Marizilda Cruppe / WWF-UK
Klimaatrechtvaardigheid

Herstel na verwoesting in Bolivia

"De natuur geeft leven"

De gemeenschap in Río Blanco is een van de zwaarst getroffen gemeenschappen door branden in het droge bos van Chiquitano. De branden worden veroorzaakt door ontbossing voor landbouw en als gevolg van klimaatverandering. Ongeveer 20 van de Copaibo-bomen, waarvan de lokale gemeenschap afhankelijk is voor hun inkomen, gingen in vlammen op.  

Verwoestende branden

Herstel van inkomsten en natuur: het heft in eigen handen

Ignacia, Polonia en Gloria hebben een duurzame manier gevonden om bij te dragen aan het herstel van het verbrande bos en als bron van inkomsten. In samenwerking met WWF Bolivia, startten zij een kwekerij voor boomsoorten, waaronder Copaibo-bomen. Naast de kwekerij is er een laboratorium waar producten worden gemaakt van de Copaibo-oliën, voor de verkoop. Zo hebben de vrouwen een productief bedrijfsmodel gecreëerd, en konden de faciliteiten verbeterd worden met apparatuur en zonnepanelen. De kwekerij wordt nog steeds geleid door vrouwen uit de gemeente Rio Blanco.

De gemeenschappen in het droge bos van Chiquitano wonen al generaties lang op dit land en gebruiken de hulpbronnen uit het bos voor hun levensonderhoud. Inheemse mensen leerden hoe ze essentiële oliën uit de bomen duurzaam konden verkrijgen en gaven deze kennis door van generatie op generatie. Gezinnen gebruiken de oliën als een natuurlijk afweermiddel en voor ontstekings-, ademhalings- en andere kwalen. 

Leren van lokale ervaring

We kunnen leren van de lokale ervaringen van de mensen die in het bos van Chiquitano leven en hun thuis hebben zien veranderen. Door klimaatadaptatie af te stemmen op lokale situaties, kunnen relaties tussen mens, dier en landschap beter in kaart gebracht worden. Hierdoor kunnen klimaatoplossingen worden ontwikkeld die ook effectiever de balans voor mens en dier behouden binnen een specifiek landschap, en ontstaat er veerkracht.

Laat je stem horen voor klimaat

Bewustwording is een eerste, belangrijke stap naar het bereiken van klimaatrechtvaardigheid. Deel dit verhaal binnen je netwerk. Of deel je eigen verhaal met ons via Twitter: @WeAreVCA

De stem van de klimaatcrisis

Lees hoe klimaatverandering lokale mensen raakt

Jaime Rojo / WWF-US

De stille droogte - Leven zonder water in de bossen van Bolivia

Voor ons in Nederland lijkt er aan water vaak een overschot. Echter, ligt dit een stuk gecompliceerder dan de regen hier doet vermoeden. Een korte documentaire, gemaakt door de Boliviaanse journalist Roberto Navia, geeft de problemen door de aanhoudende droogte in grote delen van Bolivia indringend weer.
Meer info
ARK Natuurontwikkeling

Natuur is de oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering

De klimaattop in Egypte is in volle gang. De urgentie is groot. Klimaatverandering zorgt op steeds grotere schaal voor rampen die een enorme impact hebben op de levens van mens en dier. Maar er is nog hoop. De natuur biedt oplossingen om de gevolgen van deze rampen te temperen en om volgende klimaatrampen te voorkomen. WWF werkt daarom, zowel ver weg als dichtbij, samen met partners aan natuurlijke oplossingen.
Meer info
Guyra Paraguay

Het recht op een toekomst

In Paraguay hebben dagelijks miljoenen mensen te maken met schendingen van hun menselijke basisbehoeften en rechten. Lees 20 schrijnende verhalen uit het recent gepubliceerde rapport 'Derecho Al Futuro' (Het recht op een toekomst).
Meer info
McDonald Mirabile / WWF-US

Een verhaal uit Alaska

Het Noordpoolgebied warmt minstens twee keer zo snel op als waar dan ook op aarde. Het klimaat verandert en dat heeft effect op hoe mensen leven, reizen en eten. Dieren migreren en gedragen zich anders, sommige populaties van wilde dieren worstelen om zich aan te passen en te overleven. De warme maanden worden langer, terwijl de koude maanden korter worden.
Meer info
WWF-NL / Tessel in 't Veld

Een strijd voor de Amazone is een strijd voor de wereld

Twee sterke milieustrijders, moeder Neidinha Surui en haar dochter Txai, vechten om de Amazone te beschermen, die voortdurend wordt aangevallen. Zij strijden hiermee bewust voor de hele wereld.
Meer info