naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
25 februari 2021

Waarom 2020 ons hoop gaf op het behoud van tijgers

Ondanks alle uitdagingen van het afgelopen jaar stopte de bescherming van de tijger niet! De pandemie bracht ongelijkheden over de hele wereld aan het licht en beïnvloedde de levens van sommige mensen meer dan anderen. De ineenstorting van het toerisme in landen als Nepal betekende dat veel gemeenschappen die afhankelijk zijn van tijgertoerisme letterlijk van de ene op de andere dag hun inkomen verloren.

In veel landen werden rangers aangewezen als mensen met een vitaal beroep en werden patrouilles opgevoerd om tijgers en andere dieren in het wild te beschermen tegen stropers die zouden willen profiteren van de wereldwijde pandemie. Maar er zijn ook positieve dingen te vieren; haal samen met ons hoop uit een paar positieve momenten voor tijgers in 2020!

Tijgerpopulaties blijven zich herstellen in het verre oosten van Rusland

De herintroductie van tijgers in 2013 in de provincie Evreiskaya in het Russische verre oosten is een succes: uit een onderzoek bleek dat het aantal tijgers in het gebied sindsdien van 0 naar 20 is gestegen!


COVID-hulpgoederen voor gemeenschappen in tijgergebieden in India

WWF-India reageerde op de wereldwijde coronacrisis en verstrekte voedsel en hygiënische spullen aan arme gemeenschappen in tijgerlandschappen. Er waren leveringen per boot aan gemeenschappen in de Sundarbans met een scala aan benodigdheden om mensen die op de eilanden wonen te ondersteunen.

We zetten ons werk met gemeenschappen en lokale organisaties voort om hen te helpen herstellen en veerkracht op te bouwen tegen toekomstige bedreigingen.


Nieuwe tijgers gespot in Bhutan

Zes nieuwe tijgers zijn gespot op cameravallen in Bhutan! Deze opmerkelijke ontdekkingen zijn te danken aan gemeenschappen, partners en de overheid die zich de afgelopen twee decennia samen met WWF-Bhutan enorm hebben ingezet voor het behoud van tijgers.


India voert de bescherming van zijn tijgerleefgebieden op

De Indiase regering heeft zich gecommitteerd aan toepassing van de Conservation Assured | Tiger Standards (CA|TS) voor alle 50 tijgerreservaten van het land. CA | TS is een beschermingsinstrument dat de beste methodes en hoogste normen stelt voor het beheer van soorten zoals tijgers. Dit is geweldig nieuws voor tijgers in India, vooral omdat het land de thuisbasis is van meer dan 70 procent van alle wilde tijgers op de wereld. Lees hier meer over de Indiase regering en CA | TS.


KENZO en WWF werken samen om tijgers te beschermen

Het Franse modehuis KENZO heeft een speciale tijgercollectie uitgebracht die geld inzamelt om de iconische tijger te beschermen. Ze werken ook met ons samen om hun katoengebruik verder te verduurzamen en hun zoetwatervoetafdruk te verbeteren, wat goed nieuws is voor tijgers en de planeet!

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neemt de Big Cat Public Safety Act aan

Schokkend genoeg zijn er meer tijgers in gevangenschap dan in het wild. Alleen al in de VS leven zo'n 5.000 tijgers in kooien. Maar het fokken van tijgers voor vermaak is geen natuurbehoud. Deze wet zal helpen voorkomen dat in gevangenschap levende tijgers of hun lichaamsdelen na hun dood terechtkomen in de illegale handel, de grootste bedreiging voor de tijger in het wild.


Alarm over de strikkencrisis in Zuidoost-Azië

Naar schatting bedreigen 12,3 miljoen valstrikken de wilde dieren in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam. Deze stille moordenaars vormen een grote bedreiging voor de overgebleven tijgers in de regio en hun prooi. Ons rapport dat dit jaar werd gepubliceerd, doet aanbevelingen voor de stevige acties die regeringen moeten ondernemen om dit probleem aan te pakken.


Hoogterecords voor tijgers!

In april 2020 werd de allereerste waarneming ooit gedaan van een tijger op ongeveer 2500 meter hoogte in het westen van Nepal. De historische gebeurtenis haalde de krantenkoppen en is het bewijs dat ook leefgebieden op grote hoogte een toevluchtsoord kunnen zijn voor tijgers. Belangrijk in tijden van klimaatverandering en bij verlies van leefgebied.

Maar dat record werd tegen het einde van het jaar alweer verbroken, dit keer in het oosten van Nepal, waar een automatische camera een tijger vastlegde op de ongelooflijke hoogte van 3165 meter!


Tekenen van hoop vastgelegd op camera in Maleisië

Een nieuwe tijgerfamilie die voor een cameraval liep in het Belum Temengor Forest Complex in Maleisië gaf ons in 2020 nieuwe hoop. In Maleisië nam het aantal tijgers tussen 2009-2018 af met 50 procent, wat grotendeels te wijten is aan valstrikken. In de afgelopen twee jaar is het aantal patrouilleteams toegenomen, evenals de inspanningen om strikken te verwijderen. Deze heuglijke ontdekking laat zien wat er kan worden bereikt als het leefgebied van de tijger goed wordt beschermd en we hopen deze familie in de toekomst vaker te zien!

Gerelateerde artikelen

Narayanan Iyer (Naresh) / WWF-International

Jaar van de Tijger 2022: schijnwerpers op vooruitgang en urgentie tijgerherstel

Ter gelegenheid van het Chinese Jaar van de Tijger staat WWF stil bij de vooruitgang die is geboekt voor tijgers sinds 2010, toen de 13 tijgerlanden zich een ambitieus doel stelden: een verdubbeling van het aantal tijgers in het wild, TX2.
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

De tijger in China, alom aanwezig in de samenleving maar bijna verdwenen in de natuur

Volgens de Chinese kalender is het op 1 februari 2022 Nieuwjaar. Dan gaat het Jaar van de Os over in het Jaar van de Tijger.
Meer info
Klein & Hubert / WWF

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen, gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).