Nicolas Villaume / WWF-US
24 november 2021

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.

Het instituut meldt dat in twaalf maanden tijd maar liefst 13.235 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. Hoewel de regering-Bolsonaro tijdens de klimaattop in Glasgow beloofde ontbossing te verminderen en zich in te zetten voor natuur, steeg de ontbossing sinds zijn aantreden ieder jaar. Tijdens zijn bewind verdween een gebied groter dan België aan regenwoud.

Beschermde gebieden gered van verkleining

Na dit dieptepunt kwam er gelukkig ook goed nieuws: het Hof van Justitie van de deelstaat Rondônia garandeerde begin deze week de bescherming van het Jaci-Paraná Reservaat en het Guajará Mirim Park. Beide gebieden zouden – op initiatief van de staat Rondônia – in totaal 219.000 hectare verkleind worden, een voorstel dat experts ‘de grootste tegenslag voor natuur in de geschiedenis van Rondônia’ noemden. De verkleining van deze beschermde gebieden zou het illegaal ontbossen en innemen van land in de hand werken, én een enorme uitstoot van CO2 veroorzaken.

Volgens het Hof van Justitie heeft de overheid de plicht om het milieu te beschermen en te  behouden. De overheid is volgens het Hof verplicht om beschermde gebieden in te stellen en te beheren, en kan illegale activiteiten en de bezetting door indringers dan ook niet legaliseren. Het verkleinen van deze gebieden zou ook niet hebben mogen gebeuren zonder natuurcompensatie, een diepgaand onderzoek en instemming van de getroffen gemeenschappen. Het is nu aan de gouverneur van de staat om het Guajará Mirim Park te beschermen en de indringers te verwijderen uit het reservaat, om een begin te kunnen maken met het herstel van de vernietigde gebieden en het opnieuw huisvesten van de bewoners die met geweld werden verdreven. WWF hoopt dat deze uitspraak de basis zal vormen voor andere rechtbanken en vergelijkbare zaken.

Agroforestry biedt winst

De bescherming van het Guajará Mirim Park is cruciaal voor de biodiversiteit en het verminderen van klimaatverandering. Het herstellen van het Jaci-Paraná Reservaat is de beste optie qua duurzame ontwikkeling in Rondônia. Het herstellen van vernietigde gebieden biedt zowel economische als ecologische voordelen. Naast dat regenwouden CO2 vastleggen en ons hiermee beschermen tegen klimaatverandering, tonen recente studies aan dat agroforestry (het planten van commercieel aantrekkelijke soorten zoals cacao en koffie tussen inheemse bomen) meer winst oplevert dan het houden van vee of het verbouwen van soja.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).