Zoektocht naar jongen
Uit het gedrag van de tijgerin viel op te maken dat ze misschien wel jongen had. Want waarom at ze de honden niet gewoon op waar ze ze vond? Sleepte ze ze mee naar een plek waar haar jongen verborgen waren? Na een uitgebreide zoektocht die weken duurde werden ook haar twee jongen gevonden, volkomen verzwakt zonder het voedsel dat hun moeder voor ze regelde. In het opvangcentrum werden ze met hun moeder herenigd en kregen ze speciale zorg en de tijd om weer op krachten te komen.
Dramatisch ongeluk
In maart werd bij een poging de dieren te vaccineren Pavel Fomenko van WWF-Rusland door de tijgerin aangevallen. Ze brak door het hek heen, waarschijnlijk om haar jongen te beschermen. Fomenko raakte zeer zwaargewond maar hij redde het gelukkig. Later dat jaar bleek bij een test dat de jachttechnieken van de tijgerin niet goed genoeg waren om te overleven in het wild en dat ze niet bang was voor mensen. Ze zou een gevaar voor mensen blijven. Met pijn in het hart plaatsten Fomenko en de mensen van het opvangcentrum de tijger over naar de dierentuin van Krasnojarsk.
Tijgers Pavlik en Elena
Jongen op eigen benen
Dit voorjaar, meer dan een jaar na aankomst in het opvangcentrum, waren de inmiddels jongvolwassen welpen zo ver dat ze helemaal op eigen benen konden staan: klaar voor de wildernis. In mei 2019 liet een team van het opvangcentrum de twee los in de uitgestrekte wildernis in het noordwesten van het tijgergebied in Rusland. Gehoopt wordt dat ze daar andere tijgers tegenkomen waarmee ze de populatie Siberische tijgers in Rusland verder kunnen laten toenemen.
Siberische tijgers naar Kazachstan
Een eeuw geleden leefden er in Azië nog 100.000 tijgers. Rond 2010 waren het er door verlies van leefgebied en stroperij nog maar zo’n 3.200. De leiders van de landen waar tijgers voorkomen spraken toen af om ervoor te zorgen dat het aantal tijgers in het wild in het volgende Chinese Jaar van de Tijger, 2022, verdubbeld zou zijn. Inmiddels zijn er weer ongeveer 3.900 tijgers in het wild maar er moet nog veel gebeuren om die verdubbeling te halen. Voor de toekomst van de tijgers is het door de regering van Kazachstan en WWF ontwikkelde tijgerherintroductieprogramma erg belangrijk. In de komende decennia worden wilde Siberische tijgers vanuit het Russische Verre Oosten overgebracht naar een beschermd gebied in Kazachstan waar de tijger van oorsprong voorkwam maar is uitgestorven. De mogelijkheid wordt onderzocht of tijgers die terecht komen in de opvangcentra in Rusland, mogelijke kandidaten kunnen zijn voor dit herintroductieprogramma. Elke geredde tijger is er één en kan, zoals Pavlik en Elena, voor een nieuwe generatie zorgen.