Terugblik: Noodactie Amazone

Day's Edge Productions WWF-US

Bedankt voor je hulp om bosbranden in Zuid-Amerika tegen te gaan!

In een korte periode hebben we samen veel bereikt tijdens deze noodactie!

Dankzij jullie donaties konden collega's in Zuid-Amerika helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven.

De petitie voor een wet tegen ontbossing is 80.594 keer getekend! Op 22 november zijn de handtekeningen samen met Greenpeace aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Wat is er aan de hand?

Afgelopen zomer kwam er bericht uit Zuid-Amerika: de bossen gingen in vlammen op. Iedere dag kwamen er nieuwe brandhaarden bij. In Bolivia ging een gebied ter grootte van Gelderland in vlammen op, in Brazilië ontstonden in vijf dagen tijd duizenden nieuwe brandhaarden. De branden waren moeilijk onder controle te krijgen door droogte en harde wind.

Het probleem bestaat echter niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in het Congobekken, in Indonesië en in Siberië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken, zoals in de Amazone.

Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. Grootschalige ontbossing gaat ten koste van het leefgebied van vele diersoorten. Daarnaast komen er grote hoeveelheden CO2 vrij bij bosbranden en ontbossing, die bijdragen aan klimaatverandering.

Brent Stirton / Getty Images / WWF

Wat is er met jouw donatie gebeurd?

  • Dankzij jouw bijdrage kregen vele extra parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden tegen te gaan.
  • Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materiaal om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand.
  • Ook in Paraguay konden vrijwilligers beter de branden bestrijden. Ze kregen extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers, helmen, maar ook eten en drinkwater. Want in de afgelegen gebieden waar ze werkten, was een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ook konden ze dankzij jouw gift nu extra auto’s huren, waardoor ze zich sneller konden verplaatsen.

Wat is er met jouw handtekening gebeurd?

De ruim 80.000 handtekeningen zijn aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds spoort de Europese Commisse aan tot een wet die duurzaamheidseisen stelt aan producten zoals soja, palmolie en vlees. 

Een krachtige wet moet ervoor zorgen dat risico-grondstoffen (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen, komt de Europese wetgeving voor duurzame handelsketens een stap dichterbij!

Wat kun jij doen?

Wil je zelf meer doen om de natuur te beschermen? Samen kunnen we het verschil maken!

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info
Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
naturepl.com / Staffan-Widstrand / WWF

Ssssssst… Geluid verdwijnt uit Amazone door branden

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Vogels die zingen, insecten die tjirpen, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten pasgeleden dat het in de Amazone juist steeds stiller wordt.
Meer info