ActiviteitenTerugblik

Ruim achthonderd kilo zwerfafval verzameld

Door heel Nederland was men afgelopen weekend aan het joggen en plastic aan het oprapen tijdens de eerste Nationale Plogdag

Duizenden bierblikjes, plastic flesjes, wietzakjes, drie fietsen en meer dan zeshonderd babydoekjes. Ruim achthonderd kilo zwerfafval is afgelopen zaterdag verzameld tijdens de eerste Nationale Plogdag, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en buitenwinkel Bever.

Het landelijke startschot voor de grote schoonmaak werd zaterdagochtend gegeven in het Amsterdamse Vondelpark. Hier gingen meer dan dertig vrijwilligers joggen en plastic oprapen, oftewel ploggen. Ook in elf andere plaatsen in Nederland werden er vanuit Bever-winkels plogruns georganiseerd.

In Maastricht deed de 24-jarige Michiel mee. Hij vond daar op de oever van de Maas een verbrande leren jas, een paraplu en veel lachgasampullen. “Ik vind het bizar om te zien dat mensen hun afval gewoon naast een afvalbak neergooien. Maar ook hoe gemakkelijk je zelf het verschil kunt maken. Wij liepen met een relatief kleine groep, maar hebben in anderhalf uur meer dan 30 vuilniszakken gevuld,” aldus Michiel tegen de lokale omroep.




Goed initiatief, maar we zijn er nog niet

Alleen in Nederland belandt per jaar al naar schatting 50 miljoen kilo afval op straat, in de natuur en in het water. Daarvan is 10 miljoen kilo plastic. Veel van dat afval komt in rivieren terecht en verdwijnt uiteindelijk in de Noordzee, waar het bijdraagt aan de wereldwijde plasticsoep. De plasticcrisis is een probleem dat mensen zelf hebben gecreëerd en dus ook zelf kunnen oplossen,” aldus Pieter Saman, CEO Bever. “Dat zoveel mensen hebben deelgenomen aan de Nationale Plogdag en het feit dat steeds meer mensen gaan ‘ploggen’ is een goed teken, maar we zijn er nog niet. Om van buiten te kunnen blijven genieten, moeten we niet alleen vandaag, maar iedere dag weer opnieuw goed voor de natuur zorgen. We hopen dat we door het organiseren van de Nationale Plogdag mensen hebben geïnspireerd om vaker te gaan ploggen.”

Stephanie Verbeek, hoofd oceanen bij het Wereld Natuur Fonds, deelt de mening van Saman: “Het is geweldig om samen met Bever Nederland in beweging te krijgen om plasticvervuiling aan te pakken. Ik heb samen met Pieter zelf ook meegeplogd en merkte hoeveel enthousiasme het losmaakt bij deelnemers én toeschouwers. Nationale Plogdag is een prachtig initiatief om de omgeving schoner te maken, anderen te inspireren om stil te staan bij het gebruik van plastic en natuurlijk om aan je conditie te werken."


Plogpakketten motiveren andere lokale initiatieven

Mensen die niet konden meedoen aan de plogrun, maar wel graag wilden ploggen of plandelen (de wandelvariant van ploggen), konden bij alle winkels van Bever afgelopen weekend een gratis plogpakket ophalen. Dat bestaat uit een set handschoenen en een afvalzak. Alle tweeduizend plogpakketten zijn opgehaald, en de Nationale Plogdag-organisatoren hopen dan ook dat het totale aantal kilo’s verzameld zwerfafval uiteindelijk twee keer zo groot zal zijn als het aantal dat zij nu bekend konden maken.


Over ploggen

Plogging is een uit Scandinavië overgewaaide vorm van fitness die bestaat uit een combinatie van plocka (Zweeds voor ‘plukken, verzamelen’) en jogging. Erik Ahlström wordt beschouwd als de oprichter van de plogging-beweging. Na jaren in het noorden van Zweden te hebben gewoond, keerde hij terug naar Stockholm, waar hij onaangenaam werd verrast door de toegenomen hoeveelheid zwerfafval. De term ‘plogging’ werd voor het eerst gebruikt in 2016. Mensen die het liever wat rustiger aan doen, kunnen gaan ‘plandelen’, de wandelvariant van ploggen.

Wat kun jij doen?

Wil je zelf meer doen om de natuur te beschermen? Samen kunnen we het verschil maken!