Op vakantie in de toekomst

Toekomstkunde les 16

Vliegverkeer in Londen in 15 minuten Sam Hobson / WWF-UK

We vliegen weer vaker

In 2020 wees onderzoek uit dat vliegen naar een vakantiebestemming voor het eerst populairder is dan met de auto gaan. Ook nu de corona-restricties verleden tijd zijn, wordt er weer meer gevlogen. Welke afwegingen maken mensen als ze op vakantie gaan? En hoe denken kinderen dat vakanties in de toekomst zullen gaan?

De bewerkte foto hiernaast toont 15 minuten vliegverkeer bij het vliegveld London Heathrow.

Groep 5 en 6

Kinderen denken na over vakanties en bekijken verschillende manieren van vervoer naar vakantieplekken. Ze bedenken hoe mensen in de toekomst op vakantie kunnen gaan.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

De bron is een artikel en video van het Jeugdjournaal. Het is hier te vinden. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

Er zijn voor de genoemde vervoesmiddelen voor- en nadelen te bedenken.

Vliegtuig

voordeel: snel, lange afstanden, mooi uitzicht.

nadeel: slecht voor het milieu, geluidsoverlast.

 

Fiets

voordeel: beter voor het milieu, lekker in de buitenlucht, stil.

nadeel: korte afstanden, je wordt nat in de regen, kan vermoeiend zijn.

 

Trein

voordeel: lange afstanden, beter voor het milieu.

nadeel: je kunt er niet mee over zee, relatief duur, soms moeten overstappen.

 

Een aantal voorbeelden van andere vervoersmiddelen zijn: auto, boot, wandelen en motor.

Toekomst-vraag

Je kunt overwegen om deze vraag klassikaal te behandelen. Je kunt kinderen laten nadenken over vliegen, de voordelen en de nadelen. Vliegen is slecht voor het milieu, dat weten we allemaal. Maar het vliegtuig heeft ons ook heel veel vrijheid gebracht. We kunnen nu gemakkelijk op bezoek bij familie en vrienden in het verre buitenland. Maar de nadelen zijn ook groot, CO2 uitstoot, stikstof en geluidsoverlast. Er zijn mensen die veel vliegen voor werk of privé. Mogen zij toch nog klagen over milieuvervuiling

Chris Martin Bahr / WWF

Groep 7 en 8

Kinderen leren dat er verschillende vormen van vakantie zijn. Ze nemen vliegvakanties onder de loep en ontdekken dat voor sommige vluchten ook goede alternatieven bestaan.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

De bron is een artikel en video van het Jeugdjournaal. Het is hier te vinden. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

Een aantal mogelijke antwoorden zijn:

a.

Voordelen: snel, lange afstanden, je kunt binnen korte tijd mensen of goederen verplaatsen over de hele wereld, je hoeft geen rekening te houden met water of met files.

Nadelen: slecht voor het milieu, CO2 uitstoot, geluidsoverlast, fijnstof, stikstof, bedreiging voor dieren (denk aan de ganzen op Schiphol).

 

b. Voor sommige vluchten zijn zeker alternatieven te bedenken. Korte vluchten (minder dan 750 km) kunnen veel milieuvriendelijker door te kiezen voor de trein of desnoods met de auto.

Toekomst-vraag

Je kunt overwegen om deze vraag klassikaal te behandelen. Je kunt kinderen echt laten brainstormen over de vakantie van de toekomst. Hebben we dan misschien super-reis-capsules die geen CO2 uitstoten? Of gaan we niet meer fysiek op vakantie omdat iedereen een VR-bril heeft en daarmee vakantie viert? De leerlingen komen vast met nog veel meer mooie alternatieven!

TIP: Flightradar

Hoeveel vliegtuigen zijn er nu in de lucht?

Als aanvulling op deze les kun je de website van Flightradar24 laten zien op het digibord. Het laat alle vluchten in de wereld zien.

Hoeveel vliegtuigen zijn er nu boven Nederland? En zien jullie waar ze naar toe gaan? Ook interessant om te kijken of er vliegtuigen over jullie stad of dorp vliegen. Vraag de kinderen ook wat ze vinden van het aantal vluchten dat ze zien. Hadden ze dit verwacht?

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.