Michiel van der Bergh / WWF
03 oktober 2019

Nieuw natuurgebied Zuiderdiepgorzen naast het Haringvliet geopend

Het nieuwe natuurgebied ‘Zuiderdiepgorzen’ en inliggend fietspad bij Stellendam is open. Deze voormalige polder is ontwikkeld tot natuurgebied in het kader van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee, mogelijk gemaakt door het Droomfondsproject Haringvliet en de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de samenwerkende partners in de gebiedsontwikkeling, Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, provincie Zuid-Holland en gemeente Goeree-Overflakkee.

Zuiderdiepgorzen

De Zuiderdiepgorzen zijn bijna 80 hectare groot. Afgelopen winter heeft de aannemer in het gebied kreken gegraven en ondieptes gemaakt. In het voorjaar is vervolgens een verbinding gemaakt met het Zuiderdiep. Ook is er gras ingezaaid om te voorkomen dat in de begin-situatie voor de omringende landbouw ongewenste kruiden de overhand nemen. En minstens zo belangrijk: het fiets/wandelpad door het nieuwe gebied is gereedgekomen.

Gebiedseigen natuur

Een gebied met kreken, slikkige oevers en vochtige graslanden is natuur die van oudsher hoort bij een Deltagebied. Zelfs dit voorjaar namen vogels gelijk al de kans om er te gaan broeden. Soorten als kievit, kluut, graspieper en veldleeuwerik bijvoorbeeld. Maar ook een verrassende gast als de kwartel. Daarnaast hebben ook trekvogels een korte of langere stop gemaakt in de Zuiderdiepgorzen. Een grote groep bontbekplevieren bijvoorbeeld, afkomstig uit het overwinteringsgebied in Afrika en op weg naar hun arctische broedgebied.

Recreatie en beheer

Natuurmonumenten, beheerder van het gebied, zal de ontwikkeling nauwlettend volgen. Om te voorkomen dat het gebied dichtgroeit kan er vee worden ingeschaard en/of gemaaid worden. Hiervoor is rond het gebied een vogelvriendelijk raster geplaatst. Vanaf het verhoogd liggend verharde fietspad is het gebied mooi te overzien en te beleven. Dit fietspad is de eerste fase van een in de toekomst nog aan te leggen recreatieve fiets-/wandelroute langs het Haringvliet. Bekostiging daarvan zal plaatsvinden door de gemeente vanuit de opbrengsten van de nog te plaatsen windturbines in de Zuiderdiep- en Halspolder. Natuurmonumenten verzorgt met enige regelmaat excursies naar het gebied.

Dynamische delta

Het natuurgebied en de recreatieve voorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee, alsook het Droomfondsproject Haringvliet. Sinds 2015 slaan zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds – de handen ineen voor het Haringvliet. Met steun van de Nationale Postcode Loterij hebben zij een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls kunnen uitrollen in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen. De natuur alsook de leefbaarheid en regionale economie in de Haringvlietregio heeft daarmee een flinke boost gekregen. Ook nu het Droomfondsproject is afgerond, zien de natuurorganisaties nog veel kansen voor het verder herstellen van de dynamiek in en om het Haringvliet en bouwen zij graag verder op de mooie basis die zij de afgelopen jaren samen met de regio hebben kunnen leggen.

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
©Gerhard van Roon

Hoe groene obligaties niet per definitie groen zijn

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op groene obligaties
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Elke tiende graad telt, voor het behoud van een leefbare aarde

WWF-er Bas Roels vertelt over het recente KNMI-rapport en de oplossing die WWF voorstelt om goed met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).