Staffan Widstrand / WWF

De jaguar heeft onze bescherming nodig

Gebruikt voor traditionele medicijnen

 • Aanpak mens-dier conflicten
 • Nieuw plan voor de jaguar
 • Gebieden beschermen

Wat doet WWF om de jaguar te beschermen?

Jaguars zijn erg belangrijk. Ze staan aan de top van de voedselketen in de gebieden waar ze leven. Het is hierom van groot belang dat we ons best doen om deze mooie bedreigde dieren te beschermen. Dit doen we op verschillende manieren. We zorgen dat liefgebieden van de jaguar worden beschermd zodat deze dieren minder gevaar lopen en rustiger kunnen leven. Ook werken we samen met andere landen om te zorgen voor betere bescherming van de jaguar.

 

Staffan Widstrand / WWF

Hoe we de jaguar kunnen beschermen

 • 1

  Mens-dierconflicten verminderen

  We zoeken samen manieren om conflicten tussen mensen en de jaguar te verminderen. We kijken naar alternatieve omheiningen voor vee, infraroodcamera´s om het gedrag van jaguars te volgen en registreren, en we zoeken naar een compensatieregeling voor jaguaraanvallen op vee.

 • 2

  Gebieden beschermen

  We zorgen ervoor dat belangrijke leefgebieden van de jaguar beschermd worden. Op deze manier zorgen we ervoor dat er voor de jaguar en andere dieren in deze gebieden meer leefruimte overblijft, zodat ze rustiger en veiliger kunnen leven en minder in aanraking komen met de mens.

 • 3

  Internationale Dag van de Jaguar

  Samen met 14 jaguarlanden en andere organisaties hebben we 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Dit is om aandacht te vragen voor een plan voor betere bescherming voor de jaguar jaguar (Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the America). Het doel is om voor 2030 30 belangrijke leefgebieden voor de jaguar te beschermen en met elkaar te verbinden.

   

   

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Brazilië
Brazilië
De wereld van de jaguar, de manenwolf en de reuzenmiereneter.

Resultaten en Updates

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info

Chiribiquete: 's werelds grootste tropische nationale park extra beschermd!

Het nationale park Serranía del Chiribiquete in Colombia is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Door deze nieuwe status krijgt dit prachtige natuurgebied in de Amazone vanaf nu extra bescherming. Ook is Chiribiquete onlangs uitgebreid. Met een oppervlakte iets groter dan Nederland is het nu het grootste tropische park ter wereld.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!