Guyra Paraguay
27 augustus 2019

Parkrangers dankbaar voor noodhulp

Dankzij jouw bijdrage hebben de parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden te bestrijden, zoals extra veiligheidspakken, EHBO-kits en helmen. Ook worden ze voorzien van eten en drinkwater, en huurauto’s zodat ze zich sneller kunnen verplaatsen. WWF verzorgde al een trainingsprogramma om parkrangers te leren natuurbranden effectief te bestrijden. De Park Ranger Fire Fighter-groep in Bolivia zat te springen om meer materiaal om extra teams professioneel uit te rusten.

De rangers werken nu hard om de branden in de regio’s Otuquis en Tucavaca te bestrijden. In Otuquis grepen de vlammen maandag snel om zich heen. Zo’n zeventig brandweermannen probeerden de branden te blussen, toen veertig van hen door een draaiing van de wind werden ingesloten door het vuur. Ze konden door hun collega’s gelukkig op tijd in veiligheid worden gebracht.

WWF-collega Victor Hugo Magallanes bezocht Nationaal Park Otuquis. De parkrangers zijn erg blij met alle extra hulp. Normaliter zijn er maar weinig rangers in dienst bij het park en het meeste materieel verkeert in slechte staat; veel auto’s hebben niet eens reservebanden. Parkrangers uit andere parken zijn toegestroomd om mee te helpen, afgelopen zondag ontvingen de rangers extra materiaal dankzij de steun van WWF-donateurs.

Vandaag vertrekt WWF-collega Maria del Carmen Carreras naar het rampgebied in de regio Concepción. Dit gebied is 900.000 hectare groot, en wordt beheerd door de lokale bevolking. Dit deel is van grote waarde, de lokale bevolking leeft grotendeels van het bos. Deze mensen verloren dus niet alleen hun leefgebied, maar ook hun bron van inkomsten en levensonderhoud. Twee gemeenschappen in Concepción – die alles verloren hebben – zijn geëvacueerd. Maria del Carmen neemt voornamelijk eten mee en kijkt ter plekke welke verdere steun nodig is.

Het is belangrijk dit gebied de komende maanden goed in de gaten te houden. Het risico bestaat dat investeerders hun kans zien en de grond willen overkopen om te verbouwen tot landbouwgrond. De lokale bevolking is alles kwijt geraakt, en staat hierin vrijwel met de rug tegen de muur.

Bedankt voor jullie hulp!

Dankzij de giften van vele donateurs konden we de eerste noodhulp bieden aan onze collega's in het veld die strijden tegen de verwoestende bosbranden. Maar we zetten ons ook in voor een oplossing op de langere termijn. Daarom roepen samen met Greenpeace premier Rutte op bij de Europese Commissie aan te dringen op een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt. Bekijk in de terugblik wat er ondertussen is bereikt.

Eenmalige gift

Bosbranden in de Amazone
Noodactie
Help ons de bosbranden te bestrijden

Wat WWF met je gift doet:

  • Je gift wordt besteed aan lokale projecten
  • We bieden noodhulp aan geëvacueerde lokale bevolking
  • We helpen bij de aanschaf van materieel om brandgangen te creëren die het vuur stoppen
  • Deze brandgangen behoeden het leefgebied van kwetsbare dieren voor het vuur
  • Zo helpen we branden bestrijden en dieren en mensen beschermen

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info

Wordt 2020 een nieuw recordjaar qua bosbranden?

Nu de totale omvang van de schade - die de verwoestende bosbranden eerder dit jaar aanrichtten in Australië - langzaam duidelijk wordt, kampt een ander deel van de wereld alweer met nieuwe branden.
Meer info