JORGE SIERRA / WWF-Spain
11 juli 2019

Spaanse hooggerechtshof: niet baggeren in Doñana!

 

Het Spaanse hooggerechtshof heeft het geplande uitbaggeren van de Guadalquivir -rivier in Doñana tegengehouden, na een klacht van WWF-Spanje.

 

 

Doñana National Park ligt in de streek Andalusië in Spanje, en staat bekend om zijn grote moerasgebieden. Vele trekvogelsoorten komen hier om te rusten tijdens hun migratie van noord naar zuid. Het gebied is dus erg belangrijk voor deze vogels.

Negatieve impact 

Het hooggerechtshof besloot dat de extra aantasting van dit bijzonder gebied niet is gerechtvaardigd. Het verbreden en verdiepen van de Guadalquivir-rivier zou een negatieve impact hebben op het gehele natuurgebied en is niet in lijn met de EU-waterwet (de Kaderrichtlijn Water).

15 jaar strijd

"Deze beslissing is de genadeslag voor een van de meest schadelijke projecten die Doñana bedreigden en het schept een zeer belangrijk precedent voor het behoud van de rivieren van Spanje", zei Juan Carlos del Olmo van WWF-Spanje. "Na meer dan 15 jaar vechten tegen dit ongegronde project, is het vandaag een geweldige dag voor Doñana, de natuur en voor alle mensen die in de monding van de Guadalquivir wonen."

 

 

 

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info