Becca Skinner / WWF-US
30 maart 2022

'Parijsakkoord voor de natuur' nog niet binnen handbereik

2022 zou hét jaar moeten zijn waarin we wereldwijd het verlies aan biodiversiteit gaan stoppen. Dit jaar worden de internationale biodiversiteitsdoelen tot 2030 vastgelegd. In Genève was de afgelopen weken de laatste gespreksronde voor de zogeheten COP15-conferentie over biodiversiteit die later dit jaar in Kunming, China plaatsvindt. WWF-NL maakt zich zorgen over de beperkte vooruitgang die tijdens de onderhandelingen is geboekt.

Kirsten Schuijt, directeur van WWF-NL: “Het biodiversiteitsverdrag biedt juist een enorme kans om een van de grootste crises van deze tijd het hoofd te bieden. We zijn als mens afhankelijk van de natuur. Maar op dit moment dreigt een miljoen soorten uit te sterven door de manier waarop wij leven en de natuur uitbuiten.

Ondanks dat regeringsleiders beloven zich in te zetten voor de natuur, zagen we in Genève amper vooruitgang. Het zal straks in China aankomen op écht leiderschap om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en om te buigen naar herstel. Er rust dan ook een enorme verantwoordelijkheid op premier Rutte en al die andere regeringsleiders. We verwachten een Parijsakkoord, maar dan voor de natuur."

Bescherming natuur

Tegelijkertijd signaleert WWF ook groeiende steun voor de bescherming van natuur wereldwijd. Een internationale doelstelling om 30% van het land en water te beschermen en te herstellen werd breed gesteund tijdens de besprekingen in Genève. Ook erkennen de lidstaten de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Dat was ook een belangrijke eis van WWF.

De natuurorganisatie benadrukt dat bescherming van natuur niet kan zonder maatregelen te nemen tegen de oorzaken van het verlies aan biodiversiteit, zoals intensieve landbouw, visserij en infrastructuur. WWF vindt dat landen verplicht moeten worden om concrete en ambitieuze maatregelen te treffen om de oorzaken van natuurverlies aan te pakken. "Het heeft geen zin om 30% van de wereldwijde natuur te beschermen als we de rest in een enorm tempo vernietigen", zegt Schuijt.

Dolfijnen met vis WW2131051

Bescherming van diersoorten

Een belangrijk aandachtspunt is de zogeheten soortdoelstelling die in het ontwerpplan is opgenomen. In het vorige tienjarenplan voor biodiversiteit stond dat het verlies van soorten in 2020 gestopt moest zijn. Het gebrek aan ambitie over bescherming van dier- en plantsoorten is teleurstellend. Schuijt: "Nu er elk jaar meer soorten vogels, vissen en amfibieën uitsterven, is het zorgwekkend dat we het niet hebben over een doelstelling om het verlies van soorten eerder dan 2030 te stoppen. We kunnen niet nog eens acht jaar wachten."

Wie betaalt?

Het debat over financiën, zowel wie betaalt voor maatregelen om het verlies aan biodiversiteit aan te pakken als de stappen die nodig zijn om financiële systemen te vergroenen, ging door tot op de laatste dag van de onderhandelingen. Zo hebben ontwikkelingslanden gevraagd om meer financiering ter ondersteuning van maatregelen op het gebied van biodiversiteit. WWF benadrukt dat de lidstaten overeenstemming moeten bereiken over hoe het definitieve plan zal worden gefinancierd en dat er ook een krachtig uitvoeringsmechanisme ten grondslag moet liggen aan het definitieve VN-plan.

Gerelateerde artikelen

Jacomijn Pluimers

Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt over hoe we samen kunnen werken om zo de natuur én de boeren een oplossing te bieden.
Meer info
Yasmin Hargreaves Photography

Albert Heijn en WWF bundelen krachten om ecologische voetafdruk voedselsysteem in 2030 te halveren

Albert Heijn en WWF-NL werken de komende jaren nauw samen om de ecologische voetafdruk van producten in vers en houdbare ketens te halveren voor 2030. Door het tekenen van een meerjarige samenwerkingsovereenkomst bundelen de partijen hun krachten om het voedselsysteem versneld te verduurzamen.
Meer info
Roger Leguen / WWF

Internationale bijeenkomst van levensbelang voor de volgende generatie

Tijdens de volgende Convention on Biological Diversity (CBD) komen regeringsleiders van over de hele wereld bij elkaar om te spreken over biodiversiteit. Het eerste deel van deze belangrijke conferentie vindt deze week plaats.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).