Chris Linder / WWF-US
Klimaatrechtvaardigheid

Een verhaal uit Alaska

"De tekenen van verandering zijn overal." 

Het Noordpoolgebied warmt minstens twee keer zo snel op als waar dan ook op aarde. Het klimaat verandert en dat heeft effect op hoe mensen leven, reizen en eten. Dieren migreren en gedragen zich anders, sommige populaties van wilde dieren worstelen om zich aan te passen en te overleven. De warme maanden worden langer, terwijl de koude maanden korter worden. Volgens de lokale bewoners is het vaker nat dan bevroren.

Onomkeerbare veranderingen

Aanpassen om te overleven: maar het moet te snel

Het aanpassen aan veranderingen is altijd een manier van overleven geweest voor deze mensen. Maar klimaatverandering gaat sneller dan ooit, sneller dan een gemeenschap alleen aankan. 

Terwijl de natuur en de mensen van Alaska gedwongen worden om te leven met onomkeerbare veranderingen, heeft de wereld nog steeds de kans om opwarming te vertragen en de meest extreme scenarios te vermijden. Dit kunnen we samen doen, maar we moeten met spoed handelen. We kunnen leren van de lokale ervaringen van de mensen die in het Arctisch gebied leven en hun thuis hebben zien veranderen. 

Leren van lokale ervaring

We kunnen leren van de lokale ervaringen van de mensen die in het Arctisch gebied leven en hun thuis hebben zien veranderen. Door klimaatadaptatie af te stemmen op lokale situaties, kunnen relaties tussen mens, dier en landschap beter in kaart gebracht worden. Hierdoor kunnen klimaatoplossingen worden ontwikkeld die ook effectiever de balans voor mens en dier behouden binnen een specifiek landschap, en ontstaat er veerkracht.

Laat je stem horen voor klimaat

Bewustwording is een eerste, belangrijke stap naar het bereiken van klimaatrechtvaardigheid. Deel dit verhaal binnen je netwerk. Of deel je eigen verhaal met ons via Twitter: @WeAreVCA

De stem van de klimaatcrisis

Lees hoe klimaatverandering lokale mensen raakt

Marizilda Cruppe / WWF-UK

De natuur geeft leven in Bolivia

De gemeenschap in Río Blanco is een van de zwaarst getroffen gemeenschappen door branden in het droge bos van Chiquitano. De branden worden veroorzaakt door ontbossing voor landbouw en als gevolg van klimaatverandering. Ongeveer 20 van de Copaibo-bomen, waarvan de lokale gemeenschap afhankelijk is voor hun inkomen, gingen in vlammen op.
Meer info
WWF-NL / Tessel in 't Veld

Een strijd voor de Amazone is een strijd voor de wereld

Twee sterke milieustrijders, moeder Neidinha Surui en haar dochter Txai, vechten om de Amazone te beschermen, die voortdurend wordt aangevallen. Zij strijden hiermee bewust voor de hele wereld.
Meer info