Edgar Kanaykõ / WWF-Brasil
04 mei 2023

Zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië officieel erkend

Er is reden voor een feestje, want maar liefst zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië zijn officieel erkend. President Luiz Inácio Lula de Silva maakte dit bekend tijdens de grootste samenkomst van inheemse mensen in Brazilië (Free Land Camp). De erkenning is een belangrijke stap voor sociale rechtvaardigheid en natuurbehoud in Brazilië en essentieel in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.

Het is voor het eerst sinds 2018 dat er weer inheemse gebieden officieel zijn erkend. De zes nieuw erkende gebieden in Zuid-Amerika tellen samen maar liefst 620.000 hectare (een oppervlak waar onze provincie Limburg zeker 6 keer in past) verspreid over onder andere de Amazone, Cerrado en het Atlantisch Regenwoud, en zijn de thuisbasis van 4.000 oorspronkelijke bewoners. In Brazilië zijn nu 496 van de totaal 733 inheemse gronden officieel erkend. De andere 237 bevinden zich in verschillende stadia van het erkenningsproces. WWF is blij met deze belangrijke stap.

DSC_0185.jpg

Inheemse gebieden belangrijk voor natuurbescherming

Onderzoek toont aan dat het afbakenen en goed beschermen van inheemse gebieden leidt tot betere bescherming van bestaande bossen en andere natuur. De manier van leven van inheemse mensen en hun voorouderlijke kennis draagt bij aan het behoud van natuur zoals tropische regenwouden en savannes. En dat is van fundamenteel belang om de verdere klimaatverandering te stoppen.

Ander goed nieuws is dat het werk van de Nationale Raad voor Inheems Beleid (CNPI) en het Beheerscomité van het Nationaal beleid voor Territoriaal en Milieubeheer van Inheemse Landen (PNGATI) wordt hervat. Dit zijn twee belangrijke commissies voor het verbeteren van overheidsbeleid gericht op oorspronkelijke bewoners en het beschermen van natuur in inheemse gebieden.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).