde gebieden biedt zowel economische als ecologische voordelen. Naast dat regenwouden CO2 vastleggen en ons hiermee beschermen tegen klimaatverandering, tonen recente studies aan dat agroforestry (het planten van commercieel aantrekkelijke soorten zoals cacao en koffie tussen inheemse bomen) meer winst oplevert dan het houden van vee of het verbouwen van soja.

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).