WWF-Canon / Fritz Pölking
28 oktober 2016

Groot gebied Antarctica beschermd

 

Goed nieuws voor het Zuidpoolgebied! Na jaren van onderhandelen is het eindelijk gelukt: een gigantisch zeegebied voor de kust van Antarctica wordt de komende 30 jaar beschermd. Dat heeft CCAMLR, de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de wateren rondom de Zuidpool besloten.

Keizerspinguïn

Het gaat om een enorm gebied (35 keer Nederland!) bij de Rosszee, een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan ten zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier leeft een kwart van alle keizerspinguïns en een derde van de kleinere adéliepinguins. Ook komen er 3 soorten orka’s, bultrugwalvissen en veel zeehonden voor.

Historisch akkoord

Reinier Hille Ris Lambers, WNF Antarcticadeskundige, nam deel aan de CCAMLR-besprekingen. Hij noemt het akkoord een keerpunt in de bescherming van de unieke natuur van Antarctica. ‘Dit is een historisch besluit. We maken ons al sinds 2005 hard voor een goede bescherming van dit unieke gebied. Het is heel bijzonder dat landen het nu eens zijn geworden over maatregelen. De Rosszee is in ieder geval de komende decennia echt voor de natuur. Dat betekent rust en geen visserij, zodat de natuur de kans krijgt om zich aan te passen aan de snelle opwarming van Antarctica.’

Maar WNF wil verder gaan: ‘Samen met andere natuurbeschermingsorganisaties gaan we ons de komende jaren ervoor inzetten om het gebied voor onbepaalde tijd te laten beschermen,’ zegt Hille Ris Lambers.

Gerelateerde artikelen

'Een plastic tasje kan een walvishaai al doden'

Het verhaal kwam hij tegen op een Maleisische website. Een walvishaai overlijdt door één plastic tasje te hebben gegeten. Auke-Florian Hiemstra, bioloog en columnist, had een paar jaar geleden nog met deze gigantische dieren gesnorkeld. De haai was verhongerd nadat hij een plastic tasje gegeten had. “Elk stuk plastic dat niet in de natuur terecht komt, kan dus het verschil maken.”
Meer info

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info

Nieuwe studie over microplastics bewijst noodzaak VN-verdrag

Opnieuw toont onderzoek aan dat microplastics overal ter wereld verspreid zijn. In rivieren, oceanen en grondwater zit het in het water. Het is ook doorgedrongen tot onze voedselketen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).