Global Warming Images / WWF
21 juli 2020

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in het Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig. Om de productiecapaciteit te verdubbelen, moet een 110 kilometer lange spoorweg worden aangelegd voor vervoer naar de haven. Voor verder vervoer per schip moeten de haven van Eclips Sound en de doorgang tussen Canada en Groenland ijsvrij gehouden worden voor de scheepvaart.

De uitbreiding van deze mijn vormt een groot gevaar voor de natuur, dieren en mensen in dit deel van het Noordpoolgebied. Het ijsvrij houden van de vaarroute zorgt voor veel onderwatergeluid, iets waar in het bijzonder narwallen heel gevoelig voor zijn. Ongeveer 10% van alle narwallen ter wereld leeft in het gebied. Ze duiken 1.000 tot 2.000 meter diep op zoek naar voedsel, hiervoor zijn ze afhankelijk van sonar. Door onderwatergeluid raken de dieren gedesoriënteerd, dit bemoeilijkt de zoektocht naar voedsel, het vinden van een partner en het navigeren naar open water. De vaarroute naar Baffin Bay loopt dwars door het overwintergebied van deze bijzondere en kwetsbare dieren.

“IJsafhankelijke diersoorten als narwalvissen staan al onder druk door het verdwijnen van zee-ijs als gevolg van klimaatverandering. Nog meer druk op het fragiele ecosysteem van de Noordpool door bijvoorbeeld deze mijnbouw is iets dat we niet moeten willen”, aldus Noordpoolexpert Gert Polet van WWF-NL.

Botsingen en milieurampen

Niet alleen narwallen lopen gevaar, ook voor robben, walrussen en de Groenlandse walvis , een walvissoort die enkel in het Noordpoolgebied voorkomt en na ruim 100 jaar juist weer terugkeerde naar de baai, vormt de uitbreiding van de mijn een gevaar. Met een hogere productie en dus meer vervoer, stijgt de kans op botsingen tussen schepen en walvissen en milieurampen als olielekkages. De verwachte verstoring van zeezoogdieren zal ook negatieve gevolgen hebben voor Inuit-gemeenschappen in het gebied, die nog in belangrijke mate afhankelijk zijn van jacht en visserij. Ook Groenland heeft zorgen geuit over de geplande uitbreiding. Door COVID-19 is de definitieve beslissing uitgesteld.

Gerelateerde artikelen

James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info
Mikhail Bondar \ WWF Rusland

Aantal Siberische rendieren veert terug

Begin december drie jaar geleden was ik voor vergaderingen in het kantoor van WWF-Rusland. Buiten was het al donker en er dwarrelden sneeuwvlokken voor het raam toen Irina na een vergadering naar me toe kwam. “Je moet deze foto’s even zien Gert. Ze zijn in het najaar genomen in Siberië, op het Taymir-schiereiland”. Het waren geen opbeurende foto’s. Stapels kadavers van dode rendieren op de oever van een rivier, ontdaan van hun geweien. “Die geweien worden voor medicijn verhandeld en de tong als lekkernij”, lichtte Irina toe. “We zijn in gesprek gegaan met de autoriteiten van de twee provincies waartoe Taymir behoort maar we moeten vóór het volgende seizoen dat de rendieren trekken in actie komen! We moeten de plekken waar rendieren massaal de rivieren oversteken beveiligen tegen stropers, we wijzen de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid.”
Meer info
WWF-Russia

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.