Ola Jennersten / WWF-Sweden
25 juni 2019

Tijgers overgedragen aan de wilde natuur

In Rusland zijn weer een paar tijgers aan de wildernis overgedragen. Dit keer zijn het broer en zus Pavlik en Elena die begin vorig jaar met hun moeder Kazachka in het Tigr Opvangcentrum voor probleemtijgers terechtkwamen. De tijgerin-moeder roofde honden uit een dorp in het uiterste oosten van Rusland. Ze vertoonde atypisch gedrag voor een roofdier: ze was niet bang voor auto’s of schreeuwende mensen die haar probeerden weg te jagen. Om te voorkomen dat ze mensen zou aanvallen of dat ze door iemand gedood zou worden, werd besloten haar te vangen en naar een veilige plaats te brengen. 

Zoektocht naar jongen

Uit het gedrag van de tijgerin viel op te maken dat ze misschien wel jongen had. Want waarom at ze de honden niet gewoon op waar ze ze vond? Sleepte ze ze mee naar een plek waar haar jongen verborgen waren? Na een uitgebreide zoektocht die weken duurde werden ook haar twee jongen gevonden, volkomen verzwakt zonder het voedsel dat hun moeder voor ze regelde. In het opvangcentrum werden ze met hun moeder herenigd en kregen ze speciale zorg en de tijd om weer op krachten te komen.

Dramatisch ongeluk

In maart werd bij een poging de dieren te vaccineren Pavel Fomenko van WWF-Rusland door de tijgerin aangevallen. Ze brak door het hek heen, waarschijnlijk om haar jongen te beschermen. Fomenko raakte zeer zwaargewond maar hij redde het gelukkig. Later dat jaar bleek bij een test dat de jachttechnieken van de tijgerin niet goed genoeg waren om te overleven in het wild en dat ze niet bang was voor mensen. Ze zou een gevaar voor mensen blijven. Met pijn in het hart plaatsten Fomenko en de mensen van het opvangcentrum de tijger over naar de dierentuin van Krasnojarsk. 

Tijgers Pavlik en Elena


Jongen op eigen benen

Dit voorjaar, meer dan een jaar na aankomst in het opvangcentrum, waren de inmiddels jongvolwassen welpen zo ver dat ze helemaal op eigen benen konden staan: klaar voor de wildernis. In mei 2019 liet een team van het opvangcentrum de twee los in de uitgestrekte wildernis in het noordwesten van het tijgergebied in Rusland. Gehoopt wordt dat ze daar andere tijgers tegenkomen waarmee ze de populatie Siberische tijgers in Rusland verder kunnen laten toenemen. 

Siberische tijgers naar Kazachstan

Een eeuw geleden leefden er in Azië nog 100.000 tijgers. Rond 2010 waren het er door verlies van leefgebied en stroperij nog maar zo’n 3.200. De leiders van de landen waar tijgers voorkomen spraken toen af om ervoor te zorgen dat het aantal tijgers in het wild in het volgende Chinese Jaar van de Tijger, 2022, verdubbeld zou zijn. Inmiddels zijn er weer ongeveer 3.900 tijgers in het wild maar er moet nog veel gebeuren om die verdubbeling te halen. Voor de toekomst van de tijgers is het door de regering van Kazachstan en WWF ontwikkelde tijgerherintroductieprogramma erg belangrijk. In de komende decennia worden wilde Siberische tijgers vanuit het Russische Verre Oosten overgebracht naar een beschermd gebied in Kazachstan waar de tijger van oorsprong voorkwam maar is uitgestorven. De mogelijkheid wordt onderzocht of tijgers die terecht komen in de opvangcentra in Rusland, mogelijke kandidaten kunnen zijn voor dit herintroductieprogramma. Elke geredde tijger is er één en kan, zoals Pavlik en Elena, voor een nieuwe generatie zorgen.

Gerelateerde artikelen

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).