WWF-Canon / Fritz Pölking
28 oktober 2016

Groot gebied Antarctica beschermd

 

Goed nieuws voor het Zuidpoolgebied! Na jaren van onderhandelen is het eindelijk gelukt: een gigantisch zeegebied voor de kust van Antarctica wordt de komende 30 jaar beschermd. Dat heeft CCAMLR, de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de wateren rondom de Zuidpool besloten.

Keizerspinguïn

Het gaat om een enorm gebied (35 keer Nederland!) bij de Rosszee, een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan ten zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier leeft een kwart van alle keizerspinguïns en een derde van de kleinere adéliepinguins. Ook komen er 3 soorten orka’s, bultrugwalvissen en veel zeehonden voor.

Historisch akkoord

Reinier Hille Ris Lambers, WNF Antarcticadeskundige, nam deel aan de CCAMLR-besprekingen. Hij noemt het akkoord een keerpunt in de bescherming van de unieke natuur van Antarctica. ‘Dit is een historisch besluit. We maken ons al sinds 2005 hard voor een goede bescherming van dit unieke gebied. Het is heel bijzonder dat landen het nu eens zijn geworden over maatregelen. De Rosszee is in ieder geval de komende decennia echt voor de natuur. Dat betekent rust en geen visserij, zodat de natuur de kans krijgt om zich aan te passen aan de snelle opwarming van Antarctica.’

Maar WNF wil verder gaan: ‘Samen met andere natuurbeschermingsorganisaties gaan we ons de komende jaren ervoor inzetten om het gebied voor onbepaalde tijd te laten beschermen,’ zegt Hille Ris Lambers.

Gerelateerde artikelen

Pakistaanse vissers redden walvishaaien

Sinds de start in 2012 van de samenwerking tussen Pakistaanse vissers en WWF-Pakistan zijn in totaal 110 walvishaaien veilig vrijgelaten door getrainde vissers. En dat is best een hele prestatie als je weet dat dit de grootste vissoort op aarde is. De dieren worden wel 12 meter lang! De vissers weten hoe ze kunnen voorkomen dat de dieren in de netten komen, maar ook hoe ze de dieren veilig kunnen redden en ook waarom zij deze dieren zouden moeten willen redden. Inmiddels zijn er in 2019 en 2020 geen gevallen meer van walvishaai-sterfte gemeld.
Meer info

Plastic Navigator

Nieuwe interactieve kaart laat de wijdverspreide plasticvervuiling in onze oceanen zien
Meer info

Wereld mangrove dag

Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).