Nicolas Villaume / WWF-US
24 november 2021

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.

Het instituut meldt dat in twaalf maanden tijd maar liefst 13.235 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. Hoewel de regering-Bolsonaro tijdens de klimaattop in Glasgow beloofde ontbossing te verminderen en zich in te zetten voor natuur, steeg de ontbossing sinds zijn aantreden ieder jaar. Tijdens zijn bewind verdween een gebied groter dan België aan regenwoud.

Beschermde gebieden gered van verkleining

Na dit dieptepunt kwam er gelukkig ook goed nieuws: het Hof van Justitie van de deelstaat Rondônia garandeerde begin deze week de bescherming van het Jaci-Paraná Reservaat en het Guajará Mirim Park. Beide gebieden zouden – op initiatief van de staat Rondônia – in totaal 219.000 hectare verkleind worden, een voorstel dat experts ‘de grootste tegenslag voor natuur in de geschiedenis van Rondônia’ noemden. De verkleining van deze beschermde gebieden zou het illegaal ontbossen en innemen van land in de hand werken, én een enorme uitstoot van CO2 veroorzaken.

Volgens het Hof van Justitie heeft de overheid de plicht om het milieu te beschermen en te  behouden. De overheid is volgens het Hof verplicht om beschermde gebieden in te stellen en te beheren, en kan illegale activiteiten en de bezetting door indringers dan ook niet legaliseren. Het verkleinen van deze gebieden zou ook niet hebben mogen gebeuren zonder natuurcompensatie, een diepgaand onderzoek en instemming van de getroffen gemeenschappen. Het is nu aan de gouverneur van de staat om het Guajará Mirim Park te beschermen en de indringers te verwijderen uit het reservaat, om een begin te kunnen maken met het herstel van de vernietigde gebieden en het opnieuw huisvesten van de bewoners die met geweld werden verdreven. WWF hoopt dat deze uitspraak de basis zal vormen voor andere rechtbanken en vergelijkbare zaken.

Agroforestry biedt winst

De bescherming van het Guajará Mirim Park is cruciaal voor de biodiversiteit en het verminderen van klimaatverandering. Het herstellen van het Jaci-Paraná Reservaat is de beste optie qua duurzame ontwikkeling in Rondônia. Het herstellen van vernietigde gebieden biedt zowel economische als ecologische voordelen. Naast dat regenwouden CO2 vastleggen en ons hiermee beschermen tegen klimaatverandering, tonen recente studies aan dat agroforestry (het planten van commercieel aantrekkelijke soorten zoals cacao en koffie tussen inheemse bomen) meer winst oplevert dan het houden van vee of het verbouwen van soja.

Gerelateerde artikelen

Per Angelstam WWF

Europese bossenwet biedt kansen: meer is nodig om natuurvernietiging echt te stoppen

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor een Europese Bossenwet. Een wet waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt worden toegestaan om zo de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Het wetsvoorstel bevat sterke elementen, maar ook een aantal mazen in de wet waardoor ontbossing en natuurvernietiging alsnog ongecontroleerd door kunnen gaan. “Het begin is er, maar door die mazen in de wet kan deze alsnog omzeild worden en gaat ontbossing gewoon door,” vertelt Natasja Oerlemans, voedsel- en bossenexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
Meer info

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Belofte maakt schuld: actie tegen ontbossing kan niet wachten

Meer dan honderd wereldleiders zijn het eens op de VN-klimaatconferentie in Glasgow en staan samen achter één sterke belofte: geen ontbossing meer vanaf 2030. Als WWF vinden we dit natuurlijk fantastisch nieuws. Maar.. met enkel een belofte zijn we er niet. In het verleden hebben wereldleiders zich vaker gecommitteerd aan afspraken om natuur te behouden en beschermen, en deze afspraken hebben zich lang niet altijd vertaald in actie.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.