17 mei 2021

Driekwart van het leefgebied van de sneeuwluipaard nog een mysterie

Een nieuw rapport van WWF laat zien dat driekwart van het leefgebied van de sneeuwluipaard nog niet is onderzocht. Het rapport toont aan dat er gaten zijn in de kennis over het dier die moeten worden gedicht om de bedreigde sneeuwluipaard effectief te kunnen beschermen.

Het rapport “Over 100 Years of Snow Leopard Research - A spatially explicit review of the state of knowledge in the snow leopard range” geeft een overzicht van al het onderzoek dat in de afgelopen 100 jaar aan de grote kat en zijn habitat is gewijd. Het grootste deel van zijn leefgebied dat zich uitstrekt over 12 landen in Centraal-Azië en de Himalayas, is nauwelijks onderzocht.

Ongrijpbaar en onzichtbaar

“De ongrijpbare sneeuwluipaard leeft in de meest onherbergzame gebieden op aarde - daar onderzoek doen is een enorme logistieke uitdaging. De eerste serieuze pogingen om meer over de soort te weten te komen stammen uit de jaren 70. Maar zijn leefgebied is zo verafgelegen en uitgestrekt, en de sneeuwluipaard zo schuw en moeilijk te spotten door zijn geweldige camouflage, dat het grootste deel van zijn habitat nog onontgonnen is. We hebben dus geen volledig beeld van de status van deze prachtige grote kat”, zegt Rishi Kumar Sharma, WWF Global Snow Leopard Leader, die de hoofdauteur is van het rapport.

 

1,7 miljoen km2

Van slechts 3 procent van het verspreidingsgebied van de sneeuwluipaard zijn robuuste data over zijn aanwezigheid beschikbaar, blijkt uit het rapport. Daarnaast blijkt dat er maar 4 onderzoekshotspots zijn waar meerjarig onderzoek wordt gedaan aan de sneeuwluipaardpopulaties. Al het onderzoek van de afgelopen 100 jaar besloeg slechts 23 procent van zijn mogelijk wel 1,7 miljoen km2 omvattende leefgebied. Het grootste deel van de habitat van de sneeuwluipaard is nooit onderzocht; de kennis over de grote katten daar is nog in nevelen gehuld. Voor goede effectieve bescherming is meer informatie en wetenschappelijke kennis nodig.

Gids voor natuurbeschermers

Er zijn volgens sommige schattingen nog maar zo’n 4000 sneeuwluipaarden over in het wild. Door bedreigingen zoals verlies van leefgebied, stroperij, mens-dierconflicten en klimaatverandering neemt hun aantal af en op veel plaatsen hangt hun lot aan een zijden draadje. De opstellers van het rapport benadrukken dat, ook al wordt er door natuurbeschermers van alles tegen deze bedreigingen gedaan, een gedegen analyse van de effectiviteit van hun interventies vaak ontbreekt. Het rapport kan een gids zijn voor natuurbeschermers om prioriteiten te leggen en meer diversiteit in de onderzoeksgebieden aan te brengen om zo voldoende geschikte habitat te behouden voor de sneeuwluipaard.

Sharma : “We hebben een nauwkeuriger beeld nodig van de toestand van de populaties sneeuwluipaarden en basislijnen en indicatoren voor zowel sneeuwluipaarden als hun prooisoorten. Alleen dan kunnen de landen in het verspreidingsgebied van de sneeuwluipaard toekomstige veranderingen naar waarde schatten en de impact van beschermingsmaatregelen evalueren. Maar bovenal moeten we veel beter begrijpen wat de mensen die hun leefruimte delen met sneeuwluipaarden, denken."

Gerelateerde artikelen

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
Meer info
All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).