Global Warming Images / WWF
21 juli 2020

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in het Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig. Om de productiecapaciteit te verdubbelen, moet een 110 kilometer lange spoorweg worden aangelegd voor vervoer naar de haven. Voor verder vervoer per schip moeten de haven van Eclips Sound en de doorgang tussen Canada en Groenland ijsvrij gehouden worden voor de scheepvaart.

De uitbreiding van deze mijn vormt een groot gevaar voor de natuur, dieren en mensen in dit deel van het Noordpoolgebied. Het ijsvrij houden van de vaarroute zorgt voor veel onderwatergeluid, iets waar in het bijzonder narwallen heel gevoelig voor zijn. Ongeveer 10% van alle narwallen ter wereld leeft in het gebied. Ze duiken 1.000 tot 2.000 meter diep op zoek naar voedsel, hiervoor zijn ze afhankelijk van sonar. Door onderwatergeluid raken de dieren gedesoriënteerd, dit bemoeilijkt de zoektocht naar voedsel, het vinden van een partner en het navigeren naar open water. De vaarroute naar Baffin Bay loopt dwars door het overwintergebied van deze bijzondere en kwetsbare dieren.

“IJsafhankelijke diersoorten als narwalvissen staan al onder druk door het verdwijnen van zee-ijs als gevolg van klimaatverandering. Nog meer druk op het fragiele ecosysteem van de Noordpool door bijvoorbeeld deze mijnbouw is iets dat we niet moeten willen”, aldus Noordpoolexpert Gert Polet van WWF-NL.

Botsingen en milieurampen

Niet alleen narwallen lopen gevaar, ook voor robben, walrussen en de Groenlandse walvis , een walvissoort die enkel in het Noordpoolgebied voorkomt en na ruim 100 jaar juist weer terugkeerde naar de baai, vormt de uitbreiding van de mijn een gevaar. Met een hogere productie en dus meer vervoer, stijgt de kans op botsingen tussen schepen en walvissen en milieurampen als olielekkages. De verwachte verstoring van zeezoogdieren zal ook negatieve gevolgen hebben voor Inuit-gemeenschappen in het gebied, die nog in belangrijke mate afhankelijk zijn van jacht en visserij. Ook Groenland heeft zorgen geuit over de geplande uitbreiding. Door COVID-19 is de definitieve beslissing uitgesteld.

Gerelateerde artikelen

Acht nieuwe bizons in de zuidelijke Karpaten

Acht nieuwe Europese bizons - de grootste landzoogdieren van Europa - bereikten afgelopen week Bison Hillock in Armeniş, Roemenië. Daar voegen ze zich binnenkort bij de vier al vrij rondlopende kuddes in de zuidelijke Karpaten. Rewilding Europe en WWF in Roemenië hebben nu met succes het aantal bizons in het wild verhoogd tot de grootste populatie die het land in de afgelopen 200 jaar heeft gezien.
Meer info

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).