Brent Stirton / Getty Images / WWF

Bosbranden nemen toe

Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige bosbranden. We verliezen grote stukken bos door het allesverzengende vuur in bijvoorbeeld Canada, Spanje en Griekenland, waar mens en dier vluchten voor natuurbranden.

Help direct mee

De wereld staat in brand: waarom?

Vaak worden natuurbranden door de mens veroorzaakt. En door de effecten van klimaatverandering zijn de bosbranden steeds heviger en moeilijker om te bestrijden. Door meer droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen branden enorme stukken natuur in de as.

Daarom werken we wereldwijd aan het beschermen en herstellen van bossen, én het voorkomen van natuurbranden.

Jaime Rojo / WWF-US

Voorkomen en herstellen

Wat doet WWF?

Het is een enorme uitdaging om te strijden tegen grootschalige bosbranden, daarom moeten we deze zoveel mogelijk voorkomen. Dit doen we bijvoorbeeld zo: 

  • Voor het droge seizoen begint laten we stukken bos gecontroleerd afbranden. Natuurbranden kunnen zich dan minder makkelijk verspreiden, omdat er een brandgang ontstaat.
  • We halen op bepaalde plekken droge vegetatie weg, want dit helpt brandvertragend.
  • In enkele gebieden, waaronder in Canada, worden minder brandbare inheemse boomsoorten geplant, die kunnen werken als natuurlijke rem op de branden.

We hebben jou nodig

Help je mee bossen wereldwijd veilig te stellen?

Eenmalige gift

Jouw voorkeuren

Bosbrand Cerrado WW1162946

Samen stellen we bossen wereldwijd veilig

Als we nu inzetten op natuurbescherming, voorkomen van branden en herstel van bossen, kunnen we de schade die bosbranden aanrichten zoveel mogelijk beperken.

naturepl.com / Bence Mate / WWF

Gevolgen van bosbranden

De hevige bosbranden hebben een verwoestend effect op de natuur, dieren en mensen.

  • Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde.

  • Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.

  • Ook mensen worden getroffen door de branden. Ze moeten vluchten, raken hun huis kwijt en ondervinden gezondheidsproblemen door bijvoorbeeld de rook.

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info

Europa staat (weer) in brand

Jaar op jaar lezen we berichten over hoge temperaturen, bosbranden en veel slachtoffers. We hadden enorm gehoopt dit jaar ander nieuws te kunnen brengen, maar helaas. Ook dit jaar breken de branden weer record na record. Hoge temperaturen, droogte en harde wind zorgen voor grote en oncontroleerbare vuurzeeën.
Meer info