17 mei 2021

Driekwart van het leefgebied van de sneeuwluipaard nog een mysterie

Een nieuw rapport van WWF laat zien dat driekwart van het leefgebied van de sneeuwluipaard nog niet is onderzocht. Het rapport toont aan dat er gaten zijn in de kennis over het dier die moeten worden gedicht om de bedreigde sneeuwluipaard effectief te kunnen beschermen.

Het rapport “Over 100 Years of Snow Leopard Research - A spatially explicit review of the state of knowledge in the snow leopard range” geeft een overzicht van al het onderzoek dat in de afgelopen 100 jaar aan de grote kat en zijn habitat is gewijd. Het grootste deel van zijn leefgebied dat zich uitstrekt over 12 landen in Centraal-Azië en de Himalayas, is nauwelijks onderzocht.

Ongrijpbaar en onzichtbaar

“De ongrijpbare sneeuwluipaard leeft in de meest onherbergzame gebieden op aarde - daar onderzoek doen is een enorme logistieke uitdaging. De eerste serieuze pogingen om meer over de soort te weten te komen stammen uit de jaren 70. Maar zijn leefgebied is zo verafgelegen en uitgestrekt, en de sneeuwluipaard zo schuw en moeilijk te spotten door zijn geweldige camouflage, dat het grootste deel van zijn habitat nog onontgonnen is. We hebben dus geen volledig beeld van de status van deze prachtige grote kat”, zegt Rishi Kumar Sharma, WWF Global Snow Leopard Leader, die de hoofdauteur is van het rapport.

 

1,7 miljoen km2

Van slechts 3 procent van het verspreidingsgebied van de sneeuwluipaard zijn robuuste data over zijn aanwezigheid beschikbaar, blijkt uit het rapport. Daarnaast blijkt dat er maar 4 onderzoekshotspots zijn waar meerjarig onderzoek wordt gedaan aan de sneeuwluipaardpopulaties. Al het onderzoek van de afgelopen 100 jaar besloeg slechts 23 procent van zijn mogelijk wel 1,7 miljoen km2 omvattende leefgebied. Het grootste deel van de habitat van de sneeuwluipaard is nooit onderzocht; de kennis over de grote katten daar is nog in nevelen gehuld. Voor goede effectieve bescherming is meer informatie en wetenschappelijke kennis nodig.

Gids voor natuurbeschermers

Er zijn volgens sommige schattingen nog maar zo’n 4000 sneeuwluipaarden over in het wild. Door bedreigingen zoals verlies van leefgebied, stroperij, mens-dierconflicten en klimaatverandering neemt hun aantal af en op veel plaatsen hangt hun lot aan een zijden draadje. De opstellers van het rapport benadrukken dat, ook al wordt er door natuurbeschermers van alles tegen deze bedreigingen gedaan, een gedegen analyse van de effectiviteit van hun interventies vaak ontbreekt. Het rapport kan een gids zijn voor natuurbeschermers om prioriteiten te leggen en meer diversiteit in de onderzoeksgebieden aan te brengen om zo voldoende geschikte habitat te behouden voor de sneeuwluipaard.

Sharma : “We hebben een nauwkeuriger beeld nodig van de toestand van de populaties sneeuwluipaarden en basislijnen en indicatoren voor zowel sneeuwluipaarden als hun prooisoorten. Alleen dan kunnen de landen in het verspreidingsgebied van de sneeuwluipaard toekomstige veranderingen naar waarde schatten en de impact van beschermingsmaatregelen evalueren. Maar bovenal moeten we veel beter begrijpen wat de mensen die hun leefruimte delen met sneeuwluipaarden, denken."

Gerelateerde artikelen

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info
naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF

Een betoverende nacht in het land van de sneeuwluipaard

Ik neem jullie mee op avontuur...
naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was. Om er te komen was al een avontuur op zich......
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
Theo Allofs / WWF-US

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Meer info
WWF

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken 6 Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland. Ze zetten hun kennis over de natuur in om de sneeuwluipaard te beschermen. Met cameravallen leggen ze de dieren vast. Bekijk de mooie beelden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.