Guyra Paraguay
27 augustus 2019

Parkrangers dankbaar voor noodhulp

Dankzij jouw bijdrage hebben de parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden te bestrijden, zoals extra veiligheidspakken, EHBO-kits en helmen. Ook worden ze voorzien van eten en drinkwater, en huurauto’s zodat ze zich sneller kunnen verplaatsen. WWF verzorgde al een trainingsprogramma om parkrangers te leren natuurbranden effectief te bestrijden. De Park Ranger Fire Fighter-groep in Bolivia zat te springen om meer materiaal om extra teams professioneel uit te rusten. Meer actie is nodig tegen ontbossing wereldwijd. Teken daarom nu onze petitie om onze bossen beter te beschermen.

De rangers werken nu hard om de branden in de regio’s Otuquis en Tucavaca te bestrijden. In Otuquis grepen de vlammen maandag snel om zich heen. Zo’n zeventig brandweermannen probeerden de branden te blussen, toen veertig van hen door een draaiing van de wind werden ingesloten door het vuur. Ze konden door hun collega’s gelukkig op tijd in veiligheid worden gebracht.

WWF-collega Victor Hugo Magallanes bezocht Nationaal Park Otuquis. De parkrangers zijn erg blij met alle extra hulp. Normaliter zijn er maar weinig rangers in dienst bij het park en het meeste materieel verkeert in slechte staat; veel auto’s hebben niet eens reservebanden. Parkrangers uit andere parken zijn toegestroomd om mee te helpen, afgelopen zondag ontvingen de rangers extra materiaal dankzij de steun van WWF-donateurs.

Vandaag vertrekt WWF-collega Maria del Carmen Carreras naar het rampgebied in de regio Concepción. Dit gebied is 900.000 hectare groot, en wordt beheerd door de lokale bevolking. Dit deel is van grote waarde, de lokale bevolking leeft grotendeels van het bos. Deze mensen verloren dus niet alleen hun leefgebied, maar ook hun bron van inkomsten en levensonderhoud. Twee gemeenschappen in Concepción – die alles verloren hebben – zijn geëvacueerd. Maria del Carmen neemt voornamelijk eten mee en kijkt ter plekke welke verdere steun nodig is.

Het is belangrijk dit gebied de komende maanden goed in de gaten te houden. Het risico bestaat dat investeerders hun kans zien en de grond willen overkopen om te verbouwen tot landbouwgrond. De lokale bevolking is alles kwijt geraakt, en staat hierin vrijwel met de rug tegen de muur.

Teken tegen ontbossing

Dankzij de giften van vele donateurs konden we de eerste noodhulp bieden aan onze collega's in het veld die strijden tegen de verwoestende bosbranden. Maar we zetten ons ook in voor een oplossing op de langere termijn. Daarom roepen samen met Greenpeace premier Rutte op bij de Europese Commissie aan te dringen op een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt. Teken ook tegen ontbossing!

Eenmalige gift

Noodactie
Help ons de bosbranden te bestrijden

Wat WWF met je gift doet:

  • Je gift wordt besteed aan lokale projecten
  • We bieden noodhulp aan geëvacueerde lokale bevolking
  • We helpen bij de aanschaf van materieel om brandgangen te creëren die het vuur stoppen
  • Deze brandgangen behoeden het leefgebied van kwetsbare dieren voor het vuur
  • Zo helpen we branden bestrijden en dieren en mensen beschermen

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika

Ontbossing Amazone met 30% gestegen

De ontbossing van de Amazone neemt beangstigende vormen aan: tussen augustus 2018 en juli 2019 werd 9.762 km2 verwoest.
Meer info

De bosbranden in Zuid-Amerika: is het gevaar geweken?

Ruim twee maanden geleden kwamen duizenden mensen in actie om de verwoestende branden in Zuid-Amerika te stoppen.
Meer info

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info

Teken tegen ontbossing