Carlien Bootsma
26 april 2019

Duizenden oesters uitgezet in de Noordzee

Donderdagochtend vroeg heeft het Wereld Natuur Fonds samen met wrakduikteam de Zeester uit Lauwersoog duizenden oesters uitgezet op een wrak op de zeebodem ten noorden van Schiermonnikoog. Hopelijk is dit wrak een mooie vestigingsplek voor oesters om te overleven en zich te vermeerderen en draagt deze actie bij aan het terugkeren van oesterbanken in de Noordzee!

 

Om 6:00 uur ’s ochtends stond het team klaar om de oesters in de zee te laten. Dit was een spannend en lastig klusje, want de oesters moeten precies op het goede moment, op de juiste locatie overboord gegooid worden. Het wrak ligt op 25 meter diepte, en door middel van berekeningen van stromingen werd bepaald wanneer het moment daar was. Nadat een duiker met een camera naar de oesters is afgedaald om te kijken werd bevestigd dat de missie geslaagd is! De oesters liggen mooi verdeeld over het wrak. De reden dat er oesters op een wrak worden geplaatst, is omdat het wrak goede houvast biedt - zogenaamd hardsubstraat - voor nieuwe oesterlarven om zich aan vast te hechten.

Vroeger bestond de Noordzee voor 30 procent uit oesterbanken, maar door overbevissing en ziektes zijn deze bijna helemaal verdwenen. Door weer meer oesterbanken weer terug te krijgen in de Noordzee hoopt WWF de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren. Oesterbanken vormen bijvoorbeeld kraamkamers voor veel andere zeedieren, zoals roggen, en houden zo de voedselketen in stand. Het wrak is hopelijk een veilige plaats voor de oesters, want hieromheen wordt niet gebaggerd of gevist.

Projectleider bij WWF, Emilie Reuchlin: “Oesterbanken zijn de koraalriffen van onze Noordzee die weer kunnen terugkeren, maar alleen als we samenwerken. Geweldig dat nu ook de duikers van Duikvereniging Zeester de natuur willen helpen door een oesterbank te adopteren en vrijwillig de ontwikkeling ervan te volgen. Ik hoop dat het enthousiasme om te bouwen aan natuurherstel bij nog veel meer Noordzeeliefhebbers gaat aanslaan.”

Eerder project

In juni 2018 heeft WWF ook oesters uitgezet in de Noordzee, bij de Borkumse Stenen, niet ver van het wrak vandaan. Hier werd gebruik gemaakt van 3D-geprinte rifstructuren, waar de oesters op en  in kunnen leven. Met deze oesters gaat het nog goed, en in de aankomende periode gaan we zien hoe het zal gaan met de nieuwe oesters!

In dit project werkt WWF samen met Ark Natuurontwikkeling

Gerelateerde artikelen

Natuurmonumenten / Alexander-Cox

We kunnen niet zonder natuur

Namens miljoenen Nederlanders roepen 64 organisaties het kabinet op om door te pakken met natuurherstel.
Meer info
WWF, Ark, onderwaterbeelden.nl

Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland

Het oesterrif in de Voordelta is met ingang van 2 juni 2021 tijdelijk beschermd tegen bevissing door een wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. De aanwijzing als onderzoeksgebied is een kleine eerste stap in extra bescherming van deze bijzondere onderwaternatuur.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).