Global Warming Images / WWF
21 juli 2020

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in het Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig. Om de productiecapaciteit te verdubbelen, moet een 110 kilometer lange spoorweg worden aangelegd voor vervoer naar de haven. Voor verder vervoer per schip moeten de haven van Eclips Sound en de doorgang tussen Canada en Groenland ijsvrij gehouden worden voor de scheepvaart.

De uitbreiding van deze mijn vormt een groot gevaar voor de natuur, dieren en mensen in dit deel van het Noordpoolgebied. Het ijsvrij houden van de vaarroute zorgt voor veel onderwatergeluid, iets waar in het bijzonder narwallen heel gevoelig voor zijn. Ongeveer 10% van alle narwallen ter wereld leeft in het gebied. Ze duiken 1.000 tot 2.000 meter diep op zoek naar voedsel, hiervoor zijn ze afhankelijk van sonar. Door onderwatergeluid raken de dieren gedesoriënteerd, dit bemoeilijkt de zoektocht naar voedsel, het vinden van een partner en het navigeren naar open water. De vaarroute naar Baffin Bay loopt dwars door het overwintergebied van deze bijzondere en kwetsbare dieren.

“IJsafhankelijke diersoorten als narwalvissen staan al onder druk door het verdwijnen van zee-ijs als gevolg van klimaatverandering. Nog meer druk op het fragiele ecosysteem van de Noordpool door bijvoorbeeld deze mijnbouw is iets dat we niet moeten willen”, aldus Noordpoolexpert Gert Polet van WWF-NL.

Botsingen en milieurampen

Niet alleen narwallen lopen gevaar, ook voor robben, walrussen en de Groenlandse walvis , een walvissoort die enkel in het Noordpoolgebied voorkomt en na ruim 100 jaar juist weer terugkeerde naar de baai, vormt de uitbreiding van de mijn een gevaar. Met een hogere productie en dus meer vervoer, stijgt de kans op botsingen tussen schepen en walvissen en milieurampen als olielekkages. De verwachte verstoring van zeezoogdieren zal ook negatieve gevolgen hebben voor Inuit-gemeenschappen in het gebied, die nog in belangrijke mate afhankelijk zijn van jacht en visserij. Ook Groenland heeft zorgen geuit over de geplande uitbreiding. Door COVID-19 is de definitieve beslissing uitgesteld.

Gerelateerde artikelen

Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info
Becca Skinner / WWF-US

Hans Mulder wint Jan Wolkers Prijs 2021

De Jan Wolkers Prijs 2021, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘De ontdekking van de natuur’ van Hans Mulder. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. De ontdekking van de natuur is verschenen bij uitgeverij Terra Lannoo en bestaat uit twintig verhalen waarin te lezen is hoe de kijk op de natuur in de wereld door de eeuwen heen is veranderd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).