WWF-Canon / Fritz Pölking
28 oktober 2016

Groot gebied Antarctica beschermd

 

Goed nieuws voor het Zuidpoolgebied! Na jaren van onderhandelen is het eindelijk gelukt: een gigantisch zeegebied voor de kust van Antarctica wordt de komende 30 jaar beschermd. Dat heeft CCAMLR, de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de wateren rondom de Zuidpool besloten.

Keizerspinguïn

Het gaat om een enorm gebied (35 keer Nederland!) bij de Rosszee, een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan ten zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier leeft een kwart van alle keizerspinguïns en een derde van de kleinere adéliepinguins. Ook komen er 3 soorten orka’s, bultrugwalvissen en veel zeehonden voor.

Historisch akkoord

Reinier Hille Ris Lambers, WNF Antarcticadeskundige, nam deel aan de CCAMLR-besprekingen. Hij noemt het akkoord een keerpunt in de bescherming van de unieke natuur van Antarctica. ‘Dit is een historisch besluit. We maken ons al sinds 2005 hard voor een goede bescherming van dit unieke gebied. Het is heel bijzonder dat landen het nu eens zijn geworden over maatregelen. De Rosszee is in ieder geval de komende decennia echt voor de natuur. Dat betekent rust en geen visserij, zodat de natuur de kans krijgt om zich aan te passen aan de snelle opwarming van Antarctica.’

Maar WNF wil verder gaan: ‘Samen met andere natuurbeschermingsorganisaties gaan we ons de komende jaren ervoor inzetten om het gebied voor onbepaalde tijd te laten beschermen,’ zegt Hille Ris Lambers.

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info
Jeffrey Bernus

Walvisexpeditie van de Caribbean Cetacean Society levert bijzondere resultaten op

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden dit met support van onder andere WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).