Matevž Lenarčič

Snelwegen voor trekvissen

Europa heeft prachtige rivieren, wetlands, delta’s en meren. Het zijn snelwegen voor trekvissen die heen en weer zwemmen tussen zee en hun paaiplaatsen.

Vol met leven

Rivieren die vrij kunnen stromen zitten vol met leven. De delta’s waar ze in zee uitmonden zijn van groot belang voor vogels en vissen die trekken, voor hun voedsel en om te paaien. Dit geldt ook voor onze Europese rivieren, met bijzondere soorten als de steur, kraanvogels en otters. Europese rivieren als de Rijn, Maas en Donau zijn belangrijk voor vissen. Zo heeft de Atlantische steur onze delta nodig om zijn paaigronden in de Duitse Rijn te kunnen bereiken. In Finland is er elk jaar weer de spectaculaire tocht van de zalm die de rivieren op zwemt. En de Europese paling moet als glasaaltje vanuit de zee zijn weg zien te vinden naar de zoete rivieren en beken in het binnenland.

Natuurgebieden onder druk

Het leven in rivieren is sneller afgenomen dan waar dan ook. Vooral in landen langs de Donau of in de Balkanlanden zijn er nog natte natuurgebieden in goede staat, maar ze staan onder enorme druk door de toenemende landbouw en de bouw van waterkrachtcentrales. De rivieren, delta’s en moerassen van bijzondere waarde die we nog hebben, moeten we nu gaan beschermen voordat het te laat is.

Werken met de natuur

We willen de Europese rivieren weer nieuw leven inblazen. Vanuit de WWF-kantoren in Europa werken we samen met partners aan de bescherming van de laatste vrijstromende rivieren: met name op de Balkan en in Oost Europa. Door te werken mét de natuur in plaats van ertegen laten we zien dat je daarmee heel goed rivieren kunt restaureren. We willen daarbij een aantal dammen verwijderen om zo rivieren weer vrij te laten stromen. Ook sturen we aan op goede Europese regelgeving om het leven in en rondom rivieren te beschermen.

mensen lopen over dam Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Bedreigingen voor Europese rivieren

Helaas zijn er in Europa steeds minder vrijstromende rivieren. Door dammen, dijken en wegen worden ze onderbroken, en de kwaliteit van de natuur eromheen is verslechterd door baggeren, vervuiling en vernietiging van leefgebied.

Meer info
Rivier, Bulgarije Michel Gunther / WWF

Europese rivieren beschermen

Het goede nieuws is dat je rivieren vrij makkelijk kunt herstellen. Haal een dam weg, zet een dijk naar achter, verbind uiterwaarden en laat de rivier weer vrij stromen. En de bloemen en planten aan de oever bloeien op, de zalm vindt zijn weg terug en er ontstaan prachtige gebieden voor recreatie.

Meer info

Waar we ons op richten

Bas Meelker / WWF
Nederland
Nederland
Natuur in eigen land.
Hartmut Jungius / WWF
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden.
WWF / Andrija Vrdoljak
Zoetwater
Zoetwater
Water is een bron van leven. We hebben water voor bijna alles nodig. Vissen, voedsel verbouwen, en de producten maken die we dagelijks gebruiken.

Resultaten en Updates

Braziliaanse Cuiabá-rivier blijft vrij stromend: nieuw wetsvoorstel verbiedt bouw dammen

De Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld, loopt elk half jaar als een soepkom vol met water. Het evenwicht van het natte en droge seizoen is onmisbaar voor de vele dieren en mensen die in het gebied wonen. De omliggende rivieren, zoals de bijna duizend kilometer lange Cuiabá-rivier, zorgen voor de toevoer van water. Deze levensaders van de Pantanal worden steeds vaker geblokkeerd door dammen en waterkrachtcentrales, waardoor het natuurlijke ritme van de natte en droge seizoenen verstoord wordt. De overheid van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso besliste onlangs dat de Cuiabá-rivier vrij stromend moet blijven: er mogen geen nieuwe dammen worden gebouwd!
Meer info
DeFotoblogger / Maico Barneveld

Natuurorganisaties waarschuwen: laatste kans voor halen Europese waterdoelen

Landelijke natuurorganisaties maken zich ernstig zorgen over kwaliteit én kwantiteit van het Nederlandse oppervlakte- en grondwater. Volgens internationale afspraken (Kaderrichtlijn Water) moet het Nederlandse water in 2027 schoon en gezond zijn. Dat gaat met het huidige beleid en tempo van uitvoeren niet lukken volgens de organisaties.
Meer info

WWF-rapport concludeert: enorm potentieel voor rivierherstel door het verwijderen van barrières in Europa en Nederland

Europese rivieren staan vol met meer dan een miljoen barrières. Het gaat hierbij om barrières zoals dammen en stuwen die blokkades vormen voor migrerende vissen zoals zalm en steur. Uit een nieuwe studie van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat als de onderzochte barrières met een goede potentie voor natuurherstel worden weggehaald, er bijna 50.000 kilometer aan rivieren in Europa weer vrij stromend worden. Ook in Nederland zijn mogelijkheden voor rivierherstel. Het rapport ‘The potential of barrier removal to reconnect Europe’s rivers’ analyseert een steekproef van 30.000 barrières, zoals dammen en stuwen, op grote en middelgrote rivieren in Europa en beoordeelt hun potentieel om rivieren weer met elkaar te verbinden.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!