Terugblik: Noodactie Amazone

Day's Edge Productions WWF-US

Bedankt voor je hulp om bosbranden in Zuid-Amerika tegen te gaan!

In een korte periode hebben we samen veel bereikt tijdens deze noodactie!

Dankzij jullie donaties konden collega's in Zuid-Amerika helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven.

De petitie voor een wet tegen ontbossing is 80.594 keer getekend! Op 22 november zijn de handtekeningen samen met Greenpeace aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Wat is er aan de hand?

Afgelopen zomer kwam er bericht uit Zuid-Amerika: de bossen gingen in vlammen op. Iedere dag kwamen er nieuwe brandhaarden bij. In Bolivia ging een gebied ter grootte van Gelderland in vlammen op, in Brazilië ontstonden in vijf dagen tijd duizenden nieuwe brandhaarden. De branden waren moeilijk onder controle te krijgen door droogte en harde wind.

Het probleem bestaat echter niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in het Congobekken, in Indonesië en in Siberië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken, zoals in de Amazone.

Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. Grootschalige ontbossing gaat ten koste van het leefgebied van vele diersoorten. Daarnaast komen er grote hoeveelheden CO2 vrij bij bosbranden en ontbossing, die bijdragen aan klimaatverandering.

Brent Stirton / Getty Images / WWF

Wat is er met jouw donatie gebeurd?

  • Dankzij jouw bijdrage kregen vele extra parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden tegen te gaan.
  • Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materiaal om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand.
  • Ook in Paraguay konden vrijwilligers beter de branden bestrijden. Ze kregen extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers, helmen, maar ook eten en drinkwater. Want in de afgelegen gebieden waar ze werkten, was een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ook konden ze dankzij jouw gift nu extra auto’s huren, waardoor ze zich sneller konden verplaatsen.

Wat is er met jouw handtekening gebeurd?

De ruim 80.000 handtekeningen zijn aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds spoort de Europese Commisse aan tot een wet die duurzaamheidseisen stelt aan producten zoals soja, palmolie en vlees. 

Een krachtige wet moet ervoor zorgen dat risico-grondstoffen (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen, komt de Europese wetgeving voor duurzame handelsketens een stap dichterbij!

Wat kun jij doen?

Wil je zelf meer doen om de natuur te beschermen? Samen kunnen we het verschil maken!

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Zig Koch / WWF

Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen

In de eerste vier maanden van 2022 steeg de ontbossing in de Braziliaanse Amazone met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 km2 regenwoud vernietigd. Dat is meer dan al het bos van de Veluwe.
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar.
Meer info
NPO 3FM - Ben Houdijk

3FM Serious Request haalt met terugkeer Glazen Huis €2.000.183,- op voor het Wereld Natuur Fonds

3FM Serious Request 2021 heeft in totaal €2.000.183,- opgebracht voor het Wereld Natuur Fonds!
Meer info
Nicolas Villaume / WWF-US

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.
Meer info

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Belofte maakt schuld: actie tegen ontbossing kan niet wachten

Meer dan honderd wereldleiders zijn het eens op de VN-klimaatconferentie in Glasgow en staan samen achter één sterke belofte: geen ontbossing meer vanaf 2030. Als WWF vinden we dit natuurlijk fantastisch nieuws. Maar.. met enkel een belofte zijn we er niet. In het verleden hebben wereldleiders zich vaker gecommitteerd aan afspraken om natuur te behouden en beschermen, en deze afspraken hebben zich lang niet altijd vertaald in actie.
Meer info