Global Warming Images / WWF

LES 41: Bladeren zijn belangrijk

Merijn van het Wereld Natuur Fonds weet veel van bomen, bossen en bladeren. Janouk van Toekomstkunde stelde hem een paar vragen. Die lees je hieronder!

De meeste bomen hebben bladeren. Waarom eigenlijk?

"Dankzij de bladeren leven bomen. Je kunt bladeren vergelijken met de longen van mensen. Bladeren halen het stofje CO2 uit de lucht en daar groeien ze van. Ook komt er daarbij zuurstof uit de bladeren, en dat hebben wij mensen natuurlijk weer nodig om te ademen.

Ook kun je bladeren vergelijken met het hart van mensen. Door de hele boom verplaatsen sappen zich, die zijn nodig voor de boom om te blijven leven. Net als onze aderen. De bladeren zijn hierin belangrijk.  Ze verdampen vocht en daardoor moeten de wortels van de boom weer vocht uit de grond halen, waardoor de sappen blijven stromen. En in die sappen zitten allerlei handige vitaminen en mineralen, waar de boom weer van groeit."

Waarom verliezen sommige bomen hun bladeren als het herfst is?

"In de herfst is er minder licht en wordt het kouder. Het kost de boom dan veel energie om te groeien of om vocht te verdampen. Het is voor de boom dan beter om in een soort winterslaap te gaan. Daarom koppelt de boom het blad af van de sapstroom. Het blad sterft. Daardoor verkleuren ze ook. Als het warmer weer is, wordt de boom weer ‘wakker’ en gaan de bladeren groeien."

En sommige bomen verliezen geen bladeren, toch?

"Klopt! De loofbomen verliezen hun bladeren. Naaldbomen, bijvoorbeeld dennenbomen, houden hun naalden. De naalden van deze bomen zijn kleiner en vaak dik en stevig. Die kunnen wel tegen een koude winter!"