Guyra Paraguay
27 augustus 2019

Parkrangers dankbaar voor noodhulp

Dankzij jouw bijdrage hebben de parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden te bestrijden, zoals extra veiligheidspakken, EHBO-kits en helmen. Ook worden ze voorzien van eten en drinkwater, en huurauto’s zodat ze zich sneller kunnen verplaatsen. WWF verzorgde al een trainingsprogramma om parkrangers te leren natuurbranden effectief te bestrijden. De Park Ranger Fire Fighter-groep in Bolivia zat te springen om meer materiaal om extra teams professioneel uit te rusten.

De rangers werken nu hard om de branden in de regio’s Otuquis en Tucavaca te bestrijden. In Otuquis grepen de vlammen maandag snel om zich heen. Zo’n zeventig brandweermannen probeerden de branden te blussen, toen veertig van hen door een draaiing van de wind werden ingesloten door het vuur. Ze konden door hun collega’s gelukkig op tijd in veiligheid worden gebracht.

WWF-collega Victor Hugo Magallanes bezocht Nationaal Park Otuquis. De parkrangers zijn erg blij met alle extra hulp. Normaliter zijn er maar weinig rangers in dienst bij het park en het meeste materieel verkeert in slechte staat; veel auto’s hebben niet eens reservebanden. Parkrangers uit andere parken zijn toegestroomd om mee te helpen, afgelopen zondag ontvingen de rangers extra materiaal dankzij de steun van WWF-donateurs.

Vandaag vertrekt WWF-collega Maria del Carmen Carreras naar het rampgebied in de regio Concepción. Dit gebied is 900.000 hectare groot, en wordt beheerd door de lokale bevolking. Dit deel is van grote waarde, de lokale bevolking leeft grotendeels van het bos. Deze mensen verloren dus niet alleen hun leefgebied, maar ook hun bron van inkomsten en levensonderhoud. Twee gemeenschappen in Concepción – die alles verloren hebben – zijn geëvacueerd. Maria del Carmen neemt voornamelijk eten mee en kijkt ter plekke welke verdere steun nodig is.

Het is belangrijk dit gebied de komende maanden goed in de gaten te houden. Het risico bestaat dat investeerders hun kans zien en de grond willen overkopen om te verbouwen tot landbouwgrond. De lokale bevolking is alles kwijt geraakt, en staat hierin vrijwel met de rug tegen de muur.

Bedankt voor jullie hulp!

Dankzij de giften van vele donateurs konden we de eerste noodhulp bieden aan onze collega's in het veld die strijden tegen de verwoestende bosbranden. Maar we zetten ons ook in voor een oplossing op de langere termijn. Daarom roepen samen met Greenpeace premier Rutte op bij de Europese Commissie aan te dringen op een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt. Bekijk in de terugblik wat er ondertussen is bereikt.

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info