ik kom in actie
tegen klimaatverandering!

Al bij 2 graden opwarming zal 99 procent van al het koraal verdwenen zijn. Daarom kom ik in actie tegen klimaatverandering en zeg ik met trots dat ik een klimaatstaker ben.

Hoe doe je mee met mijn actie om mensen te inspireren in actie te komen tegen klimaatverandering:

  1. Leef klimaatbewust: probeer wat vaker de trein te pakken bijvoorbeeld

  2. Inspireer mensen om je heen om hetzelfde te doen. Er zijn heel veel manieren om duurzamer te leven: iedere kleine stap is er een!

  3. Wil je nog een stapje verder gaan, steun dan Youth for Climate: je kunt informatiepakketten opvragen en ronddelen en je kunt een donatie doen om hen te helpen nog meer te organiseren

  4. En wil je net als ik je stem laten horen, loop dan 27 september mee! Voor jong én oud. Meer informatie op Youth for Climate.

Pieter: “Duizenden jongeren op een veld kunnen niet genegeerd worden”

Hij organiseerde een schoolstaking, om een duidelijk statement te maken samen met een grote groep jongeren. Pieter Lossie mag dan pas 17 jaar oud zijn, maar juist daarom laat hij zien dat de nieuwe generatie strijdt voor een leefbare aarde.

Zijn inspiratie begon tijdens zijn maatschappijleerlessen, waar hij kritisch leerde kijken naar de politiek en de democratie. “In de politiek zag ik dat er veel te weinig daadkracht was om een leefbare toekomst te verzekeren, omdat dat ten koste zou kunnen gaan van economische of electorale belangen. In de democratie zag ik dat er wel eens een projectje werd georganiseerd om jongeren kennis te laten maken met de politiek, maar systematische inspraak over onderwerpen die juist deze groep aangaat, ontbrak.

Toen hij hoorde van Greta Thunberg en haar schoolstakingsactie, hoopte hij dat deze actie wereldwijd kon gaan. Met een klein groepje ging hij, als first follower, voor het Nederlands parlement zitten om klimaatmaatregelen af te dwingen. Hij zag de beweging wereldwijd groeien en vond het tijd dat er in Nederland ook iets groots georganiseerd werd. “Dat werd 7 februari, dit jaar. “Dat resulteerde in een Malieveld vol jonge idealisten die de politiek lieten horen dat de toekomst geen uitwisselbaar onderwerpje is, maar de grootste deal-breaker van deze tijd.”

 

kids in actie.jpg

 

Voor Pieter was een schoolstaking, dé manier om een duidelijk statement te maken samen met een grote groep jongeren. Het leverde een publiek debat op, in de politiek, de media en de samenleving. “We gaan naar school om te leren, maar de politiek luistert amper wanneer geleerden pleiten voor drastische maatregelen.” Dit keer lukte het wel om de politiek te laten luisteren. Pieter: “Duizenden jongeren op een veld die een leefbare toekomst opeisen is een krachtig beeld en kan niet genegeerd worden.”

Het resultaat is inmiddels bekend. Het kabinet heeft een Klimaatakkoord aangenomen met maatregelen voor een leefbaar klimaat, die de komende jaren geïmplementeerd moeten worden. “Ik hoop dat we met de stakingen hebben kunnen laten zien dat jongeren actief nadenken over de wereld, dat ze er niet voor schromen om mee te doen aan democratische processen als zij ergens voor staan en dat ze serieuze belanghebbenden zijn als het aankomt op de inrichting van de toekomst.”

Luchtfoto's van overstromende steden en boerderijen Tim Rasmussen / WWF-US

Klimaatverandering

Sinds het klimaatakkoord van Parijs is de aandacht voor klimaatverandering niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Maar wat is klimaatverandering precies en wat kan jij doen om klimaatverandering te verminderen?

Meer info

Wat kan ik nog meer doen?