Een totaal nieuwe koers
Positief blijven. Terwijl het ene na het andere nieuws over de gevolgen van klimaatverandering de media domineren - het is niet makkelijk. Het KNMI waarschuwde begin deze week dat onze verwachtingen over de gevolgen van klimaatverandering stevig bijgesteld moeten worden. Onze kleinkinderen kunnen te maken krijgen met een zeespiegel die 2 meter hoger ligt, bleek uit hun onderzoek. Onderzoekers bij de Verenigde Naties wezen er vorige week al op dat landen nog veel te weinig doen om de afspraken uit het Klimaatakkoord van 2015 te halen. Streefcijfers worden niet gehaald en gas- en olieproductie zullen niet afnemen. Erger zelfs: die nemen de komende 20 jaar alleen maar toe.
Het voelt alsof we zelfs niet in de buurt willen komen van waar we naartoe moeten: beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 °C. We voelen – nee, we weten: een totaal nieuwe koers is keihard nodig en – belangrijker nog – we moeten daar vandaag mee aan de slag. Maar waar blijft die?
Natuur als bondgenoot
Het grootste risico op al dat negatieve nieuws is apathie. Dat mensen denken dat het toch allemaal geen zin meer heeft. Dat is het ergste wat er kan gebeuren en daarom is het belangrijk om naast al het negatieve nieuws ook vast te blijven houden aan perspectief - dat het niet alleen anders moet maar ook anders kan. Er zijn oplossingen en het is heel laat maar nog niet te laat. Dit is het moment om te besluiten dat we het anders gaan doen. Met de nadruk op doen. De uitstoot terugdringen en de omslag maken.
De natuur vormt daarin een hele belangrijke bondgenoot. Juist die acties waar natuur onderdeel wordt gemaakt van de oplossing, zijn niet alleen duurzaam maar ook heel erg effectief. We noemen dit nature based solutions. Het besef is er niet altijd maar de voorbeelden hiervan zijn overal om ons heen.
Mangrovebos in Morondova, Madagascar
We hebben bijvoorbeeld natuurlijke bossen, rivieren, graslanden en gezonde oceanen nodig om CO2 op te nemen en het klimaat stabiel te houden. Koraalriffen en mangrovebossen beschermen als natuurlijke golfbrekers onze kusten tegen extreem weer. Natuurlijk stromende rivieren met brede uiterwaarden beschermen ons tegen overstromingen. Natuurpositieve voedselproductie – boeren mét natuur - houdt de bodem en het water gezond, helpt koolstof op te slaan en biedt leefgebied voor planten en dieren, zowel boven als onder de grond.
En met al deze oplossingen (ook wel nature based solutions of natuurlijke oplossingen genoemd), gaan we niet alleen klimaatverandering tegen, maar we versterken ook de biodiversiteit en onze eigen leefomgeving. Gezonde natuur is de basis voor een sterke economie en welvaart, en ook voor psychische en fysieke gezondheid.
De klimaattop
Van 1 tot 12 November is in in Glasgow een belangrijke bijeenkomst: de Klimaattop COP26. Een belangrijke bijeenkomst van de Verenigde Naties waarbij alle landen bijeenkomen om afspraken te maken over de uitvoering van hun klimaatplannen en het vergroten van de ambitie. En dat is hoog nodig.
Ambitieuze mondiale afspraken zorgen met name voor een eerlijk speelveld voor alle landen en zijn daarmee een cruciale stap voor wat er vandaag moet gebeuren om die totaal andere koers te gaan varen. Zijn onze wereldleiders tijdens deze top in staat om dat broodnodige perspectief te schetsen? Zouden ze eindelijk ook door hebben dat een totaal nieuwe koers vandaag nodig is? En dat behoud van biodiversiteit daar cruciaal voor is?
Natuurlijke oplossingen
Samen
We weten allemaal welke wereld we willen: leefbaar, gezond, rijk en vol leven. Als er ooit een moment was om dat hardop te roepen, te schreeuwen zelfs, dan is het nu. De jonge generaties verwachten dat van ons. Er zijn geen excuses meer, ga aan de slag: Verminder uitstoot, kies voor oplossingen waarbij natuur je bondgenoot is, wees solidair en help elkaar, ook financieel, om de veranderingen van het klimaat op te vangen, maar vooral: ga sneller dan we ooit zijn gegaan. Ik ben positief omdat ik geloof dat ik hierin helemaal niet alleen sta. Laat jij ook van je horen?
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).