Guyra Paraguay
13 oktober 2022

Het recht op een toekomst

In Paraguay hebben dagelijks miljoenen mensen te maken met schendingen van hun menselijke basisbehoeften en rechten. In het recent gepubliceerde rapport 'Derecho Al Futuro' (Het recht op een toekomst) worden 20 schrijnende situaties verteld.

De verhalen gaan over mensen die bijvoorbeeld geen schoon drinkwater hebben, bijwerkingen ervaren van giftige vervuiling met soms de dood tot gevolg, niet meer veilig zijn in hun eeuwenoude leefgebied en hun thuis moeten achterlaten. Het heeft allemaal te maken met het winstoogmerk van ontbossing, intensieve landbouw en het niet nakomen van de mensenrechten door de Paraguyaanse overheid.

Alle verhalen zijn zorgvuldig samengesteld door onafhankelijke onderzoeksjournalisten aan de hand van meerdere werkgroepen met lokale organisaties. Het is belangrijk dat deze verhalen worden verteld en dat mens en natuur beschermd worden om voort te kunnen bestaan. Want deze mensen en gebieden hebben recht op een veilige toekomst.

De stem van de klimaatcrisis

Lees hoe klimaatverandering lokale mensen raakt

Jaime Rojo / WWF-US

De stille droogte - Leven zonder water in de bossen van Bolivia

Voor ons in Nederland lijkt er aan water vaak een overschot. Echter, ligt dit een stuk gecompliceerder dan de regen hier doet vermoeden. Een korte documentaire, gemaakt door de Boliviaanse journalist Roberto Navia, geeft de problemen door de aanhoudende droogte in grote delen van Bolivia indringend weer.
Meer info
ARK Natuurontwikkeling

Natuur is de oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering

De klimaattop in Egypte is in volle gang. De urgentie is groot. Klimaatverandering zorgt op steeds grotere schaal voor rampen die een enorme impact hebben op de levens van mens en dier. Maar er is nog hoop. De natuur biedt oplossingen om de gevolgen van deze rampen te temperen en om volgende klimaatrampen te voorkomen. WWF werkt daarom, zowel ver weg als dichtbij, samen met partners aan natuurlijke oplossingen.
Meer info
Marizilda Cruppe / WWF-UK

De natuur geeft leven in Bolivia

De gemeenschap in Río Blanco is een van de zwaarst getroffen gemeenschappen door branden in het droge bos van Chiquitano. De branden worden veroorzaakt door ontbossing voor landbouw en als gevolg van klimaatverandering. Ongeveer 20 van de Copaibo-bomen, waarvan de lokale gemeenschap afhankelijk is voor hun inkomen, gingen in vlammen op.
Meer info
McDonald Mirabile / WWF-US

Een verhaal uit Alaska

Het Noordpoolgebied warmt minstens twee keer zo snel op als waar dan ook op aarde. Het klimaat verandert en dat heeft effect op hoe mensen leven, reizen en eten. Dieren migreren en gedragen zich anders, sommige populaties van wilde dieren worstelen om zich aan te passen en te overleven. De warme maanden worden langer, terwijl de koude maanden korter worden.
Meer info
WWF-NL / Tessel in 't Veld

Een strijd voor de Amazone is een strijd voor de wereld

Twee sterke milieustrijders, moeder Neidinha Surui en haar dochter Txai, vechten om de Amazone te beschermen, die voortdurend wordt aangevallen. Zij strijden hiermee bewust voor de hele wereld.
Meer info