naturepl.com / Staffan-Widstrand / WWF
08 juni 2022

Ssssssst…. Geluid verdwijnt uit Amazone door branden

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Vogels die zingen, insecten die tjirpen, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten pasgeleden dat het in de Amazone juist steeds stiller wordt.

Het onderzoeksteam van de universiteit van Maryland nam duizenden uren aan geluid op in drie soorten bossen: bos dat was gekapt, dat één keer was verbrand en dat meerdere keren was verbrand. Wat blijkt? Gebieden die meer dan één keer werden getroffen door brand zijn stiller dan andere gebieden. In natuurgebieden waar gekapt is of waar één keer brand is geweest, is een grotere diversiteit aan geluid te horen. Het team analyseerde hoe divers de geluiden waren gedurende de dag en hoe ze met elkaar samenhingen. Bossen die meerdere keren waren verbrand klonken homogener, met minder diversiteit en minder interactie.

Meer bomen = meer geluid?

Naast geluidsopnames werden ook luchtbeelden van de bossen gemaakt. Het team was verbaasd te meten dat de hoeveelheid vegetatie niet overeenkomt met de hoeveelheid geluid: meer bomen betekent niet een gevarieerdere dierengemeenschap.

Een andere opvallende bevinding is dat niet vogels maar insecten het duidelijkste signaal zijn van de achteruitgang van het bos. Akoestische monitoring wordt vaak gebruikt om vogelpopulaties in kaart te brengen, vogels zingen namelijk in de ochtend en in de schemering. Maar juist op het midden van de dag en in de nacht was het verschil het grootst: het uren van de insecten. Het is dus enorm belangrijk om écht naar insecten te luisteren!

Onnatuurlijke branden

De branden die zorgen voor de stilte in het bos zijn geen natuurlijk verschijnsel. Ontbost gebied wordt in brand gestoken om plaats te maken voor veeteelt en landbouw. De grootschalige ontbossing en de effecten van klimaatverandering – zoals droogte en harde wind – zorgen ervoor dat de branden grote delen van het regenwoud verwoesten.

Naast het herstellen van vernietigd bos, het beschermen van gebieden en het bestrijden van branden, is het dus enorm belangrijk om bossen ook te beschermen tegen herhaalde branden. Zo behouden we het orkest van de Amazone.

Het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gerelateerde artikelen

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Nieuwe app helpt ernstig bedreigde karetschildpadden te beschermen

Een nieuwe app – genaamd SEE Shell – moet de illegale handel in schildpadproducten tegengaan en zo de ernstig bedreigde karetschildpad beter beschermen. De app kan met artificial intelligence en beeldherkenning bepalen of een product gemaakt is van het schild van een karetschildpad, en met succes: de applicatie is voor maar liefst 94 procent nauwkeurig.
Meer info
wwf

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).