De longen van de aarde staan in brand

Day's Edge Productions WWF-US

Zuid-Amerika wordt momenteel geteisterd door een enorm aantal bosbranden.

Iedere dag komen er nieuwe brandhaarden bij in de Amazone. In Bolivia ging een gebied ter grootte van Gelderland in vlammen op, in Brazilië ontstonden in vijf dagen tijd duizenden nieuwe brandhaarden. De branden zijn moeilijk onder controle te krijgen door droogte en harde wind.

De Amazone, andere bosrijke gebieden en savannes in Zuid-Amerika worden ernstig aangetast, en mens en dier lopen gevaar.

WWF zet een noodactie op. Samen staan we sterker, help jij ook mee?

Eenmalige gift

Noodactie
Help ons de bosbranden te bestrijden

Wat WWF met je gift doet:

  • Je gift wordt besteed aan lokale projecten
  • We bieden noodhulp aan geëvacueerde lokale bevolking
  • We helpen bij de aanschaf van materieel om brandgangen te creëren die het vuur stoppen
  • Deze brandgangen behoeden het leefgebied van kwetsbare dieren voor het vuur
  • Zo helpen we branden bestrijden en dieren en mensen beschermen

Jij vecht mee tegen het vuur!

Betere uitrusting parkrangers Bolivia

Dankzij jouw bijdrage krijgen vele extra parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de huidige toename aan branden tegen te gaan.

WWF had al een trainingsprogramma lopen om parkrangers te leren natuurbranden effectief te bestrijden. De Park Ranger Fire Fighter-groep in Bolivia zat te springen om meer materiaal om extra teams professioneel uit te rusten. Hiermee komen ze dieren én mensen te hulp in het natuurgebied Chiquitania in Bolivia, ten zuiden van de Amazone. In dit prachtige natuurgebied leven onder andere de jaguar, poema, reuzenmiereneter en reuzenotter. En ook hier zijn de afgelopen weken al vele hectaren natuur in de as gelegd door brandhaarden die zijn aangestoken voor landbouwontginning. De regio wordt hierdoor nu ernstig bedreigd.

Dankzij vele gulle giften de afgelopen dagen steunen we nu een groep van 40 parkrangers in dit natuurgebied. Zij hebben nu extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers, helmen, maar ook eten en drinkwater. Want in de afgelegen gebieden waar ze werken, is een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ook kunnen ze dankzij jouw gift nu extra auto’s huren, waardoor ze zich sneller kunnen verplaatsen.

Daarnaast wordt ieder team voorzien van onmisbare speciale brandwerende rugzakken met EHBO-kits die specifiek zijn toegespitst op dit soort noodsituaties. Deze kosten 500 euro per stuk en zijn dus niet eenvoudig te financieren door de lokale rangers. 

Namens onze parkrangers in Bolivia: heel veel dank voor jouw noodhulp!

Brazilië staat toch open voor noodhulp

De regering wil echter zelf beslissen hoe het geld wordt ingezet. Dit maakt de steun van WWF en andere organisaties nóg urgenter. Deze hulp gaat namelijk direct naar lokale projecten.

WWF-NL geeft via stichting Both ENDS financiële steun aan het beschermen van de lokale bevolking die strijdt tegen de vernietiging van de Braziliaanse Amazone. Deze mensen komen steeds verder in de verdrukking door oprukkende landbouw, mijnbouw- en ontbossingsactiviteiten in het Braziliaanse deel van de Amazone.

De verwoestende branden, die nauw samenhangen met deze activiteiten, hebben het slepende conflict tussen de bewoners van de Amazone en de mensen die economische activiteiten voorop stellen, op scherp gezet. De lokale bevolking in bijvoorbeeld Xingu, Tapajos en Rondonia wordt op grote schaal bedreigd en hun leefomgeving wordt vernietigd.

De financiële steun uit het noodfonds van WWF wordt besteed aan het ondersteunen van lokale bewoners die in gevaar zijn, bijvoorbeeld via het geven van veiligheidstrainingen voor mensen die actief zijn in het verzet tegen ontbossing en evacuatie van bedreigde personen.

Daarnaast helpt WWF de lokale en inheemse bevolking door de meest urgente behoeften in kaart te brengen. Dit varieert van training en materialen voor vuurbestrijding, evacuatie en het beveiligen van bedreigde lokale gemeenschappen en medische zorg. Dit doen we in samenwerking met lokale en internationale maatschappelijke organisaties met wie WWF al langer samenwerkt. Samen komen we op voor de mensen en dieren, zoals de jaguar, luiaard, ara en neusbeer, die in dit unieke natuurgebied leven.

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Ontbossing Amazone met 30% gestegen

De ontbossing van de Amazone neemt beangstigende vormen aan: tussen augustus 2018 en juli 2019 werd 9.762 km2 verwoest.
Meer info

De bosbranden in Zuid-Amerika: is het gevaar geweken?

Ruim twee maanden geleden kwamen duizenden mensen in actie om de verwoestende branden in Zuid-Amerika te stoppen.
Meer info

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info
Peter Chadwick / WWF
Guyra Paraguay

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur, waaronder de Amazone, structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!