Day's Edge Productions / WWF-US
06 september 2019

Bedreigde dieren in nood door branden Amazone

Vorige maand ging 24.944 km² bos in het Braziliaanse Amazonegebied in vlammen op. Naar schatting is in 2019 in totaal 43.753 km² verwoest.

De verwoestende vlammenzeeën vormen een groot risico voor de 265 bedreigde soorten in de Braziliaanse Amazone. In het gebied leven 180 bedreigde diersoorten ­– waarvan er 124 enkel daar voorkomen – en 85 bedreigde plantsoorten. Hoe hard er ook gewerkt wordt om deze soorten, zoals de reuzenmiereneter, het reuzengordeldier en de witlippige pekari, te beschermen, tegen de bosbranden kan niemand ze behoeden.

De ongekend grote biodiversiteit van de Amazone is van onschatbare waarde. Dieren in het wild zijn op hun beurt van vitaal belang voor het behoud van deze bossen. De dieren verspreiden bijvoorbeeld zaden en zorgen voor bestuiving. De ontbossing en de huidige branden vernietigen leefgebieden en richten jarenlange schade aan.

Gezonde bossen moeten beschermd en onderhouden worden, vindt Mauricio Voivodic, directeur van WWF-Brazilië. “De overheid en de samenleving in Brazilië moeten een duidelijk signaal geven dat Brazilië de vernietiging van zijn belangrijkste biologische erfgoed niet langer accepteert. De federale overheid moet ervoor zorgen dat beschermde gebieden en inheemse landen effectief worden beschermd tegen illegale bezettingen en activiteiten. Ook het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het toezicht op de toeleveringsketens om de aankoop van producten zonder ontbossing te waarborgen.”

Impact op aquatische soorten

Niet alleen zoogdieren en vogels ervaren de impact van de branden, ook voor aquatische soorten hebben ze enorme gevolgen. De kwaliteit van het water waarin ze leven is direct afhankelijk van oeverbossen die volledig of gedeeltelijk kunnen worden vernietigd door de branden. Ook vervuiling door de vallende as vormt een probleem. Op de lange termijn veroorzaakt de verwijdering van oeverbossen nog grotere problemen zoals bodemerosie en verzilting van de rivier. De Amazone bevat een enorme diversiteit aan vis, die de primaire voedselbasis en inkomstenbron vormt voor talloze gemeenschappen die aan de rivier wonen. De impact op de aquatische ecosystemen in de regio beïnvloedt niet alleen het evenwicht van het gebied als geheel, maar kan dus ook grote gevolgen hebben voor de lokale economie.

Teken tegen ontbossing

Een recente studie van WWF – Below the Canopy, ’s werelds eerste onderzoek naar biodiversiteit in bossen – laat zien dat de dierenpopulaties in bossen sinds 1970 met gemiddeld 53% afnamen. Het verlies en de degradatie van leefgebied, voornamelijk door menselijk toedoen, vormen de grootste bedreigingen voor vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen. Het WWF-rapport meldt dat de daling het grootst is in tropische regenwouden zoals de Amazone.

WWF roept daarom premier Rutte op bij de Europese Commissie aan te dringen op een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt. Deze wet maakt de Europese markt vrij van de handel in producten die afkomstig zijn uit ontboste gebieden. Zo beschermen we kostbare natuurgebieden – en daarmee het leefgebied van vele bedreigde wilde dieren en lokale gemeenschappen – wereldwijd.

Teken jij ook?

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).