F. Bassemayousse / WWF France

Les 32: Dag van de oceaan

Luister hier naar de podcast van Sabine. Wil je liever de tekst lezen? Scroll dan naar beneden.

Tekst Podcast

Hoi! Mijn naam is Sabine, ik werk bij het Wereld Natuur Fonds. Ik wil jullie graag wat vertellen over de oceanen! Op 8 juni 2020 is het namelijk Wereld Oceanen Ddag. Dat is de dag waarop we extra aandacht besteden aan onze oceanen. We leven eigenlijk op een ‘blauwe’ planeet, want ruim 70% van het oppervlakte van de aarde bestaat uit oceanen. Er is dus veel meer oceaan dan land! 

 

Oceanen zijn erg belangrijk voor mensen en dieren. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen. Ook halen veel mensen voedsel uit de oceaan of worden er met stofjes die alleen daar voorkomen medicijnen gemaakt. En ook voor het opwekken van energie zijn de oceanen erg handig. Natuurlijk leven er ook veel bijzondere dieren. Van piepkleine garnaaltjes die je zonder microscoop niet kunt zien tot het grootste zoogdier op aarde: de blauwe vinvis. 

 

Helaas gaat het niet heel goed met de oceanen op de wereld. Ze hebben veel te lijden van onze menselijke activiteiten. We vangen te veel vis, waardoor sommige soorten bedreigd worden. En door klimaatverandering wordt ook de temperatuur in zee steeds hoger. Wat slecht is voor koraal en heel veel dieren in zee. En je hebt vast wel eens gehoord van de plastic soep. Door plastic in de oceanen raken zeedieren verstrikt of stikken ze. Bijvoorbeeld als een zeeschildpad een plastic tasje aanziet voor een lekker maaltje zoals een kwal.

 

Het is natuurlijk jammer dat het niet zo goed gaat met de oceanen. En al helemaal omdat het komt door dingen die wij mensen veroorzaken. Daar is de Wereld Oceanen Dag dus voor, om aandacht te vragen voor betere oceanen! En zeg nou eerlijk, de mooie blauwe oceanen vol met leven willen we toch allemaal behouden? Zeker als je ook bedenkt dat mensen nog lang niet alles weten van de oceanen en ook nog niet op alle plekken zijn geweest. Ieder jaar worden er nieuwe oceaandieren ontdekt, soms wel op 8 kilometer diep. Er is dus nog veel te ontdekken, maar dan moeten we wel goed voor de oceanen en natuur onderwater zorgen!