Terugblik: Noodactie Amazone

Day's Edge Productions WWF-US

Bedankt voor je hulp om bosbranden in Zuid-Amerika tegen te gaan!

In een korte periode hebben we samen veel bereikt tijdens deze noodactie!

Dankzij jullie donaties konden collega's in Zuid-Amerika helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven.

De petitie voor een wet tegen ontbossing is 80.594 keer getekend! Op 22 november zijn de handtekeningen samen met Greenpeace aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Wat is er aan de hand?

Afgelopen zomer kwam er bericht uit Zuid-Amerika: de bossen gingen in vlammen op. Iedere dag kwamen er nieuwe brandhaarden bij. In Bolivia ging een gebied ter grootte van Gelderland in vlammen op, in Brazilië ontstonden in vijf dagen tijd duizenden nieuwe brandhaarden. De branden waren moeilijk onder controle te krijgen door droogte en harde wind.

Het probleem bestaat echter niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in het Congobekken, in Indonesië en in Siberië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken, zoals in de Amazone.

Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. Grootschalige ontbossing gaat ten koste van het leefgebied van vele diersoorten. Daarnaast komen er grote hoeveelheden CO2 vrij bij bosbranden en ontbossing, die bijdragen aan klimaatverandering.

Brent Stirton / Getty Images / WWF

Wat is er met jouw donatie gebeurd?

  • Dankzij jouw bijdrage kregen vele extra parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden tegen te gaan.
  • Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materiaal om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand.
  • Ook in Paraguay konden vrijwilligers beter de branden bestrijden. Ze kregen extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers, helmen, maar ook eten en drinkwater. Want in de afgelegen gebieden waar ze werkten, was een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ook konden ze dankzij jouw gift nu extra auto’s huren, waardoor ze zich sneller konden verplaatsen.

Wat is er met jouw handtekening gebeurd?

De ruim 80.000 handtekeningen zijn aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds spoort de Europese Commisse aan tot een wet die duurzaamheidseisen stelt aan producten zoals soja, palmolie en vlees. 

Een krachtige wet moet ervoor zorgen dat risico-grondstoffen (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen, komt de Europese wetgeving voor duurzame handelsketens een stap dichterbij!

Wat kun jij doen?

Wil je zelf meer doen om de natuur te beschermen? Samen kunnen we het verschil maken!

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info
Peter Chadwick / WWF

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info