WWF-Canon / Fritz Pölking
28 oktober 2016

Groot gebied Antarctica beschermd

 

Goed nieuws voor het Zuidpoolgebied! Na jaren van onderhandelen is het eindelijk gelukt: een gigantisch zeegebied voor de kust van Antarctica wordt de komende 30 jaar beschermd. Dat heeft CCAMLR, de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de wateren rondom de Zuidpool besloten.

Keizerspinguïn

Het gaat om een enorm gebied (35 keer Nederland!) bij de Rosszee, een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan ten zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier leeft een kwart van alle keizerspinguïns en een derde van de kleinere adéliepinguins. Ook komen er 3 soorten orka’s, bultrugwalvissen en veel zeehonden voor.

Historisch akkoord

Reinier Hille Ris Lambers, WNF Antarcticadeskundige, nam deel aan de CCAMLR-besprekingen. Hij noemt het akkoord een keerpunt in de bescherming van de unieke natuur van Antarctica. ‘Dit is een historisch besluit. We maken ons al sinds 2005 hard voor een goede bescherming van dit unieke gebied. Het is heel bijzonder dat landen het nu eens zijn geworden over maatregelen. De Rosszee is in ieder geval de komende decennia echt voor de natuur. Dat betekent rust en geen visserij, zodat de natuur de kans krijgt om zich aan te passen aan de snelle opwarming van Antarctica.’

Maar WNF wil verder gaan: ‘Samen met andere natuurbeschermingsorganisaties gaan we ons de komende jaren ervoor inzetten om het gebied voor onbepaalde tijd te laten beschermen,’ zegt Hille Ris Lambers.

Gerelateerde artikelen

Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart

Het besef dat schelpdierriffen van levensbelang zijn voor gezonde zeeën vindt steeds luidere weerklank. Vorige week organiseerde de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) voor de derde keer een conferentie over het belang van schelpdierrifherstel. Telde de eerste editie in 2017 nog zo’n 65 deelnemers, dit jaar waren dat er 196. Inmiddels houden tientallen organisaties in Europa zich bezig met het herstel van de riffen van de Europese oester. WWF en ARK Natuurontwikkeling zijn in 2015 in Nederland begonnen met actief herstel van schelpdierriffen op de Noordzee.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.