Cat Holloway / WWF

Zonnebrand in zee

Goed voor jou, goed voor de zee. We geven je een paar tips waar je op kunt letten bij het kopen van zonnebrand.

Zonnebrand kan het koraal aantasten

We weten allemaal dat we goed moeten smeren als we in de zon gaan liggen. Maar in sommige zonnebrandproducten zitten milieubelastende ingrediënten. Wanneer die tijdens het zwemmen in zee belanden, zijn ze schadelijk voor de vissen en koraal.

De bekendste boosdoeners zijn de chemische uv-filters oxybenzone en octinoxaat. Experts waarschuwen ook voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van zulke filters. Dubbel uitkijken dus.

WAT KUN JE ZELF DOEN?

De positieve kant van dit verhaal is dat je met je keuze voor zonnebrand direct invloed hebt. 100 procent verantwoorde zonnebrandproducten bestaan helaas niet, maar je kunt wel degelijk een verschil maken. Een paar tips.

  • 1

    Check de ingrediënten

    Laat producten met octinoxaat (ook wel octylmethoxycinnamaat) en oxybenzon (ook wel benzofenon-3) sowieso links liggen. Dat geldt ook voor producten met een beschermingsfactor hoger dan 50. Over het algemeen lijken minerale uv-filters als zink en titanium het veiligst voor het milieu. Kies altijd voor ‘non-nano’-varianten. 

  • 2

    Gebruik liever crèmes dan sprays.

    Zo’n spray spuit vaak alle kanten uit, waardoor veel van het product rechtstreeks het water inspoelt. En ga pas een half uur na insmeren het water in. Dan spoelt de crème minder snel van je lichaam.

  • 3

    Verminder het gebruik van zonnebrandcrème

    Bescherm je huid door te zwemmen met uv-werende kleding aan.

Germund Sellgren / WWF-Sweden

Do's en don'ts voor een happy holiday

Op zoek naar nog meer tips voor een duurzame en diervriendelijke vakantie? We zetten er 12 voor je op een rijtje

Naar de tips