WWF-Canon / Fritz Pölking
28 oktober 2016

Groot gebied Antarctica beschermd

 

Goed nieuws voor het Zuidpoolgebied! Na jaren van onderhandelen is het eindelijk gelukt: een gigantisch zeegebied voor de kust van Antarctica wordt de komende 30 jaar beschermd. Dat heeft CCAMLR, de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de wateren rondom de Zuidpool besloten.

Keizerspinguïn

Het gaat om een enorm gebied (35 keer Nederland!) bij de Rosszee, een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan ten zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier leeft een kwart van alle keizerspinguïns en een derde van de kleinere adéliepinguins. Ook komen er 3 soorten orka’s, bultrugwalvissen en veel zeehonden voor.

Historisch akkoord

Reinier Hille Ris Lambers, WNF Antarcticadeskundige, nam deel aan de CCAMLR-besprekingen. Hij noemt het akkoord een keerpunt in de bescherming van de unieke natuur van Antarctica. ‘Dit is een historisch besluit. We maken ons al sinds 2005 hard voor een goede bescherming van dit unieke gebied. Het is heel bijzonder dat landen het nu eens zijn geworden over maatregelen. De Rosszee is in ieder geval de komende decennia echt voor de natuur. Dat betekent rust en geen visserij, zodat de natuur de kans krijgt om zich aan te passen aan de snelle opwarming van Antarctica.’

Maar WNF wil verder gaan: ‘Samen met andere natuurbeschermingsorganisaties gaan we ons de komende jaren ervoor inzetten om het gebied voor onbepaalde tijd te laten beschermen,’ zegt Hille Ris Lambers.

Gerelateerde artikelen

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.
Meer info

Een stapje dichterbij betere bescherming van één van ’s werelds meest iconische vogelsoorten

Meer info

Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands, zo ook op Bonaire. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands: niet alleen de bekende koraalriffen, maar ook zeegrasvelden en mangroves. Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).