Becca Skinner / WWF-US
30 maart 2022

'Parijsakkoord voor de natuur' nog niet binnen handbereik

2022 zou hét jaar moeten zijn waarin we wereldwijd het verlies aan biodiversiteit gaan stoppen. Dit jaar worden de internationale biodiversiteitsdoelen tot 2030 vastgelegd. In Genève was de afgelopen weken de laatste gespreksronde voor de zogeheten COP15-conferentie over biodiversiteit die later dit jaar in Kunming, China plaatsvindt. WWF-NL maakt zich zorgen over de beperkte vooruitgang die tijdens de onderhandelingen is geboekt.

Kirsten Schuijt, directeur van WWF-NL: “Het biodiversiteitsverdrag biedt juist een enorme kans om een van de grootste crises van deze tijd het hoofd te bieden. We zijn als mens afhankelijk van de natuur. Maar op dit moment dreigt een miljoen soorten uit te sterven door de manier waarop wij leven en de natuur uitbuiten.

Ondanks dat regeringsleiders beloven zich in te zetten voor de natuur, zagen we in Genève amper vooruitgang. Het zal straks in China aankomen op écht leiderschap om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en om te buigen naar herstel. Er rust dan ook een enorme verantwoordelijkheid op premier Rutte en al die andere regeringsleiders. We verwachten een Parijsakkoord, maar dan voor de natuur."

Bescherming natuur

Tegelijkertijd signaleert WWF ook groeiende steun voor de bescherming van natuur wereldwijd. Een internationale doelstelling om 30% van het land en water te beschermen en te herstellen werd breed gesteund tijdens de besprekingen in Genève. Ook erkennen de lidstaten de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Dat was ook een belangrijke eis van WWF.

De natuurorganisatie benadrukt dat bescherming van natuur niet kan zonder maatregelen te nemen tegen de oorzaken van het verlies aan biodiversiteit, zoals intensieve landbouw, visserij en infrastructuur. WWF vindt dat landen verplicht moeten worden om concrete en ambitieuze maatregelen te treffen om de oorzaken van natuurverlies aan te pakken. "Het heeft geen zin om 30% van de wereldwijde natuur te beschermen als we de rest in een enorm tempo vernietigen", zegt Schuijt.

Dolfijnen met vis WW2131051

Bescherming van diersoorten

Een belangrijk aandachtspunt is de zogeheten soortdoelstelling die in het ontwerpplan is opgenomen. In het vorige tienjarenplan voor biodiversiteit stond dat het verlies van soorten in 2020 gestopt moest zijn. Het gebrek aan ambitie over bescherming van dier- en plantsoorten is teleurstellend. Schuijt: "Nu er elk jaar meer soorten vogels, vissen en amfibieën uitsterven, is het zorgwekkend dat we het niet hebben over een doelstelling om het verlies van soorten eerder dan 2030 te stoppen. We kunnen niet nog eens acht jaar wachten."

Wie betaalt?

Het debat over financiën, zowel wie betaalt voor maatregelen om het verlies aan biodiversiteit aan te pakken als de stappen die nodig zijn om financiële systemen te vergroenen, ging door tot op de laatste dag van de onderhandelingen. Zo hebben ontwikkelingslanden gevraagd om meer financiering ter ondersteuning van maatregelen op het gebied van biodiversiteit. WWF benadrukt dat de lidstaten overeenstemming moeten bereiken over hoe het definitieve plan zal worden gefinancierd en dat er ook een krachtig uitvoeringsmechanisme ten grondslag moet liggen aan het definitieve VN-plan.

Gerelateerde artikelen

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).