Terugblik: Noodactie Amazone

Day's Edge Productions WWF-US

Bedankt voor je hulp om bosbranden in Zuid-Amerika tegen te gaan!

In een korte periode hebben we samen veel bereikt tijdens deze noodactie!

Dankzij jullie donaties konden collega's in Zuid-Amerika helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven.

De petitie voor een wet tegen ontbossing is 80.594 keer getekend! Op 22 november zijn de handtekeningen samen met Greenpeace aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Wat is er aan de hand?

Afgelopen zomer kwam er bericht uit Zuid-Amerika: de bossen gingen in vlammen op. Iedere dag kwamen er nieuwe brandhaarden bij. In Bolivia ging een gebied ter grootte van Gelderland in vlammen op, in Brazilië ontstonden in vijf dagen tijd duizenden nieuwe brandhaarden. De branden waren moeilijk onder controle te krijgen door droogte en harde wind.

Het probleem bestaat echter niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in het Congobekken, in Indonesië en in Siberië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken, zoals in de Amazone.

Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. Grootschalige ontbossing gaat ten koste van het leefgebied van vele diersoorten. Daarnaast komen er grote hoeveelheden CO2 vrij bij bosbranden en ontbossing, die bijdragen aan klimaatverandering.

Brent Stirton / Getty Images / WWF

Wat is er met jouw donatie gebeurd?

  • Dankzij jouw bijdrage kregen vele extra parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden tegen te gaan.
  • Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materiaal om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand.
  • Ook in Paraguay konden vrijwilligers beter de branden bestrijden. Ze kregen extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers, helmen, maar ook eten en drinkwater. Want in de afgelegen gebieden waar ze werkten, was een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ook konden ze dankzij jouw gift nu extra auto’s huren, waardoor ze zich sneller konden verplaatsen.

Wat is er met jouw handtekening gebeurd?

De ruim 80.000 handtekeningen zijn aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds spoort de Europese Commisse aan tot een wet die duurzaamheidseisen stelt aan producten zoals soja, palmolie en vlees. 

Een krachtige wet moet ervoor zorgen dat risico-grondstoffen (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen, komt de Europese wetgeving voor duurzame handelsketens een stap dichterbij!

Wat kun jij doen?

Wil je zelf meer doen om de natuur te beschermen? Samen kunnen we het verschil maken!

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info