Staffan Widstrand / WWF

De jaguar heeft onze bescherming nodig

Gebruikt voor traditionele medicijnen

 • Aanpak mens-dier conflicten
 • Nieuw plan voor de jaguar
 • Gebieden beschermen

Wat doet WWF om de jaguar te beschermen?

Jaguars zijn erg belangrijk. Ze staan aan de top van de voedselketen in de gebieden waar ze leven. Het is hierom van groot belang dat we ons best doen om deze mooie bedreigde dieren te beschermen. Dit doen we op verschillende manieren. We zorgen dat liefgebieden van de jaguar worden beschermd zodat deze dieren minder gevaar lopen en rustiger kunnen leven. Ook werken we samen met andere landen om te zorgen voor betere bescherming van de jaguar.

 

Staffan Widstrand / WWF

Hoe we de jaguar kunnen beschermen

 • 1

  Mens-dierconflicten verminderen

  We zoeken samen manieren om conflicten tussen mensen en de jaguar te verminderen. We kijken naar alternatieve omheiningen voor vee, infraroodcamera´s om het gedrag van jaguars te volgen en registreren, en we zoeken naar een compensatieregeling voor jaguaraanvallen op vee.

 • 2

  Gebieden beschermen

  We zorgen ervoor dat belangrijke leefgebieden van de jaguar beschermd worden. Op deze manier zorgen we ervoor dat er voor de jaguar en andere dieren in deze gebieden meer leefruimte overblijft, zodat ze rustiger en veiliger kunnen leven en minder in aanraking komen met de mens.

 • 3

  Bosherstel

  Door stukken bos te herstellen kunnen we versnipperde gebieden weer met elkaar verbinden. De jaguar en andere dieren kunnen zich dan makkelijker en veiliger verplaatsen in hun zoektocht naar voedsel en soortgenoten.

 • 4

  Internationale Dag van de Jaguar

  Samen met 14 jaguarlanden en andere organisaties hebben we 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Dit is om aandacht te vragen voor een plan voor betere bescherming voor de jaguar jaguar (Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the America). Het doel is om voor 2030 30 belangrijke leefgebieden voor de jaguar te beschermen en met elkaar te verbinden.

   

   

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de jaguar

Richard Barrett / WWF-UK
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Stéphanie van den Merkhof
Atlantisch Regenwoud
Atlantisch Regenwoud
Er leven duizend soorten vogels, 24 apensoorten en op één hectare staan wel 440 verschillende bomen.
Juan Pratginestos / WWF
Pantanal
Pantanal
De Pantanal is een soort soepkom, die ieder half jaar bijna helemaal volloopt met water uit de omringende bergen en rivieren.

Resultaten en Updates

Jorge André Diehl / WWF-Brazil

Nieuwste jaguartelling: 90 dieren gespot in zuidwesten Atlantisch Regenwoud

Ga d'r maar aanstaan: jaguars tellen in een dichte jungle groter dan de provincie Gelderland. Meer dan 200 cameravallen spotten zo'n 90 jaguars in het gebied rond de wereldberoemde Iguaçu-watervallen. Bij de vorige telling leefden in dit deel van het Atlantisch Regenwoud zo'n 105 volwassen dieren. Is de jarenlange groei gestopt?
Meer info
NPO 3FM - Ben Houdijk

3FM Serious Request haalt met terugkeer Glazen Huis €2.000.183,- op voor het Wereld Natuur Fonds

3FM Serious Request 2021 heeft in totaal €2.000.183,- opgebracht voor het Wereld Natuur Fonds!
Meer info
Emmanuel Rondeau / WWF France

Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar

WWF lanceerde op 3 februari de internationale #JaguarKing-campagne om 14 regeringen in Latijns-Amerika aan te sporen om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze routekaart werd in 2018 van kracht om de grootste katachtige van Amerika en zijn leefgebied beter te beschermen en om gemeenschappen in jaguargebieden te helpen om samen te leven met de jaguar. Drie jaar na het commitment van de landen zijn echter nog nauwelijks vorderingen gemaakt.
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info
Cesar David Martinez

Chiribiquete: 's werelds grootste tropische nationale park extra beschermd!

Het nationale park Serranía del Chiribiquete in Colombia is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Door deze nieuwe status krijgt dit prachtige natuurgebied in de Amazone vanaf nu extra bescherming. Ook is Chiribiquete onlangs uitgebreid. Met een oppervlakte iets groter dan Nederland is het nu het grootste tropische park ter wereld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Is de jaguar jouw favoriete dier?

Bestel een jaguarproduct uit onze webshop

Coq en Pâte romper - Jaguar - lichtgroen

Guitige jaguar op een lichtgroen rompertje

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF-knuffel Jaguar (19 cm)

Lieve knuffel van een jaguar

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF Bio Shopper Jaguar

Trendy shopper bag met jaguar tekening

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!