Leonie Sii / WWF-Australia
Portretfoto van Kirsten Schuijt
Kirsten Schuijt
Oud-directeur WWF-NL
31 maart 2020

Meer dan ooit hebben we verbondenheid nodig

Toen ik afgelopen zaterdag om 20.30 uur exact het licht uitdeed kreeg Earth Hour voor mij en ongetwijfeld voor vele anderen een extra emotionele lading. Het coronavirus heeft wereldwijd een ongekende impact. Daar zaten we zaterdag allemaal thuis met een kaarsje aan van Australië, de Filipijnen, Rusland tot de VS; nog nooit hebben zo veel mensen meegedaan met Earth Hour als dit jaar. De Eiffeltoren en de Brandenburger Tor gingen op zwart, maar het bijzondere voor mij was het besef dat al die mensen thuis waren en misschien wel dezelfde gedachten als ik hadden. We hebben meer dan ooit die verbondenheid met elkaar nodig.

Een worsteling

Toeval of niet onze collega’s in Italië, een van de zwaarst getroffen landen, hebben net een rapport gepubliceerd met de veelzeggende titel: Pandemie, het boomerang-effect van de vernietiging van ecosystemen. Het verband tussen ziektes als ebola, SARS, Mexicaanse griep en nu ook het nieuwe coronavirus COVID-19 en de menselijke impact op onze natuur staat hierin centraal. Het rapport eindigt met de oproep om juist nu ervoor te zorgen dat we ongerepte natuurgebieden beter moeten beschermen, de illegale en niet-gecontroleerde handel in wilde soorten moeten stoppen en klimaatverandering tegengaan. Dat zijn geen nieuwe conclusies die WWF-Italië trekt want hier zijn we al jaren mee bezig. Je zou dan misschien kunnen denken dat als Italië dit rapport publiceert dat wij het in Nederland ook kunnen doen. En toch worstel ik hiermee. Is dit voor ons wel het juiste moment om over de zorgen over onze wereldwijde natuur te praten nu de wereld in een gezondheidscrisis zit? Onze achterban is ook verdeeld hebben we de afgelopen dagen gemerkt. Sommigen willen dat we dit soort boodschappen van de daken schreeuwen terwijl anderen het goed vinden dat we ons nu even niet roeren.

Samen de schouders eronder

In Nederland horen we vanavond om 19.00 uur tijdens een nieuwe persconferentie van premier Rutte of de maatregelen in ons land verder worden aangescherpt. Gaan we het redden met het aantal IC-bedden, zal het aantal besmettingen omlaag gaan? De meeste Nederlanders zijn nu vooral met dit soort vragen bezig. Toch wil ik wel graag een hoopvolle boodschap uit het rapport van de Italiaanse collega’s delen. Ze beschrijven dat het al steeds meer doordringt tot instituten als de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en de Europese Commissie dat de menselijke gezondheid heel nauw verbonden is met de staat van de natuur. Als (dieren)artsen, epidemiologen, ecologen, economen, wilde dieren experts en juristen nu samen de schouders eronder zetten dan kunnen we het tij keren. We hebben elkaar meer dan ooit keihard nodig.

Portretfoto van Kirsten Schuijt
Kirsten Schuijt
Oud-directeur WWF-NL
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).