Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
18 juni 2019

Natuur- en milieuorganisaties: Landbouwplan van Minister Schouten gemiste kans

Natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het ‘Realisatieplan’ voor de landbouw van Minister Schouten. De organisaties zien veel toekomst in kringlooplandbouw, maar vinden het langverwachte plan van de minister veel te mager. De keuzes die de minister eerder in aanloop van haar visie centraal stelde, komen niet aan de orde. Geen einde aan het mestoverschot, geen garanties voor herstel van biodiversiteit en geen duurzame financiële toekomst voor de boeren van Nederland. Een gemiste kans..

Urgenter dan ooit

‘Op weg met nieuw perspectief’ is de langverwachte vertaling van de mooie kringlooplandbouwvisie ‘waardevol en verbonden’ van Minister Schouten. Helaas biedt het uiteindelijke plan weinig garanties voor herstel van natuur, milieu en landschap. Ook voor het toekomstperspectief van de boeren biedt het plan weinig houvast. De natuur- en milieuorganisaties vinden dat het realisatieplan ambitieuzer en slimmer moet om alle uitdagingen het hoofd te bieden én boeren duidelijkheid te geven voor de lange termijn. Dit is urgenter dan ooit, gezien de overmatige stikstofbelasting op de natuur, de dreigende overschrijding van het fosfaatplafond, de insectensterfte door met name landbouwgif en de nog steeds doorgaande afname van boerenlandvogels.

Reductie veestapel

De natuur- en milieuorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat de reductie van de veestapel geen aandacht krijgt in het plan. Zowel het RLI als PBL constateerden het afgelopen jaar dat een kleinere veestapel noodzakelijk is om milieudoelen en kringlooplandbouw te realiseren. Hoe gaan we de transitie naar een beter verdienmodel voor boeren met minder dieren vormgeven? Het antwoord van de minister op deze vraag blijft uit. Het ministerie van LNV schetst in haar plan een pad gebaseerd op vrijblijvende overlegmomenten en sectorafspraken. Een duidelijke regierol vanuit de overheid ontbreekt, terwijl deze zo hard nodig is om de complexe vraagstukken die ons voedselsysteem kent op te lossen.

Nieuwe verdienmodellen

Kringlooplandbouw moet aantrekkelijk zijn voor boeren. Dat kan door nieuwe verdienmodellen, waarin bedrijfsleven, consumenten, overheden en financiers, boeren gaan belonen en waarderen voor prestaties op het gebied van biodiversiteit, milieu en klimaat. Een landbouw die produceert in balans met natuur levert zowel de maatschappij als de boer kostenbesparing op: de maatschappelijke kosten zijn lager en de boer hoeft minder uit te geven. Denk hierbij aan kosten voor voer, mestverwerking en bestrijdingsmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat deze boeren ook vaak betere bedrijfseconomische resultaten behalen: de top 25 procent duurzaamste melkveehouders behaalden betere economische prestaties dan de overige 75 procent. Dat de minister noodzakelijke keuzes hierover uit de weg gaat, maakt de weg naar een duurzame landbouw langer dan nodig.

 

Dit is een gezamenlijk bericht van: Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Natuur- en Milieufederaties, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds.

Gerelateerde artikelen

Voedselbos Ketelbroek

Natuurpositieve landbouw: van droom naar realiteit

WWF-medewerker Floor Ambrosius vertelt je alles over voedselbossen.
Meer info
Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).