Nicolas Villaume / WWF-US
24 november 2021

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.

Het instituut meldt dat in twaalf maanden tijd maar liefst 13.235 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. Hoewel de regering-Bolsonaro tijdens de klimaattop in Glasgow beloofde ontbossing te verminderen en zich in te zetten voor natuur, steeg de ontbossing sinds zijn aantreden ieder jaar. Tijdens zijn bewind verdween een gebied groter dan België aan regenwoud.

Beschermde gebieden gered van verkleining

Na dit dieptepunt kwam er gelukkig ook goed nieuws: het Hof van Justitie van de deelstaat Rondônia garandeerde begin deze week de bescherming van het Jaci-Paraná Reservaat en het Guajará Mirim Park. Beide gebieden zouden – op initiatief van de staat Rondônia – in totaal 219.000 hectare verkleind worden, een voorstel dat experts ‘de grootste tegenslag voor natuur in de geschiedenis van Rondônia’ noemden. De verkleining van deze beschermde gebieden zou het illegaal ontbossen en innemen van land in de hand werken, én een enorme uitstoot van CO2 veroorzaken.

Volgens het Hof van Justitie heeft de overheid de plicht om het milieu te beschermen en te  behouden. De overheid is volgens het Hof verplicht om beschermde gebieden in te stellen en te beheren, en kan illegale activiteiten en de bezetting door indringers dan ook niet legaliseren. Het verkleinen van deze gebieden zou ook niet hebben mogen gebeuren zonder natuurcompensatie, een diepgaand onderzoek en instemming van de getroffen gemeenschappen. Het is nu aan de gouverneur van de staat om het Guajará Mirim Park te beschermen en de indringers te verwijderen uit het reservaat, om een begin te kunnen maken met het herstel van de vernietigde gebieden en het opnieuw huisvesten van de bewoners die met geweld werden verdreven. WWF hoopt dat deze uitspraak de basis zal vormen voor andere rechtbanken en vergelijkbare zaken.

Agroforestry biedt winst

De bescherming van het Guajará Mirim Park is cruciaal voor de biodiversiteit en het verminderen van klimaatverandering. Het herstellen van het Jaci-Paraná Reservaat is de beste optie qua duurzame ontwikkeling in Rondônia. Het herstellen van vernietigde gebieden biedt zowel economische als ecologische voordelen. Naast dat regenwouden CO2 vastleggen en ons hiermee beschermen tegen klimaatverandering, tonen recente studies aan dat agroforestry (het planten van commercieel aantrekkelijke soorten zoals cacao en koffie tussen inheemse bomen) meer winst oplevert dan het houden van vee of het verbouwen van soja.

Gerelateerde artikelen

Zig Koch / WWF

Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen

In de eerste vier maanden van 2022 steeg de ontbossing in de Braziliaanse Amazone met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 km2 regenwoud vernietigd. Dat is meer dan al het bos van de Veluwe.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

Dieren verliezen tot 65 procent leefgebied door toename landbouw en veeteelt

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).