20 mei 2021

13 Europese bizons vrijgelaten om de genetische diversiteit in zuidelijke Karpaten te vergroten

Een kudde van 13 vrouwelijke Europese bizons is net aangekomen in de zuidelijke Karpaten in Roemenië om vrij te worden gelaten in het wild. Dit vergroot de genetische diversiteit van de kuddes die er al rondlopen en zorgt ervoor dat de populatie op een gezonde manier kan blijven groeien.

Gezonde kuddes

De bizons zijn zorgvuldig geselecteerd om de genetische diversiteit van de vrij rondlopende bizons in het Ţarcu-gebergte, te versterken. Rewilding Europe en WWF-Roemenië hebben in 2014 de Europese bizons opnieuw geïntroduceerd in de zuidelijke Karpaten. Er zijn nu tussen de 65 en 70 dieren (inclusief in het wild geboren dieren), wat neerkomt op de grootste populatie wilde bizons van Roemenië. Het doel is om een levensvatbare populatie te creëren die in het wild voorplant en de basis is voor een bloeiende wilde natuur en lokale economie. Het verbeteren van de genetische diversiteit is belangrijk om de soort weerbaar te maken voor ziektes en barre weersomstandigheden.


Specialistische selectie

Het rewilding-team in de Zuidelijke Karpaten werkt samen met een breed scala aan fokcentra en reservaten in heel Europa en overlegt met tal van specialisten om de juiste bizons te identificeren voor de kuddes die al in het wild leven. Ze kennen de stamboom van elke bizon die opnieuw wordt geïntroduceerd.

"De dieren die nu worden uitgezet zijn bijvoorbeeld afkomstig uit negen verschillende Europese reservaten", legt Alexandra Sallay-Moșoi , technisch projectmanager, uit. “Na selectie van de dieren in deze negen reservaten zijn ze op twee locaties in Duitsland bijeen gebracht waar ze gedurende een jaar een hechte groep hebben gevormd. Dit proces geeft de dieren de beste kans om in het wild te gedijen. "


Een sleutelsoort

De nieuw aangekomen bizons worden minstens 21 dagen nauwlettend gevolgd door bizonrangers om er zeker van te zijn dat ze goed zijn gewend. Daarna worden ze vrijgelaten in het wild. Europese bizons zijn een sleutelsoort: deze natuurlijke ‘brandweerlieden’ zijn onmisbaar voor het biodiverse en afwisselde landschap van bossen en graslanden. De begrazing van bizons houdt de ondergroei kort, waardoor branden minder groot en fel worden, en ze duwen bomen om, waardoor er meer licht en ruimte is voor nieuwe planten. Deze grote grazers zijn dus essentieel voor een gezonde balans in het bos.

"In de zuidelijke Karpaten profiteren bijna 600 andere diersoorten en 200 plantensoorten van de aanwezigheid van deze enorme herbivoren ", zegt Marina Drugă, coördinator van het lokale rewilding-team. "Dit toont duidelijk aan waarom het behoud van Europese bizons op lange termijn zo belangrijk is."


Economische impact

De herintroductie en groei van bizonspopulaties zorgt voor banen en inkomen voor mensen in lokale gemeenschappen. Naar schatting 100 gezinnen zijn nu betrokken bij het monitoren van bizons in het gebied waar de dieren vrij rondlopen in de zuidelijke Karpaten. "Van dierenartsen en bizonrangers tot boeren en toeristen, een enorm divers team van mensen ondersteunt nu het behoud van Europese bizons in de zuidelijke Karpaten", zegt Drugă. “Ik ben erorm blij dat zoveel bizons het nu goed doen en een positieve impact hebben. Er worden bizonkalveren in het wild geboren en straks komen er weer eco-toeristen om ze te komen zien. We bereiken dus een positief evenwicht. "


Verdere uitzettingen

In totaal worden er in 2021 26 Europese bizons vrijgelaten in de zuidelijke Karpaten. Eind mei worden zes bizons uit het Zweedse Avesta-reservaat uitgezet in het gebied.

Gerelateerde artikelen

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.