Corpo de Bombeiros de Pimenta Bueno RO
26 augustus 2019

Noodhulp ook naar bedreigde lokale bevolking in Brazilië

Naar aanleiding van een noodkreet via de Nederlandse stichting Both ENDS geeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) ook een financiële bijdrage aan het beschermen van de lokale bevolking die strijdt tegen de vernietiging van de Braziliaanse Amazone. Dat maakte WWF vandaag bekend.

Both ENDS werkt samen met lokale milieu- en mensenrechtenorganisaties onder meer in Brazilië aan duurzame ontwikkeling. Hun lokale partners melden al langer dat de lokale bevolking in toenemende mate in de verdrukking komt door oprukkende landbouw, mijnbouw- en ontbossingsactiviteiten in het Braziliaanse deel van de Amazone.

De recente branden, die nauw samenhangen met deze activiteiten, hebben het slepende conflict tussen de bewoners van de Amazone en de mensen die economische activiteiten voorop stellen, op scherp gezet. De lokale bevolking in bijvoorbeeld Xingu, Tapajos en Rondonia wordt op grote schaal bedreigd en hun leefomgeving wordt vernietigd.

De financiële steun uit het noodfonds van WWF wordt besteed aan het ondersteunen van lokale bewoners die in gevaar zijn, bijvoorbeeld via het geven van veiligheidstrainingen voor mensen die actief zijn in het verzet tegen ontbossing en evacuatie van bedreigde personen.

In de gebieden waar WWF de lokale partners van Both ENDS te hulp schiet komen talloze soorten voor zoals de jaguar, apen, kikkers, slangen, knaagdieren zoals de agouti en neusberen.

Steun onze noodactie

Natuurbeschermers

Kirsten Schuijt, directeur van de Nederlandse tak van WWF: “We maken allemaal onderdeel uit van de natuur, zowel mensen als dieren. Dit is het moment dat de mensen die leven in en van het bos onze grootste bondgenoot zijn in het beschermen van de Amazone. Het is daarom vanzelfsprekend dat we nu de mensen helpen die al eeuwen de natuurlijke rijkdom van de Amazone duurzaam beheren.”

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de Amazone

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info