James Morgan / WWF-US

7 tips om het koraal te beschermen

Bekijk wat jij kan doen voor het koraal

Wil jij het koraal beschermen? Dat kan! We hebben wat simpele tips voor je op een rij gezet. Zo kun je zien hoe jij bij kunt dragen aan gezond koraal en een gezonde zee.

1. Gebruik duurzame zonnebrand

Wist je dat in zonnebrandcrème een stof zit die koraalriffen aantast? In veel zonnebrandcrèmes zit het UV-filter oxybenzone, wat negatieve gevolgen heeft op de waterkwaliteit en daarmee mogelijk op de gezondheid van de riffen.

Koop daarom zonnebrandcrème zonder het ingrediënt oxybenzone. Gelukkig zijn er veel alternatieven waar deze stof niet in zit, zoals van het merk Naïf.

Lees meer over zonnebrandcrèmes
Vleermuisvissen met snorkelaars, onderwater Jürgen Freund / WWF

2. Snorkel verantwoord

Als je gaat snorkelen of duiken, let op de volgende dingen:

  • Kies een reisorganisatie waarbij het welzijn van dieren en natuur voorop staat
  • Raak de dieren of planten niet aan
  • Hou minstens 3 meter afstand van grote dieren en geef dieren geen eten
  • Maak geen herrie of onverwachte bewegingen
  • Fotograferen mag, maar zonder flits
  • Als een dier wegzwemt, ga hem niet achterna. Laat het dier met rust als hij dat aangeeft.

3. Shop goed

Koop op reis geen souvenirs die gemaakt zijn schildpad, koraal of schelpen. Kies in plaats daarvan voor souvenirs waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Zo profiteren deze mensen toch aan jouw bezoek, maar blijft de natuur intact. 

De Douane heeft een handige site voor reizigers. Hier staat wat je wel en niet mee mag nemen van je vakantiestemming. Je vind hier ook informatie over souvenirs gemaakt van planten en dieren. En met de app SEE Shell kan je checken of een product gemaakt is van een karetschildpad, door het maken van een foto van de souvenir.

Manta zwemt onder plastic Vincent Kneefel

4. Verminder plastic

Op vakantie maak je veel gebruik van plastic. Bijvoorbeeld een bekertje voor een coffee-to-go of waterflesjes in landen waar het kraanwater niet drinkbaar is. Probeer toch zoveel mogelijk je plasticgebruik te beperken. Een paar makkelijke ideeën:

  • Neem zelf een hervulbare waterfles mee die je vult bij een veilig watertappunt.
  • Koop een shampoobar in plaats van een shampoofles. De bar is klein en makkelijk mee te nemen!
  • Neem je herbruikbare, opvouwbare boodschappentasje mee op vakantie.
school tonijnen Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

5. Eet minder vis

Overbevissing en schadelijke vangtechnieken zijn een grote bedreiging voor onderwaterleven. Minder vis eten is een makkelijke manier om er voor te zorgen dat er minder gevist wordt.

Wil je toch vis eten? Probeer deze 6 soorten te vermijden: paling, slibtong, zeebaars, kabeljauw, gamba’s en (geelvin, blauwvin, grootoog) tonijn. Deze soorten zijn overbevist of worden gevangen met veel schade aan milieu en natuur.

Lees meer op de Goodfish website

6. Koop minder

Het is druk op zee. Dit komt doordat er veel grote containerschepen verre tochten maken met nieuwe producten, zoals telefoons, auto's, kleding en speelgoed.

Door minder nieuwe spullen te kopen kunnen we ervoor zorgen dat er minder producten over zee getransporteerd hoeven te worden. Kijk bijvoorbeeld of je tweedehands leuke dingen kan vinden of ruil wat spullen met wat vrienden. Scheelt ook nog eens een hoop geld!

Zonlicht verlicht het koraal bij het Great Barrier Reef Troy Mayne

7. Leef klimaatvriendelijker

De opwarming van de zee heeft veel invloed op het koraal. Het koraal leeft optimaal bij bepaalde temperaturen en kleine schommelingen daarin kunnen veel schade opleveren. Als de aarde minder snel opwarmt heeft het koraal meer kans om te overleven.

Probeer zelf minder energie te gebruiken, thuis en op vakantie. Doe bijvoorbeeld de lampen uit als je weggaat, haal de stekker wat vaker uit het stopcontact en douche korter.