Antonio Busiello/WWF-US
20 mei 2020

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om  deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is een groot aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder de tips van experts om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!

1. Eet duurzaam

Eén van de grootste bedreigingen voor zeeschildpadden is de niet-duurzame visserij. De reptielen worden vaak, net zoals vele andere zeedieren, per ongeluk gevangen als bijvangst tijdens het vissen waardoor ze helaas vaak overlijden. Om dit te voorkomen kun je beter - als je vis eet- kiezen voor duurzaam gevangen vis. Lees hier meer over welke vis je verantwoord kunt eten.

 

2. Verminder je plasticgebruik

Plastic vergaat vrijwel nooit zomaar en komt meer en meer terecht in de oceaan waar het door een zeeschildpad kan worden aangezien voor eten. Je kunt zeeschildpadden direct helpen door geen wegwerpplastic meer te gebruiken en in plaats daarvan te kiezen voor herbruikbare alternatieven Lees hier tips oever hoe jij eenvoudig minder plastic kunt gebruiken.

3. Verminder gebruik van chemicaliën

 
Iedereen die wil helpen bij de bescherming van zeeschildpadden, moet beginnen met het selectiever zijn van schoonmaakproducten en andere producten die in het afvalwater terecht kunnen komen. Gebruik geen gif in je tuin, wees voorzichtig met wat je door je gootsteen, toilet en van je oprit spoelt. Alles komt in de oceaan terecht en zeeschildpadden eten niet alleen het plastic op, maar krijgen ook alle chemicaliën binnen. Zoek biologisch afbreekbare producten die je kunt gebruiken en gebruik de juiste voorzieningen om eventuele giftige chemicaliën af te voeren (zoals de milieustraat). Lees hier nog meer natuurvriendelijke gedragstips.

 

4. Stop met het gebruiken van (helium)ballonnen

Wanneer je een feestje organiseert, sla dan de (helium)ballonnen over. Heliumballonnen kunnen lange afstanden afleggen en dieren zoals vogels en zeeschildpadden verwonden of doden omdat ze, net als plastic zakken, kunnen worden aangezien voor kwallen. En daar is helemaal niets feestelijks aan. Lees nog meer tips om je plastic verbruik te verminderen.

 

5.Kijken, kijken, niet kopen

De schilden van bedreigde zeeschildpadden zijn erg in trek op de internationale zwarte markt. Dus draag jouw steentje bij door alles te vermijden dat er ook maar een beetje verdacht uitziet.Vraag tijdens het reizen aan verkopers waar hun souvenirs van zijn gemaakt en koop ze bij twijfel niet. Lees hier meer over verantwoord reizen.

 

6. Kijk goed uit

Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar omdat schildpadden, zeker als ze eenmaal aan land zijn, langzaam over de grond bewegen en vaak 's nachts actief zijn, kunnen ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Zorg er dus voor dat - als je in een land bent waar schildpadden voorkomen - je voorzichtig rijdt, dat je ‘nachts de legstranden vermijdt (tenzij onder begeleiding van een lokale ranger of gids) en hou tijdens het duiken en snorkelen ook afstand van de dieren in het water zodat je ze niet opjaagt en verstoort. 

 

7. Gebruik lichten die schildpadvriendelijk zijn

Misschien heb je wel al eens gehoord van de term 'lichtvervuiling'. Dit kan voor zeeschildpadden dodelijk zijn doordat schildpadjongen worden aangetrokken door licht nabij het strand en zo gedesoriënteerd kunnen raken. Hierdoor kunnen ze verder landinwaarts trekken dan normaal, waardoor ze het risico lopen om aangevallen te worden door roofdieren of overreden te worden door auto's. De beste optie is om op je vakantiestek aan een schildpadstrand de buitenverlichting tijdens het broedseizoen uit te doen. Op sommige locaties zijn ook schildpadvriendelijke lampen beschikbaar. Lees hier nog meer duurzame tips voor op vakantie.

 

8. Verminder je CO2-uitstoot

Klimaatverandering heeft een negatieve impact op vrijwel elk element van het wereldwijde ecosysteem. Ook de effecten op zeeschildpadden zijn bijzonder schadelijk. Het geslacht van de kleine schildpadjes wordt bepaald door de temperatuur van de nesten. En dat resulteert door de stijgende temperaturen in voornamelijk vrouwelijke schildpadden. Dit vormt een bedreiging op lange termijn voor het voortbestaan van de schildpadden. Ook verdwijnen hele legstranden door het stijgen van de zeespiegel. Stem bijvoorbeeld op politici die uitstootvermindering ondersteunen, eet vaker plantaardig, reis minder met het vliegtuig en consuminder. Lees hier meer over klimaatverandering.

 

9. Organiseer een strandschoonmaak

Overweeg om op De Dag van de Schildpad, of welke dag dan ook, wat tijd te schenken aan het helpen van zeeschildpadden. De oceanen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus plastic kan de hele wereld over reizen. Ben je op een strand en ligt er plastic of ander afval? Ruim het op. Wil je nog meer doen? Check hier onze tips en de verhalen van andere oceaanliefhebbers.

 

10. Doneer

Zelfs wanneer je niet in de buurt van zeeschildpadpopulaties woont, wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt bijdragen aan de bescherming van de zeeschildpad. Kijk onderaan deze pagina en doneer.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!