Edgar Kanaykõ / WWF-Brasil
04 mei 2023

Zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië officieel erkend

Er is reden voor een feestje, want maar liefst zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië zijn officieel erkend. President Luiz Inácio Lula de Silva maakte dit bekend tijdens de grootste samenkomst van inheemse mensen in Brazilië (Free Land Camp). De erkenning is een belangrijke stap voor sociale rechtvaardigheid en natuurbehoud in Brazilië en essentieel in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.

Het is voor het eerst sinds 2018 dat er weer inheemse gebieden officieel zijn erkend. De zes nieuw erkende gebieden in Zuid-Amerika tellen samen maar liefst 620.000 hectare (een oppervlak waar onze provincie Limburg zeker 6 keer in past) verspreid over onder andere de Amazone, Cerrado en het Atlantisch Regenwoud, en zijn de thuisbasis van 4.000 oorspronkelijke bewoners. In Brazilië zijn nu 496 van de totaal 733 inheemse gronden officieel erkend. De andere 237 bevinden zich in verschillende stadia van het erkenningsproces. WWF is blij met deze belangrijke stap.

DSC_0185.jpg

Inheemse gebieden belangrijk voor natuurbescherming

Onderzoek toont aan dat het afbakenen en goed beschermen van inheemse gebieden leidt tot betere bescherming van bestaande bossen en andere natuur. De manier van leven van inheemse mensen en hun voorouderlijke kennis draagt bij aan het behoud van natuur zoals tropische regenwouden en savannes. En dat is van fundamenteel belang om de verdere klimaatverandering te stoppen.

Ander goed nieuws is dat het werk van de Nationale Raad voor Inheems Beleid (CNPI) en het Beheerscomité van het Nationaal beleid voor Territoriaal en Milieubeheer van Inheemse Landen (PNGATI) wordt hervat. Dit zijn twee belangrijke commissies voor het verbeteren van overheidsbeleid gericht op oorspronkelijke bewoners en het beschermen van natuur in inheemse gebieden.

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).