WWF Sabine Bos
19 september 2018

Versnelde zeespiegelstijging opvangen door investeren in natuurlijke kustverdediging

 
 
 

De zeespiegelstijging kan goedkoper en effectiever worden opgevangen met natuurlijke oplossingen in plaats van meer massieve dijken, dammen en stormvloedkeringen. Die oproep doen acht natuurorganisaties op Prinsjesdag aan het kabinet. Zij reageren daarmee op het zorgwekkende rapport van de deltacommissaris  over de versnelde zeespiegelstijging na 2050.

De natuurorganisaties, verenigd in de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers, wijzen erop dat de grote onzekerheid en de mogelijke gevolgen van klimaatverandering vragen om een andere aanpak voor kustbescherming dan kabinet – en andere bestuurders – zijn gewend. Het uitsluitend storten van steen en beton tegen het wassende water betekent dat het landschap en de natuur de komende decennia nog verder achteruitgaan. Juist het gebruik maken van de natuur biedt een flexibele en op termijn vaak goedkopere oplossing tegen het stijgende water. Zo wordt ons land veiliger én mooier.

Bouwen met natuur

Voorbeelden van ‘bouwen met de natuur’ zijn zandmotors - waarbij de zeestroming aangevoerd zand naar zwakke plekken transporteert -, het stimuleren van de groei van kwelders die golfslag op zeedijken remmen en de inzet van mosselbanken en zeegrasvelden die zand en slib invangen en zo als natuurlijke golfbrekers ‘meegroeien met de zee’. Vaak bieden deze maatregelen zowel voordeel voor veiligheid áls voor de natuur. Succesvolle voorbeelden zien we nu al bij Griend, Noord Friesland, de Noordzeekust en de Zuidwestelijke delta.

Bij het eiland Griend wordt geëxperimenteerd met het opnieuw realiseren van zeegrasvelden en mosselbanken om die rol van golfbreker te vervullen. Bij Griend gebeurt dit om natuur te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Maar met de opgedane kennis kunnen deze natuurlijke golfbrekers ook op andere locaties in de Waddenzee en in de Zuidwestelijke Delta worden aangelegd om onze eigen voeten droog te houden.

Kwelder

Doordat bij Noord-Friesland buitendijks de zomerkades zijn doorgestoken, komt bij vloed het slibrijke zeewater weer verder de kwelder in. Bij eb stroomt het zoute water terug, planten houden het slib vast. Dit proces zorgt voor een verhoging van de bodem van ongeveer een centimeter per jaar. Kenmerkende kwelderplanten zoals zeekraal, kweldergras en zeeaster, leggen die de bodem nog beter vast.

Langs de Noordzeekust, zoals bij Schoorl en op Goeree, leidt een natuurlijker overgang tussen zee en duinen tot meer instuivend zand, hetgeen beter is voor zowel de natuur als de waterveiligheid.

Onderhoud uitgesteld

Bij de Oesterdam tussen Tholen en Zuid-Beveland  kon het onderhoud aan de dijk twintig jaar worden uitgesteld door ophoging met extra zand van de voorlanden en platen aan de voet van de dijk. Dit vertraagde de afkalving in dat deel van de Oosterschelde (zandhonger), zodat en de veiligheid is gediend èn een leefgebied voor zeehonden en vogels behouden is gebleven.

Wetenschappers en experts pleiten ook voor het inzetten van natuurlijke processen in plaats van het aanleggen van nog hogere dijken en dammen. Zelfs als grote waterkeringen alsnog noodzakelijk blijken, is de investering in natuurlijke oplossingen rendabel voor de leefbaarheid en biodiversiteit in Nederland.

In de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers (CNK) werken 8 natuurorganisaties samen: de Natuur en Milieufederaties, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Ark, Vogelbescherming, Waddenvereniging en het Wereld Natuur Fonds.

De coalitie bestaat sinds 2006. Klimaatbuffers zijn gebieden langs kust en rivieren waar door te werken met de natuur, een veiliger en mooier landschap ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld door rivieren de ruimte te geven om in natte tijden meer water op te vangen en vast te houden.

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).