Verbeterde versie
Omschrijving

Met de GuppyFriend waszak vang je plastic en nylon microvezels op die vrijkomen tijdens het wassen van kleding. 99 procent van de losgekomen plasticvezels wordt zo opgevangen voordat ze via het riool en waterzuivering kunnen ontsnappen naar zee.

De Guppyfriend-waszak is een gepatenteerde oplossing die de kleinste microvezels filtert die vrijkomen bij het wassen van textiel. De zelfreinigende stoffen tas is gemaakt van een speciaal ontworpen microfilter-materiaal. Verzamel na het wassen eenvoudig de vezels en voer ze op de juiste manier af. Stop synthetische kleding in de waszak, vul tot ongeveer de helft en sluit hem. Draai het wasprogramma samen met de overige was en de Guppyfriend. Haal de gewassen kleding uit de waszak en verwijder vervolgens de micro deeltjes en gooi ze bij het restafval of bewaar de deeltjes in een potje, dan kun je zien hoeveel microplastics er minder in het water zijn gekomen.

De waszak is zelf slijtvast, is gemaakt van 100% recyclebaar polyester en laat geen plastic vezels vrij. Polyester is zelf ook een plastic, maar het gaas is gemaakt van monofilamenten. Een monofilament bestaat uit slechts één eindeloze draad die in zijn structuur meer op een stabiele stok lijkt dan op veel losse draden en dus zelf geen vezels afgeven. De waszakken zijn uitgebreid getest en dit was het enige materiaal dat aan alle criteria voldeed. Gerecycled materiaal werkt (nog) niet voor de waszakken, maar de waszak is zo ontworpen dat deze aan het einde van zijn levenscyclus gemakkelijk met identieke materialen kan worden gerecycled: de hele waszak - behalve de ritssluiting - is gemaakt van één materiaal.

Hoe en wat

Een groot deel van onze kleding bevat synthetische materialen. Tijdens het wassen breken kleine plastic vezels af en komen via het afvalwater in rivieren en oceanen terecht en beschadigen zo ons milieu. Dit is precies waar de Guppyfriend waszak om de hoek komt kijken. Volgens het Fraunhofer Instituut UMSICHT breken gemiddeld 86% minder vezels van synthetische kleding bij het wassen met de waszak. De vezels die wel breken, verzamelen zich na het wassen in de hoeken van de waszak en kunnen eenvoudig worden verwijderd en weggegooid.

De makers van deze waszak willen niet alleen dat mensen de Guppyfriend gebruiken, maar willen ons ook informeren over het probleem en de oplossingen. Met de opbrengsten van de Guppyfriend Washing Bags financieren zij de STOP! Kunststof Academie. Schoolkinderen leren hoe ze plastic kunnen vermijden en initiëren lokale oplossingen om plastic voor eenmalig gebruik te verminderen, te elimineren of te recyclen.

Specificaties
Merk:
STOP Micro Waste
Kleur:
Wit
Materiaal:
De waszak is zelf slijtvast, is gemaakt van 100% recyclebaar polyester en laat geen plastic vezels vrij.
Bron:
Materiaal uit Italiƫ, productie in Portugal en Polen
Afmetingen:
50 x 74 cm

Zo gebruik je de waszak

Vul de waszak met kledingstukken die gemaakt zijn van synthetische materialen. Vul de zak voor niet meer dan de helft. Doe je 'm te vol dan krijg je een grote zware kogel van wasgoed in je wasmachine en daar kunnen de meeste machines niet goed mee overweg.

Draai de waszak na het wassen binnenstebuiten; de vezelresten blijven in de hoeken en zoom van de buidel achter en kunnen heel makkelijk verwijderd worden en bij het restafval worden gegooid. Dit is gemiddeld 1,9 gram per wasbeurt. Zie je nog geen vezels? Geen nood, dat kan betekenen dat de kledingstukken weinig vezels loslaten. 

 

Van kledingstuk tot op je eigen bord

Normale wasnetjes beschermen je wasgoed. GuppyFriend beschermt ook het milieu! En uiteindelijk ook jezelf. 

De fijne poriën van de GuppyFriend laten water en wasmiddel door maar de allerkleinste stukjes vezel worden er uit gefilterd. Zo komt er geen microplastic in het afvoerwater en al helemaal niet in zee. En ook niet op je eigen bord wanneer vissen deze vezels zouden opeten.

100% plastic vrij

In het kader van voorkomen is beter dan genezen...

WWF verkoopt in deze webshop een collectie t-shirts welke 100% plasticvrij zijn en waarvoor het gebruik van de GuppyFriend waszak dan ook niet nodig is. 

Helaas geldt dat nog niet voor veel andere kleding die er online en in de gewone winkels te koop is. Let daarom goed op waar jouw kleding van gemaakt is en gebruik de GuppyFriend indien nodig.

Dit vind je misschien ook leuk